26.2.13

ΣΧΕΔΙΟ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠ’ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Μελέτη για ανάπλαση της περιοχής

 

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

 

Συνολική ανάπλαση και φωταγώγηση της περιοχής γύρω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, διαχείριση της κυκλοφορίας στους παράπλευρους δρόμους, καθαρισμός της περιοχής και φροντίδα του πρασίνου είναι μερικά από τα σημεία σχεδίου δράσεως για την αντιμετώπιση της άσχημης εικόνας που παρουσιάζει ο χώρος γύρω από το Μουσείο σε τέτοιο βαθμό που επηρεάζει αρνητικά την επισκεψιμότητά του.
Αυτό αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψης, κατόπιν πρωτοβουλίας του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Κώστα Τζαβάρα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, το δήμο Αθηναίων, τον οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, την εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΑΧΑ) και τον αναπληρωτή διευθυντή του Μουσείου Γ.Κακαβά.
Στη σύσκεψη, αποφασίστηκε για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και το δήμο Αθηναίων, η οποία θα εκδηλωθεί με δράσεις σε δύο επίπεδα:

Το πρώτο επίπεδο
:

  • Η περιοχή γύρω από το Μουσείο τόσο στους ελεύθερους χώρους όσο και στους παράπλευρους δρόμους θα φωταγωγηθεί. Ειδικότερα, ο δήμος Αθηναίων θα συντάξει σχετική μελέτη για την ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού της περιοχής.
  • Ο δήμος Αθηναίων με την επιμέλεια του αντιδημάρχου Καθαριότητας θα προβαίνει καθημερινά σε σχολαστικό καθάρισμα της περιοχής.
  • Με την επιμέλεια του αντιδημάρχου Πρασίνου του δήμου Αθηναίων η Ειδική Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου θα αναλάβει τη φροντίδα και συντήρηση του κήπου του μουσείου αλλά και τη φύτευση καλλωπιστικών φυτών.
  • Ο δήμος Αθηναίων θα αναλάβει τη σύνταξη σχετικής κυκλοφοριακής μελέτης για τη διευθέτηση της στάθμευσης των λεωφορείων στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου.
  • Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων σε συνεργασία με το δήμο θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τον ευπρεπισμό του χώρου, όπου σήμερα λειτουργεί το αναψυκτήριο.
  • Η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων θα καταρτίσει πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων στους πέριξ του Μουσείου, καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους.
Το δεύτερο επίπεδο:
  • Η Ελληνική Αστυνομία με συνεχείς περιπολίες θα ενισχύσει την επιτήρηση του προαύλιου χώρου και των παράπλευρων δρόμων με σκοπό να καταστεί η περιοχή όσο το δυνατόν ασφαλέστερη για τους επισκέπτες του μουσείου.
  • Θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της εκτέλεσης των μέτρων αυτών από επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ταξίαρχος Γιώργος Δροσάκης, και εκπρόσωπος του δήμου Αθηναίων και θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να εκτιμά την απόδοση των μέτρων και να προβαίνει στο σχεδιασμό και λήψη άλλων, που θα κρίνονται πιο πρόσφορα και πιο αποτελεσματικά.
Ακόμη, όπως αποφασίστηκε, το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΑΧΑ) και τον οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας θα προχωρήσουν στη σύνταξη μελέτης για τη συνολική ανάπλαση της περιοχής και τη διαχείριση της κυκλοφορίας στους παράπλευρους δρόμους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: