23.4.11

Δ Ι Α Λ Ο Γ Ο Ι ..

 
Μεταξύ δύο Ελλήνων βιβλιοφίλων

της Ελίνας Γαληνού

Μεσημέρι Σαββάτου, στην πλατεία Κλαυθμώνος, μπροστά σε ένα περίπερο εκδοτικού οίκου στην έκθεση βιβλίου. Η συζήτηση ξεκίνησε σχετικά με ένα βιβλίο που ο εν λόγω εκδοτικός οίκος διαθέτει, γραμμένο με την γλώσσα παλαιότερης εποχής.

Α. Πολύ καλό αυτό. Είναι βλέπω γραμμένο στην αρχαίζουσα-καθαρεύουσα και περιλαμβάνει μάλιστα αυθεντικά αποσπάσματα κειμένων της εποχής στην οποία αναφέρεται.

Β. Ναί, αν και έχουν κυκλοφορήσει νεώτερες εκδόσεις, μεταγλωττισμένες...

Α. Αυτό είναι το άσχημο. Οι πιό πολλές νεώτερες εκδόσεις παλαιών κειμένων, είναι μεταφρασμένες στη δημοτική και καταστρέφουν την αυθεντικότητα των γραφών.

Β. Απευθύνονται όμως στο ευρύ κοινό...

Α. Στο πόπολο θέλετε να πείτε...

Β. Γιατί θα πρέπει να αποκαλούμε το ευρύ κοινό, "πόπολο"; Δεν είναι κάπως μειωτικό αυτό;

Α. Οχι, είναι η πραγματική εικόνα του λαού μας. Είμαστε ένας λαός που δεν σέβεται τις παραδόσεις του, την πνευματική του κληρονομιά. Εδώ θέλουν να μεταφράζουν τους πάντες και τα πάντα, ακόμα και τα κείμενα Παπαδιαμάντη ή Παπαρρηγόπουλου. Υποβάθμιση δηλαδή της γραμματείας μας.

Β. Ισως για τον Παπαδιαμάντη να έχετε κάποιο δίκιο. Αλλά για κείμενα παλαιότερα, αν παραμένουν γραμμένα σε μια γλώσσα εντελώς ακατανόητη για τους σύγχρονους ανθρώπους, πώς θα προσεγγίζονται; Θα είναι προσβάσιμα για ελάχιστους μόνο και αυτό δεν είναι καλό, γιατί θα αποκλείονται οι πολλοί από τη γνώση..

Α. Καλύτερα έτσι. Εδώ ο λαός έχει δείξει τι του αξίζει να έχει. Μ΄αρέσει που ζητάει να επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα από την Αγγλία...Να τα κάνει τι στην Ελλάδα; Αφού οι ξένοι τα διατηρούν καλύτερα...

Β. Συγνώμη, είστε ΕΛΛΗΝΑΣ εσείς;

Α. Βεβαίως..

Β. Και Ελλην υπήκοος;

Α. Μάλιστα και θεωρώ γελοίο να έρθουν τα Ελγίνεια στην Ελλάδα και όλοι αυτοί οι αγώνες που γίνονται, έχουν άλλους σκοπούς. Δεν είναι από αγάπη ή ενδιαφέρον για την Ιστορία μας. Αλλιώς, γιατί δεν σεβόμαστε τα αγάλματα στους δημόσιους χώρους και τα καταντάμε έτσι όπως τα καταντάμε;
Β. Αυτά που λέτε, τα καταστρέφουν κάποιες μειονότητες ασεβών, δεν είναι όμως όλοι οι Ελληνες τέτοιου είδους.

Α. Αφού όμως επιμένουν οι Ελληνες να έρθουν εδώ τα Ελγίνεια, γιατί δεν φρόντισαν να φτιάξουν κατάλληλο χώρο ώστε να τοποθετηθούν;

Β. Δεν μου λέτε. Το Μουσείο της Ακρόπολης... το ξέρετε; Δεν το βρίσκετε ικανοποιητικό;

Α. Εμ, χμ...καλά, τώρα μην κολλάμε εκεί. Ενα παράδειγμα έφερα σαν σχήμα λόγου...

Β. Ενα παράδειγμα με πολύ ανθελληνικό πνεύμα όμως...Και για ένα θέμα, που πονάει και τον πλέον αδιάφορο Ελληνα.

Α. Καλά δεν θα τσακωθούμε τώρα...Ισως δεν μπορείτε να καταλάβετε το πνεύμα μου...Παραπονιόμαστε ότι μας κάνουν οι ξένοι το ένα και το άλλο, αλλά καλά μας κάνουν. Εχουμε ό,τι μας αξίζει. Να μείνουν τα Ελγίνεια στην Αγγλία, γιατί οι Αγγλοι θα τα φροντίζουν και θα τα τιμούν καλύτερα από μας. Οι σύγχρονοι Ελληνες είναι ένας λαός... προς διαγραφή. Πρέπει να ντρεπόμαστε γι΄αυτό που είμαστε.

Β. Καλά θα κάνουν να ντρέπονται περισσότεροι εκείνοι που εκτρέφουν παντοιοτρόπως τον ανθελληνισμό. Ξέρετε...ένας τρόπος για να το κάνεις αυτό, είναι η διασπορά ανθελληνικών μηνυμάτων υπό το πρόσχημα "ενδιαφέροντος για τον ελληνισμό"...

Α. Εγώ προσωπικά, δεν ανήκω σ΄αυτούς. Ενδιαφέρομαι για τον ελληνισμό γι΄αυτό μιλάω έτσι.

Β. Ε τότε, μάλλον άδικα σας παρεξήγησα. Φαίνεστε πόσο διαποτισμένος είστε από "ελληνικό πνεύμα". Κρίμα αλλά ας μην πούμε άλλα γιατί δεν αξίζει. Καλό Πάσχα.

Τη συζήτηση αυτή, έτυχε να παρακολουθήσω προσωπικά, ενώ βρισκόμουν σ΄ένα από τα διπλανά περίπτερα της έκθεσης. Την κατέγραψα και σας την μεταφέρω αυτούσια. Τα σχόλια δικά σας και ....καλή Ανάσταση.

0Share

-->

No comments: