10.8.11

ME TH ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ : “ ΟΙ ΛΑΤΣΟΥΔΑΙΟΙ “.

ΑΠ’ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΙΩΑΝ. ΛΑΤΣΟΥΔΗ ( 1891 – 1985 ) .

IMG_0002

Που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ Η Λεύκα Δωρίδος “ αριθ.φυλ. 21 και 23 / 2003 .

                                - 4 -

   Πολλοί τρομοκρατήθηκαν και ορκίστηκαν . Άμα  το’μαθε  ο πατέρας  τους  μάλωσε . Ο Λιδωρίκης μεσολάβησε  αποτελεσματικά και έπεισε  τους  κληρονόμους , με την παρουσία και την επιμονή του να  πουλήσουν το κτήμα  μόνο 55.000 , αντί των 100.000 που ζητούσαν και με  25.000 αμέσως  και τα  υπόλοιπα  σε  έξι δόσεις , πέντε  χιλιάδες  το  χρόνο . Έθεσαν μόνο  ένα  όρο , ότι το κτήμα θα  μοιραστεί στους  χωριανούς  οικογενειάρχες σε  ίσια  μερίδια και χωρίς  καμία  παραπάνω  επιβάρυνση , εκτός από τα  έξοδα .

   Αυτόν τον όρο άλλωστε είχαν  βάλει  οι  ίδιοι οι χωριανοί  μεταξύ τους . Επειδή δεν ήταν δυνατό να υπογράψουν όλοι οι χωριανοί , δεν υπήρχαν δε και τα  χρήματα , κανονίστηκε να  οριστούν  έξι πληρεξούσιοι , ζητήθηκε  μικρή  προθεσμία και τους  δόθηκε  ο λόγος χωρίς  καμιά  υπογραφή , πως  μέσα  σε  έξι μήνες δεν θα πουλήσουν σε  άλλον το κτήμα , όσα κι’ αν τους προσφερθούν περισσότερα . Αγωνία τώρα για το που θα βρεθούν τα  λεφτά , αφού όλοι τους  δεκάρα  τσακιστή δεν  είχαν ! Το βάρος  έπεσε στον πατέρα , πονοκέφαλος , που να βρεθούν τόσα  λεφτά , έδεσε το κεφάλι του με  φακιόλι , έπαιρνε και ασπιρίνη χύμα με τη χούφτα , μερόνυχτα  ολόκληρα .

   Τι να κάνει , ταχτοποίησε λίγο τις  δουλειές του μαγαζιού και του σπιτιού και έφυγε για την Πάτρα  για  ψώνια , περισσότερο για να δει πως  θα μπορέσει να οικονομήσει κάποιο ποσό . Εκείνο τον καιρό υπήρχαν στην Πάτρα πολλοί μεγαλέμποροι που ψώνιζε  ο Πατέρας και με  μετρητά  και ια το προσωπικό γραφείο με  πίστωση περισσότερο . Εκείνος  όμως  που φημιζόταν σαν ο μεγαλύτερος  και  πλουσιότερος ήταν  ο Δρακόπουλος . Είχε  το μεγαλύτερο κατάστημα  χονδρικής πώλησης υφασμάτων , Ευρωπαϊκών και ντόπιων , στην οδό Αγίου Νικολάου , αλλά και κεφάλαια  αρκετά και ανταποκριτές στην Αγγλία για τον εφοδιασμό του με  εμπορεύματα .

   Ο Πατέρας ήταν ταχτικός πελάτης του και επιπλέον τύχαινε  της υπόληψης  του Δρακόπουλου για την ταχτική εκπλήρωση  των υποχρεώσεών του , τον πίστωνε  δε με  όσο εμπόρευμα  ήθελε , χωρίς  τη σημερινή συναλλαγματική , κάτι σαν ανοιχτό λογαριασμό . Έφτασε νύχτα στην Πάτρα , κοιμήθηκε  στο ξενοδοχείο των Καλλιμαναίων απ’ την Πλέσσα , και πρωί πρωί τράβηξε  για το κατάστημα  του Δρακόπουλου .

   Κουβέντιασε πρώτα με τον Κώστα  Βογιατζή , ανιψιό του Δρακόπουλου και Διευθυντή , εξ’οφλησε  το λογαριασμό που χρώσταγε , και πριν αρχίσει τα ψώνια  τράβηξε για το προσωπικό γραφείο του αφεντικού , στο βάθος  του τεράστιου μαγαζιού . Το μέγάλο Αγγλικό  χρηματοκιβώτιο σε μια  γωνιά , ένα  γραφείο ψηλό , αλλά με ένα  μεγάλο καθολικό των χρεωστών , πιστωτή  δεν  είχε .

   Βρήκε  το Δρακόπουλο όρθιο , ψηλό με το χοντρό του  μουστάκι , τον χαιρέτησε , τον καλωσόρισε  αυτός , τον ρώτησε  πως  πάνε  οι δουλειές , κι’ ο[ατέρας  κάπως  φοβισμένος μπήκλε  αμέσως  στο θέμα : Κυρ Γιώργη , ως  τώρα μούδινες με  πίστωση όσα  εμπορεύματα ήθελα και γι’ αυτό σου είμαι  υποχρεωμένος . Τώρα  όμως  βρίσκομαι  στην ανάγκη να σου ζητήσω όχι μόνο εμπορεύματα  αλλά και χρήματα .

   “ Παντρεύεις , κυρ Γιάννη καμιά  θυγατέρα σου και τα  χρειάζεσαι ; “

    “ Όχι  κυρ Γιώργη ,θέλω  πολλά  χρήματα  “ . Του άλο  πήδημα ξιστόρησε τότε  όλη την υπόθεση και για ποιό σκοπό ήθελε  τα  χρήματα . Βάρεσε ο Δρακόπουλος κάνα  δυο βόλτες μέσα  στο γραφείο σκεφτικός , κοίταξε  τον Πατέρα και του λέει : “ Κυρ- Γιάννη , σκέφτηκες  καλά  τι  κάνεις ; Καταλαβαίνεις  πως  μπορεί να  καταστρέψεις την οικογένειά σου ; “ .

   “ Ναι , κυρ  Γιώργη , το σκέφτηκα καλά , ελπίζω πως  θα  σώσω ένα ολόκληρο  χωριό και γι’ αυτό βάζω τη θηλειά  στο λαιμό μου . Θα σου βάλω υποθήκη το σπίτι και σε  ανάγκη , εγγυητές όλους  τους  χωριανούς “.

   “ Όχι , δεν θέλω άλλους  εγγυητές  ούτε υποθήκη , πες  στον Κώστα νασου δώσει τα χρήματα , υπόγραψε ένα  γραμμάτιο με  το νόμιμο τόκο και πήγαινε  στο καλό . Πρόσεξε , σου ξαναλέω , κάνεις  μεγάλο πήδημα “.

 Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι ….

No comments: