13.9.09

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ..

image

image

image

Καλησπέρα αδέρφια , απ’ το συννεφιασμένο , και σήμερα , χωριό μας , αλλά με πιό..γλυκό καιρό , καλησπέρα Λιδορίκι , καλησπέρα Greece , United States , Germany , Cyprus , Belgium , καλησπέρα Athens , Thessaloniki , Chicago Ridge , Iraklion , Norman , Patrai , Sparti , Schweinfurt , Nea Smirni , Kavala , Kerkira , Nea Ionia , Mokena , Kallithea , Cologne , Limassol , Kozani , Volos , Kalamaki , Gent , Nicosia , Washington , μιά καλησπέρα και στους ξενητεμένους μας , τους φίλους του χωριού μας από όλο τον κόσμο , να είστε όλοι καλά και να περάσετε ένα όμορφο Κυριακόβραδο…

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Παρέλαση μπάντας 29-3-09 002

Ο μαέστρος μας με τα παιδιά στην αίθουσα του Π.Ο.Λ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

256η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - 37η ΒΔΟΜΑΔΑ

ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ 7:05’ - ΔΥΣΗ 19:36’

· Μνήμη μαρτύρων Λουκιανού και Ζωτικού (Δ' αι.), Κρονίδου, Λεοντίου, Στράτωνος, Σελεύκου, Μακροβίου, Ζωτικού στην Αλεξάνδρεια (Δ' αι.).

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ..

1829 : Υπογράφεται συνθήκη μεταξύ του Δ. Υψηλάντη και των Τούρκων της μάχης του Στενού της Πέτρας (Βοιωτίας) Οσμάν Αγά, Οτζάκ Αγά και Ασλάμπεη. Με τη συνθήκη αυτή παραχωρείται στους Έλληνες η περιοχή της Λιβαδειάς, της Φοντάνας, των Θερμοπυλών μέχρι και την περιοχή Αλαμάνας. Ήδη ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα, εκτός από την Αθήνα, την Εύβοια και το φρούριο του Καράμπαμπα στην ακτή της Χαλκίδας, ήταν ελεύθερη.

1914 : Τμήματα στρατού της Αυτόνομης Βόρειας Ηπείρου από 170 περίπου άντρες, υπό τους Υπολοχαγούς Αντ. Λεοντοκιανάκη και Περ. Δρέλλια, προελαύνοντας προς τα βόρεια, χωρίς διαταγή της Αυτόνομης Κυβέρνησης απελευθερώνουν το Βεράτιο. Εκεί δέχονται επίθεση 2.000 περίπου αντρών των αλβανικών δυνάμεων και υφίστανται μεγάλες απώλειες. Ο Υπολοχαγός Αντ. Λεοντοκιανάκης και ο Οπλαρχηγός Γεώργιος Στεφανάκος αιχμαλωτίστηκαν και εκτελέστηκαν.

1943 : Το ελληνικό αντιτορπιλικό «Κουντουριώτης», με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ε. Μπαλτατζή, αποβιβάζει στο Καστελόριζο άγημα που υψώνει την Ελληνική Σημαία στο νησί.

Το ελληνικό υποβρύχιο «Λάμπρος Κατσώνης», με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Β. Λάσκο και πλήρωμα 32 ναυτών, βυθίζεται στα ανοιχτά της νήσου Σκιάθου, ύστερα από σύγκρουσή του με γερμανικό πολεμικό πλοίο.

1946 : Αλβανική συμμορία 25 ενόπλων, που μπήκε στο ελληνικό έδαφος από την περιοχή Πλάκας και Ποντικάτες της Ηπείρου, πέφτει στα πυρά περιπόλου μας και αναγκάζεται να αποχωρήσει. Κατά την είσοδό της στο έδαφος μας, προσβάλλει τα στρατιωτικά φυλάκια υπ' αριθμ. 12 και 13.

Πλιάνος-Τζίμης -Πολυβολείο 12-9 010

Έκπλήξεις μα ς επιφύλασσε η χθεσινή μέρα αδέρφια , πρωί-πρωί , βρεθήκαμε σττ’ αγαπημένο μας Βαρούσι , όπου άρχιζε το ..πάτημα των σταφυλιών στο ΠλιανέΪκο , και όσο να 'ναι , τέτοια γεγονότα δεν είναι να τα..χάνεις.. Το όμορφο αυτό τριαντάφυλλο , μας ..καλωσόρισε , στην πανέμορφη αυλή , με τα δέντρα και τα λουλούδια , αλλά στο..βάθος ..

Πλιάνος-Τζίμης -Πολυβολείο 12-9 011

…η δουλειά έχει..αρχίσει , ο οικοδεσπότης , Ασημάκης Πλιάνος , με την κόρη του Άννα και τον σύζυγό της Χάρη , αρχίζουν την σταφυλοστιπτική..εργασία…

Πλιάνος-Τζίμης -Πολυβολείο 12-9 015

..κάτω απ’ το άγρυπνο βλέμμα , του μικρού Ασημάκη , που παρακολουθεί..ενθουσιασμένος…

Πλιάνος-Τζίμης -Πολυβολείο 12-9 012

Η δουλειά..προχωράει , και σε λίγο…

Πλιάνος-Τζίμης -Πολυβολείο 12-9 017

..ο ..ευλογημένος μούστος αρχίζει να τρέχει..

Άντε παιδιά , καλά κρασιά , και να το καλοπιούμε !!! (..μετά..μεζέ φυσικά…)

Γιά να γυρίσουμε όμως και μερικές …δεκαετίες παραπίσω , κάπου εκεί στο..Γυφτομαχαλά , να δούμε πως ..πατάγανε εκεί τα ..σταφύλια…

IMG

Όλη η γειτονιά , έχει μαζευτεί στη..Σβιγγέϊκη αυλή , όπου ο αγαπημένος συγγενής Γιάννης Ζόγκζας ,Σβιγγόϊαννος , στο βάθος , πατάει στο πατητήρι της αυλής του τα σταφύλια , αριστερά η γυνάικα του Σταθούλα , κι ολόγυρα οι..γειτόνισσες..

IMG_0001

Εδώ πάλι ο Γιάννης , κρατιέται απ’ το..στρίαλο , που ‘χει βαλμένο γιά να τον βοηθάει ..

Άλλα χρόνια , άλλες διαδικασίες , τώρα πότε ήταν ..καλύτερα ; ..Αυτό δεν μπορούμε να το απαντήσουμε…πάντως ο κλασσικός τρόπος πατήματος των σταφυλιών , είχε εκείνη την ομορφιά , της ..παρέας , και της ..συλλογικότητας , κάτι που ομολογουμένως , μας έχει..λείψει…

Καλό σας απόγευμα αδέρφια , να περνάτε καλά..

Απ’ το πανέμορφο χωριό μας με αγάπη…..Κ.-

No comments: