Κατέκτησε τον κόσμο ολάκερο και έβαλε την ελληνική σφραγίδα στις χρυσές σελίδες της Παγκόσμιας Ιστορίας. Σήμερα, ο σπουδαίος Ελληνας στρατηλάτης ξαναζεί ένδοξες στιγμές μέσα από τις αίθουσες του Λούβρου, σε μια επιτυχημένη έκθεση η οποία ξεπερνάει σε επισκεψιμότητα ακόμη και εκείνη του Λεονάρντο ντα Βίντσι, που την περίοδο αυτή «τρέχει» στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.
Μέγας Αλέξανδρος vs Λεονάρντο Ντα Βίντσι δηλαδή; Κάπως έτσι. Οι δυο τους «πρωταγωνιστούν» στα δύο μεγαλύτερα εκθεσιακά... blockbusters της σεζόν, για χάρη των οποίων ουρές χιλιομέτρων σχηματίζονται έξω από τα πολιτιστικά ιδρύματα.
Η παρουσίαση-αφιέρωμα στον Ελληνα στρατηγό, που ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου με τίτλο «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου -Αρχαία Μακεδονία», φαίνεται ότι έχει ενθουσιάσει το γαλλικό κοινό (και όχι μόνο), αν κρίνουμε φυσικά από την υψηλή επισκεψιμότητα, η οποία μάλιστα σε ημερήσια βάση φτάνει τα 5.000 άτομα. Φυσικά, το νούμερο αυτό αυξάνεται τις ημέρες που το μουσείο παραμένει ανοιχτό έως και τις 10 το βράδυ (φτάνει ακόμη και τα 7.000 άτομα) και, αν οι ρυθμοί παραμείνουν οι ίδιοι, τότε η έκθεση έως και τη λήξη της (16 Ιανουαρίου) θα έχει δεχτεί συνολικά 500.000 επισκέπτες, με τους διοργανωτές να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Το πλέον ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι η παρουσίαση του χαρισματικού ηγέτη στην αίθουσα «Ναπολέων» του Λούβρου -μέχρι στιγμής πάντα- συγκεντρώνει περισσότερους επισκέπτες απ’ ό,τι το «μεγαλύτερο πολιτιστικό σόου της χρονιάς», όπως διαφημίζεται η έκθεση, με σπάνια έργα του Ντα Βίντσι.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τη γνωστή βρετανική πινακοθήκη, οι υπεύθυνοι των δημοσίων σχέσεων μας διαβεβαίωσαν ότι τα εισιτήρια για την πολυαναμενόμενη έκθεση του Ντα Βίντσι στο Λονδίνο έχουν εξαντληθεί έως και το τέλος της έκθεσης (Φεβρουάριος 2012) από την πρώτη κιόλας εβδομάδα. Ωστόσο, οι διοργανωτές, θέλοντας να δώσουν τη δυνατότητα σε όσους δεν μερίμνησαν να αποκτήσουν εκ των προτέρων τα «μαγικά» χαρτάκια, προσφέρουν 500 εισιτήρια την ημέρα, τα οποία αγοράζονται από το γκισέ. Οπερ σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στηθούν από νωρίς στην ουρά, για να μπορέσουν να δουν την έκθεση, χωρίς αυτό όμως να είναι και απολύτως βέβαιο, διότι η ζήτηση είναι μεγάλη.
Αν και δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στατιστικά προς δημοσίευση, ένας πρόχειρος υπολογισμός δίνει ότι περίπου 3.400 άτομα επισκέπτονται καθημερινά την πινακοθήκη, προκειμένου να δουν τα αριστουργήματα του Ντα Βίντσι.
Η «μονομαχία» των εισιτηρίων
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης στο Λονδίνο, για την ασφάλεια των πολύτιμων εκθεμάτων, οι υπεύθυνοι έχουν ορίσει ανώτατο όριο επισκεπτών ανά μισάωρο που δεν ξεπερνάει τα 180 άτομα. Σίγουρα, αυτά τα... αυστηρά μέτρα κρατούν σε χαμηλότερα επίπεδα την επισκεψιμότητα -σε σχέση με το Λούβρο πάντα- και είναι ένας από τους λόγους, όμως δεν είναι και ο μοναδικός. Το ιδιαίτερα τσουχτερό αντίτιμο που καλείται ο επισκέπτης της πινακοθήκης να πληρώσει (18 ευρώ) για να δει όχι μόνο τη συγκεκριμένη έκθεση και όχι όλες τις συλλογές είναι σίγουρα ένα από τα στοιχεία που διαφοροποιεί την παρουσίαση αυτή. Στο Μουσείο του Λούβρου, για παράδειγμα, το αντίτιμο του εισιτηρίου, για να γνωρίσει από κοντά την ιστορία της γενέτειρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι 11 ευρώ, ενώ, αν επιλέξει κανείς να δει και όλες τις μόνιμες συλλογές του μουσείου, θα πρέπει να πληρώσει 14 ευρώ.
Γιώτα Βαζούρα
No comments:
Post a Comment