7.9.09

H ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ “ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΣΣΑΣ “ και Η ..ΑΛΛΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ…

 

ΕΛΕΝΗ  ΛΙΑΠΗ – ΑΝΑΔΙΩΤΗ : ΜΙΑ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΣΣΑ ΑΠ’ ΤΟΝ…ΚΟΝΙΑΚΟ !!!

 

Η αγαπημένη μας " ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΣΣΑ " η Ελένη Λιάπη - Αναδιώτη , σήμερα , μπορεί τα χρόνια να πέρασαν , το καλό κρασί όμως....

 

 

   Όλοι γνωρίζουμε τον..Εθνικό Ύμνο του χωριού μας , την περίφημη Λιδορικιώτισσα , και όλοι θα πιστεύουν , προφανώς , ότι πίσω απ'το πανέμορφο αυτό τραγούδι ίσως κρύβεται κάποια ιστορία ...αγάπης , κάποιο ειδύλλιο , κάτι τέλος πάντων .

   Δυστυχώς , θα απογοητεύσουμε τους αγαπημένους μας αναγνώστες , που ποιός ξέρει τι φαντάζονταν ακούγοντας τα λόγια του τραγουδιού , και έχοντας κατά νου τις κινηματογραφικές ταινίες του 50 και του 60 , πίστευαν ότι εδώ υπάρχει...ένας έρωτας μεγάλος , η ακόμα και κάποιο...ερωτικό δράμα , τίποτα απ'όλα αυτά δεν συνέβαινε , όλα ήταν τόσο ..κοινά ,τόσο καθημερινά , τόσο πεζά που δυσκολεύεται κανείς να τα πιστέψει , ακούστε...

   Στά μέσα της 10ετίας του 1940 , ναι καλά διαβάσατε του 40 , ένα καινούριο αστέρι ανατέλλει στο χώρο του Ελληνικού δημοτικού τραγουδιού , μια πανέμορφη χωριατοπούλα απ'τα μέρη του Λιδορικίου , απ' τον Κονιάκο , η Ελένη Λιάπη.

   Άρχισε αμέσως να γίνεται γνωστή και οι επιτυχίες νάρχονται η μιά μετά την άλλη , είχε υπέροχη φωνή , ήταν όμορφη και πολύ-πολύ νέα , τάχε όλα και πάνω απ'όλα είχε εξαιρετικό χαρακτήρα , πράγμα που έκανε τους συνεργάτες της , μουσικούς κλπ , να της έχουν μεγάλη αδυναμία , ιδιαίτερα ο μουσικοσυνθέτης της εταιρείας ο Ρούβας , που την εποχή εκείνη ήταν..όνομα στους μουσικούς κύκλους .

   Ο Ρούβας λοιπόν θέλοντας να της εκφράση την εκτίμηση και τη συναδελφική του αγάπη τη ρώτησε μιά μέρα από που είναι , η Ελένη του απάντησε φυσικά , απ' το Λιδορίκι , τι να του έλεγε απ'τον Κονιάκο ; δεν τον ήξερε ο άνθρωπος , και της υποσχέθηκε ότι θα της γράψει ένα τραγούδι για το χωριό της το Λιδορίκι , δώρο για το χωριό της .

   Έτσι λοιπόν το σωτήριον έτος 1947 γράφτηκε η περίφημη Λιδορικιώτισσα , και γράφτηκε μάλιστα για μιά...Κονιακίτισσα , ηχογραφήθηκε και έγινε και μεγάλη επιτυχία στην εποχή της , αλλά και σήμερα ακούγετα και συμπεριλαμβάνεται σε επανεκδόσεις τραγουδιών που γίνονται σε cd πλέον.

   Η κυρία Ελένη δεν έκανε βέβαια την ανάλογη με τα προσόντα της σταδιοδρομία , από δική της όμως επιλογή αφού...μικροπαντρεύτηκε , τον Α.Αναδιώτη απ'τη Βιτρινίτσα , έκανε οικογένεια και αφοσιώθηκε σ'αυτή , η φωνή όμως και η καλοσύνη της παραμένουν..αναλλοίωτες.

   Οι Λιδορικιώτες της οφείλουμε πολλά , έκανε πασίγνωστο το χωριό μας και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο , με ένα υπέροχο τραγούδι που το τραγούδησε η ίδια ΜΟΝΑΔΙΚΑ .

          Η  ΑΛΛΗ...ΕΚΔΟΧΗ...

   Αυτά είχαμε γράψει , φίλοι μου , γιά την αγαπημένη μας ..Λιδορικιώτισσα , εκ...Κονίακου , Ελένη Λιάπη - Αναδιώτη , και γιά το ιστορικό..γραφής του περίφημου , πιά , τραγουδιού μας , το καλοκαίρι όμως , και φυσικά υπό τον...πλάτανον , ακούσαμε μιά άλλη εκδοχή σχετικά με το πως και από ποιόν γράφτηκε η  ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΣΣΑ .

   Η δεύτερη λοιπόν αυτή εκδοχή , λέει τα εξής : Την δύσκολη εκείνη εποχή , το 1947 , με τις ταλαιπωρίες και τα βάσανά της , υπηρετούσε στο χωριό μας , ένας Ανθυπολοχαγός γιατρός , που ασχολιόταν ερασιτεχνικά με το τραγούδι και μάλιστα είχε και φιλική σχέση με τον αείμνηστο Καρακώστα , που την εποχή εκείνη θεωρούνταν το πρώτο κλαρίνο στο δημοτικό χώρο .

   Ο γιατρός αυτός λοιπόν , που το όνομά του δεν είναι γνωστό , έγραψε τους στίχους του τραγουδιού γιά κάποια όμορφη χωριανή μας , της οποίας το όνομα πάλι δεν είναι γνωστό , και σε πρώτη ευκαιρία κουβέντιασε το θέμα με τον φίλο του τον Καρακώστα , ο οποίος του υποσχέθηκε να γράψει τη μουσική και να ΄το δώσει σε κάποιον τραγουδιστή η τραγουδίστρια .

   Έτσι λοιπόν και έγινε , κατά τα της..β' εκδοχής , ο Καρακώστας έβαλε γιά μουσική μιά..παραλλαγή της κλασσικής του...Καραγκούνας , υπάρχει ορχηστρικό αυτό το κομμάτι , και είναι πραγματικά εξαιρετικό , κι' αν καλοπροσέξει κανείς θα παρατηρήσει τις πολλές ομοιότητες μεταξύ των δυό κομματιών , και μέχρις εδώ όλα πάνε..καλά..

   Η Λιδορικιώτισσα όμως , δεν γυρίστηκε σε δίσκο απ' τον Καρακώστα , αλλά από ένα άλλο γνωστό , τότε , μουσικό και συνθέτη δημοτικών τραγουδιών , τον Ρούβα , με τον οποίο και συνεργαζόταν η νεαρή τότε Ελένη Λιάπη , και βέβαια θεωρείται πολύ...τραβηγμένο να εκμεταλλεύτηκε ο Ρούβας τραγούδι ξένο και μάλιστα του Καρακώστα , που ήταν πασίγνωστος την εποχή εκείνη , κι' ακόμα κι' αν έγιναν κάπως έτσι τα πράγματα , θα άφηνε ο Καρακώστας να του πάρουν το τραγούδι του ; κι ακόμα , η τραγουδίστρια του κομματιού δεν θα ήξερε κάτι ; θα έπρεπε σίγουρα να ξέρει , όπως είναι βέβαιο πως θα μας το έλεγε...

   Προσωπικά μιλήσαμε δυό φορές με την κυρία Ελένη , πάντα γιά το τραγούδι και την ιστορία του , και μάλιστα πολλές ώρες , και είπαμε τα..πάντα , μέχρι και τα...παραλειπόμενα και τα..παρασκήνια της τότε εποχής , δεν έκανε καμιά , μα ..καμιά νύξη γιά κάτι τέτοιο , ενώ αντίθετα η εκδοχή που έχει επικρατήσει έχει..λογική..συνέπεια και ..αληθοφάνεια , και έχει και ένα άλλο μεγάλο ...ατού , την ομολογεί η ίδια η τραγουδίστρια που είναι και ένας υπέροχος άνθρωπος , πραγματικά υπέροχος και δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των..λεγομένων της...αυτήν ξέρουμε και αυτήν εμπιστευόμαστε , με...κλειστά μάτια , που λένε...ύστερα αυτή η...άγνοια των ονομάτων και της..Λιδορικιώτισσας αλλά και του...στιχουργού ..γιατρού , λίγο..περίεργα δεν είναι ; λίγο...τραβηγμένα ;

              Καλό σας βράδυ , να περνάτε..καλά..........Κ.-

No comments: