ΑΠ’ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΙΩΑΝ. ΛΑΤΣΟΥΔΗ ( 1891 – 1985 ) .
Που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ Η Λεύκα Δωρίδος “ αριθ.φυλ. 21 και 23 / 2003 .
- 4 -
Πήρε τα χρήματα , έκανε στα γρήγορα τα ψώνια του και σ’ άλλα μαγαζιά , τα άφησε να φορτωθούν σε καϊκι για την Ερατεινή και το άλλο βράδυ , με το παπόρι της γραμμής έφτασε στην Ερατεινή . Ο Παναϊτάρας ( πρόκειται για τον ανιψιό του Παναγ.κ . Λατσούδη ) με τα μουλάρια του περίμενε και πρωί πρωί ξεκίνησε για το Λιδορίκι . Πέρασε απ’ τη Λεύκα , είπε στους χωριανούς τα νέα και αυτοί ενθουσιάστηκαν . Κουβέντιασε με τους πέντε άλλους , που ο ίδιος είχε διαλέξει για πληρεξούσιους και κανόνισαν σε δυο μέρες να φύγουν μαζί για το Σάλωνα , για να υπογράψουν το συμβόλαιο με τους ιδιοκτήτες .
Δεν είχε περάσει ούτε ένας μήνας από την προθεσμία των έξι μηνών , υπογράφτηκε το συμβόλαιο και το ίδιο βράδυ , αργά , ξαναγύρισαν στο σπίτι του πατέρα στο Λιδορίκι . Τους κράτησε όλη τη νύχτα , κουβέντιασαν και καθόρισαν την παραπέρα πορεία . “ Εγώ έκανα το χρέος μου “ τους είπε : “ Άφησα τη δουλειά μου , εδώ και ένα μήνα , για να πετύχω αυτό που χρόνια κυνηγούσαμε . Τώρα μένει να δουλέψετε και σεις και οι άλλοι χωριανοί . Πολλοί δουλεύουν και σαν χτίστες και έχουν ιδέα από μέτρημα , θα σας δώσω και μερικά πασέτα για να αρχίσετε από αύριο κιόλας . Πρέπει να μετρηθεί το κτήμα και να μοιραστεί σε κάθε οικογένεια το ίδιο μερίδιο , χωρίς καμιά εξαίρεση , κι’ αν περισσέψει , θα δούμε τι θα γίνει .
Πρέπει να γίνει γρήγορα η διανομή για να αρχίσει η καλλιέργεια . Στο χρόνο απάνω , έχουμε να πληρώσουμε τη δόση στους ιδιοκτήτες και τον τόκο των χρημάτων που δανειστήκαμε .
Αυτό και έγινε , με τη σύμπνοια όλων , σε εκπληκτικά σύντομο χρόνο , ξεχωρίστηκαν τα καλύτερα από τα κατώτερα χωράφια , ώστε να πάρει κάθε δικαιούχος μισό καλό και μισό κατώτερο μερίδιο . Βέβαια δεν έλειψαν και τα μικροπαράπονα , αλλά ταχτοποιούνταν με υποχωρήσεις των πιο γνωστικών . Ο Πατέρας κρατούσε τους λογαριασμούς , εισέπραττε τις δόσεις από τον κάθε μεριδιούχο , για την πληρωμή στους ιδιοκτήτες της δόσης και του τόκου των δανεικών χρημάτων , βοηθούσε τους πιο αδύναμους και μέσα σε τρία χρόνια έγινε κατορθωτό να πληρώνονται ταχτικά οι δόσεις και οι τόκοι και να μένει και κάτι , για να δίνεται έναντι του κεφαλαίου του χρέους .
Οι έξι πληρεξούσιοι , το μόνο ευεργέτημα που είχαν , ήταν να πάρουν το μερίδιό τους σε καλά χωράφια και με την ίδια τιμή . Και ο Πατέρας βέβαια πήρε μερίδιο , αν και δεν ήταν κάτοικος του χωριού .
Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι ……
No comments:
Post a Comment