27.1.17

ME THN ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ


2
Με δύο επιλογές την κακή και την χειρότερη είναι αντιμέτωπο το οικονομικό επιτελείο μετά την πλήρη συμμαχία ΔΝΤ - Eurogroup και την κοινή τους στάση σε ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα κατά το χθεσινό Eurogroup, το οποίο δεν κατάφερε να ορίσει ούτε καν την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα
Το «άτυπο» Eurogroup που προηγήθηκε από νωρίς χθες το πρωί στις Βρυξέλλες, για την Ελλάδα, χωρίς την Ελλάδα, εξελίχθηκε πολύ άσχημα.
AdTech Ad
Οι υπουργοί οικονομικών συμφώνησαν να προσφέρουν έστω την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει το βάρος να ψηφίσει άμεσα τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ.
Ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποχωρώντας από την σύνοδο των υπουργών, είπε ότι είναι ασύμβατη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και της δημοκρατικές αξίες της Γηραιάς Ηπείρου, η ψήφιση προληπτικών μέτρων, τα οποία ενδεχομένως να ενεργοποιηθούν μετά από δύο ή τρία χρόνια.
Πέρασε έτσι προς τα έξω την πίεση που δέχθηκε εντός της αίθουσας, αλλά και το γεγονός ότι οι ομόλογοί του, τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια του. Τούτο διότι στο προηγούμενο Eurogroup, ζητούσαν μακροχρόνιο κόφτη και κάποια προληπτικά μέτρα και χθες ταυτίστηκαν πλήρως με το ΔΝΤ, ζητώντας μέτρα εδώ και τώρα, συνεχίζοντας να καθυστερούν την δεύτερη αξιολόγηση παρότι δηλώνουν διατεθειμένοι για συμφωνία μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου.
Αν δεν βρεθεί ο από μηχανής θεός, οι επιλογές για την ελληνική πλευρά είναι δύο βασικές με κάποιες παραλλαγές η κάθε μια.

Το κακό σενάριο


Η πρώτη είναι να δεχθεί από τώρα την ψήφιση των μέτρων. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ψηφίσει την μείωση του αφορολόγητου και περικοπές στις συντάξεις, ώστε να καλυφθεί η διαφορά των προβλέψεων μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Στελέχη του υπουργείου οικονομικών εκτιμούσαν ότι η διαφορά αυτή, θα απαιτήσει νέα μέτρα, που θα φτάσουν έως και τα 4,5 δις ευρώ.
Μόλις κλείσουν και τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, το ΔΝΤ θα κάνει θετική γνωμοδότηση για την βιωσιμότητα του χρέους και η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Παράλληλα βέβαια, θα πρέπει να ξεκινήσει το αργότερο μέχρι και Μάρτιο διμερή διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ, ώστε να οριστικοποιηθεί το νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Κατά την διαπραγμάτευση, το Ταμείο θα έχει την ευκαιρία να ζητήσει αλλαγές και σε άλλα θέματα εκτός από τα αμιγώς δημοσιονομικά Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται εργασιακό, η λειτουργία του δημοσίου, και οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
Παραλλαγή του πρώτου αυτού ενδεχόμενου θα είναι ο «ανάστροφος» κόφτης, ο οποίος θα προβλέπει την εκ των προτέρων ψήφιση μέτρων και την διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων με ρήτρα ανάκλησης τους, αν οι στόχοι επιτυγχάνονται. Το σχέδιο αυτό είναι μάλλον δύσκολο να εφαρμοστεί, καθώς υπάρχουν και νομικά αλλά και τεχνικά προβλήματα.

Το χειρότερο σενάριο


Η δεύτερη επιλογή είναι η Ελλάδα να μην συμφωνήσει στην ψήφιση των μέτρων και πλέον να περιμένει τις εκλογές αναμετρήσεις των εταίρων της πριν ληφθούν νέες αποφάσεις για το μέλλον της
Σε αυτήν την περίπτωση, εκτός από τις υποχρεώσεις ύψους 6,5 δις ευρώ, που θα πρέπει να εξυπηρετήσει τον ερχόμενο Ιούλιο με τις δικές της δυνάμεις, θα πρέπει να ξεχάσει και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τούτο διότι εκτός από το θέμα του χρέους, που θα πήγαινε πίσω πλέον και το ίδιο το πρόγραμμα θα ήταν υπό αμφισβήτηση άρα και η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να πάρει την σχετική απόφαση για την Ελλάδα.
Μετά την ολοκλήρωση των εκλογικών αναμετρήσεων σε Ολλανδία, Γαλλία, και Γερμανία οι εταίροι μας θα γυρίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια λύση για την Ελλάδα.
Αν τελικά οι υπουργοί οικονομικών και εθνικά κοινοβούλια Γερμανίας, Ολλανδίας, Φιλανδίας, Αυστρίας και Σλοβακίας, δεχθούν ένα νέο πρόγραμμα θα πρέπει αν ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα με ζητούμενο ένα νέο πακέτο δεσμεύσεων και πρόσθετη χρηματοδότηση για την ελληνική οικονομία
Το χειρότερο δυνατό σενάριο είναι μετά το τέλος της εκλογικής περιόδου οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών, να αρνηθούν τελικά ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα έβαζε όλα τα σενάρια στο τραπέζι, του Grexit μη εξαιρουμένου.
Προς το παρόν, οι αποφάσεις εναπόκεινται στην Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει να διασωθεί με την υιοθέτηση νέου πακέτου μέτρων ύψους μέχρι και 4,5 δις ευρώ άμεσα ή θα ρισκάρει να διεκδικήσει ένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ με αβέβαιη έκβαση.
news247.gr 

No comments: