19.9.12

ΚΕΪΚ ΜΕ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΜΗΛΟΥ

 

Κέικ με επικάλυψη μήλου

Λαχταριστό και εύκολο γλύκισμα για όλες τις ώρες

Υλικά
Για 6-8 άτομα

8 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/4 φλιτζάνια ζάχαρης, διαιρούμενο σε (1/2 φλιτζάνι και 3/4 φλιτζανιού)
4 μήλα κόκκινα αποφλοιωμένα, χωρίς το κουκούτσι, κομμένα σε χοντρές φέτες
3/4 φλιτζάνι αλεύρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/3 κούπας καλαμποκάλευρο
1/2 φλιτζάνι βραστό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 μεγάλα αυγά
1/3 φλιτζάνι γάλα πλήρες
1 κυκλικό ταψί για κέικ 28 εκ.

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Βούτυρο τις πλευρές του ταψιού για κέικ.
Τοποθετείτε μια βρεγμένη λαδόκολλα μέσα το ταψί να κολλήσει περιμετρικά στο ταψί μας.

Λιώστε 2 κουταλιές βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και μαγειρεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το μείγμα γίνεται να ροδίσουν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα (χρησιμοποιήσετε μια ξύλινη κουτάλα), περίπου 6 λεπτά.

Προσθέτουμε τις φέτες μήλου στο τηγάνι και ανακατεύετε απαλά για να πάει η καραμέλα ομοιόμορφα σε όλα τα μήλα.
Σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρέψτε μέχρι τα μήλα απελευθερώσει τους χυμούς τους, περίπου 5 λεπτά.

Ανοίγετε το καπάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και καραμέλα πυκνώνει και παλτά τα μήλα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, περίπου 13 λεπτά περισσότερο.
Αφαιρέστε τα μήλα και σάλτσα καραμέλας και τοποθετείστε τα στο έτοιμο ταψί για κέικ.

Χτυπάμε μαζί με το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και σε ένα μικρό μπολ. Τοποθετήστε καλαμποκάλευρο σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίξτε 1/2 φλιτζάνι βραστό νερό πάνω από το καλαμποκάλευρο και ανακατεύετε να ενωθούν τα υλικά μας.
Προσθέστε 3/4 φλιτζάνι ζάχαρη και 6 κουταλιές βούτυρο στο μείγμα του καλαμποκάλευρου.

Χτυπήστε μέχρι να αναμειχθούν καλά. Σε άλλο μπολ χτυπήστε τη βανίλια και τα αυγά. Χτυπήστε στο αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν μείγμα καλαμποκάλευρου εναλλάξ με το γάλα. Χύστε το μείγμα πάνω από τα μήλα στο ταψί για κέικ.
Ψήστε μέχρι η να κορυφή είναι χρυσή και ένας ελεγκτής που παρεμβάλλεται στο κέντρο βγαίνει καθαρός, περίπου 40 λεπτά.

Αφήνετε να κρυώσει το κέικ στο ταψί για 5 λεπτά. Προσεκτικά αναποδογυρίστε το κέικ σε μια πιατέλα ή πιάτο, και αφαιρέστε τη λαδόκολλα. Αφήνετε να κρυώσει για άλλα 15 λεπτά.
Σερβίρετε με παγωτό γιαούρτι.

Απαιτούμενος χρόνος: 50 λεπτά

ΠΗΓΗ: sidagi.gr

tsantiri.gr

No comments: