19.9.09

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ 18 – 4 – 1949

 

1944  -  Καμένο Λιδορίκι .

   Χωριό..φάντασμα το Λιδορίκι , μετά το κάψιμό του απ’ τους Γερμανούς στις 29 Αυγούστου  1944..

   Όπως είχαμε υποσχεθεί , αγαπημένοι μας φίλοι , δημοσιεύουμε , απόψε , ενοποιημένη την αφήγηση του Δημήτρη ( Τάκη ) Γεωργ, Παπαδόπουλου , γιά να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα .

1953 - από Σερεντέλη .

   Η φωτογραφία αυτή είναι βγαλμένη το 1952 , και έχει στο κέντρο της ακριβώς το Αλωνάκι και την γύρω περιοχή , όπου διαδραματίσθηκαν τα τραγικά γεγονότα της 18-4-1949 , φαίνεται καθαρά η πλατεία , και όλα τα σπίτια που ..πήραν μέρος στα γεγονότα που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο του Λοχαγού Γάσπαρη και τη σύλληψη του ταξίαρχου Μαρκόπουλου .

   Αν καλοπροσέξετε , ακριβώς στο κέντρο της φωτογραφίας , στο πρώτο σπίτι , αριστερά , υπάρχει στην ταράτσα του , ακόμα ένα πολυβολείο , το κτίριο αυτό , είναι το πατρικό μας , και την εποχή εκείνη , και μέχρι το 1980 , ήταν νοικιασμένο στην αστυνομία , και φυσικά βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση απ΄το Αλωνάκι και τα σπίτια , Παπαδόπουλου , Ευσταθίου και Ποντίκη , που αναφέρονται στην αφήγηση , και του Τάκη , αλλά και των άλλων . Οι αντάρτες , έφθασαν μέχρι την πλατεία , φαίνεται καθαρά , όπου και συνέλαβαν τον άτυχο ταξίαρχο .

   Θα προσπαθήσουμε , να δημοσιεύσουμε και φωτογραφίες των σπιτιών , αλλά και της πλατείας , όπως φυσικά είναι σήμερα , δίνοντάς σας και σχετικές πληροφορίες .

 

  Και εδώ , αγαπημένοι μας φίλοι , σας δίνουμε..φωτογραφικά και το ..τελευταίο ..θλιβερό απομεινάρι από εκείνα τα ..τραγικά πέτρινα χρόνια . Είναι , φυσικά , ένα..ξεχασμένο πολυβολείο , που κάλυπτε τη βόρεια πλευρά του χωριού μας , προς Λευκαδίτι κλπ , δηλαδή , και που βρίσκεται στον Ψαλά . Πολλά τραγικά περιστατικά μας έχουν διηγηθεί , μεγαλύτεροι χωριανοί μας , γι’ αυτό το φυλάκιο , αλλά αυτά θα τα πούμε κάποια άλλη ..βραδιά .

   Σήμερα , το φυλάκιο , μάλλον χρησιμοποιείται γιά αποθήκη , η κάτι τέτοιο , πάντως , αν και..αρνητικό..ενθύμιο , κατά την ..ταπεινή μας  γνώμη , θα ‘πρεπε να ..ευπρεπισθεί κάπως , και να το ‘χουμε σαν σημάδι των ταλαιπωρειών που πέρασε η Πατρίδα μας , απ’ την ..άμετρη ..βλακεία μας …

Πλιάνος-Τζίμης -Πολυβολείο 12-9 019

Πλιάνος-Τζίμης -Πολυβολείο 12-9 018

 

IMG_0007 

IMG_0008

IMG_0009 

IMG_0010

IMG_0011

IMG_0012

IMG_0013

 

   Ο Δημ.Γ.Παπαδόπουλος , γεννήθηκε στο Λιδορίκι το 1935 , όπου και έμεινε μέχρι που τέλειωσε το Γυμνάσιο . Τελείωσε τη σχολή Δασοπονίας της Αγιάς , και εργάσθηκε στο Δημόσιο , απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε .

    Μένει μόνιμα στη Λειβαδιά , αλλά επισκέπτεται συχνά το χωριό μας , όπου μένει η μητέρα του η κυρία Μαρία , εκείνη τη βραδιά την έζησε από κοντά , μιά και το σπίτι τους , είναι στην πλατεία Αλωνάκι , Αθ.Διάκου , όπως αναφέρεται , στο σημείο δηλαδή που εξελίχθηκαν τα τραγικά γεγονότα .

Πλιάνος-Τζίμης -Πολυβολείο 12-9 020

   Θλιβερές , οι αποψινές αναμνήσεις του φίλου Τάκη Παπαδόπουλου , αδέρφια , αλλά υπάρχει και μιά..διάσταση που δεν την εξετάσαμε , ούτε και θα μπορέσουμε ποτέ να το κάνουμε , γιατί το ίδιο το..14χρονο παιδί , που έζησε αυτά τα τραγικά γεγονότα , δεν μας άνοιξε την καρδιά του , να μας ..δείξει , τι ..κουβαλάει ο φίλος Τάκης , μέσα στην παιδική , τότε , ψυχή του , από κείνη τη …θλιβερή βραδιά …κι’ έχουν περάσει ..εξήντα ..χρόνια  !!

            Καλό σας ξημέρωμα , αγαπημένοι μου φίλοι…..Κ.-

No comments: