24.2.13

EΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΚΡΟΥΑΖΕΡΟΠΛΟΙΟ–ΦΑΝΤΑΣΜΑ

ΠΛΕΕΙ ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΟ

 

Στον βόρειο Ατλαντικό εντοπίστηκε το παγοθραυστικό Lyubov Orlova, το οποίο χρησιμοποιούσαν σοβιετικοί επιστήμονες για να κάνουν τις έρευνές τους στα παγωμένα νερά του Νότιου Πόλου και μετά την πτώση του καθεστώτος έγινε κρουαζιερόπλοιο.

Επανεμφανίστηκε το σοβιετικό κρουαζιερόπλοιο - φάντασμα

Το MV Lyubov Orlova είχε χτιστεί το 1976 στην τότε Γιουγκοσλαβία με σκοπό να πλέει στα παγωμένα νερά της Βόρειας Θάλασσας και στην Ανταρκτική. Πήρε το όνομά του από την ομώνυμη ρωσίδα σταρ του σινεμά και αρχικά χρησιμοποιήθηκε σαν πλοίο επιστημονικών αποστολών. Το 1999 ανακαινίσθηκε πλήρως και μετατράπηκε σε κρουαζιερόπλοιο με χώρο δράσης την Ανταρκτική, ενώ το 2002 εκσυγχρονίστηκε ξανά.

Σε ένα από τα ταξίδια του ωστόσο «έκατσε» σε αβαθή και στη συνέχεια κατασχέθηκε λόγω χρεών της εταιρείας και αποφασίστηκε να διαλυθεί σε μέταλλο για την πληρωμή τους. Κατά την μεταφορά του από ρυμουλκό ωστόσο έσπασαν τα συρματόσχοινα και μέσα στην κακοκαιρία το πλοίο χάθηκε στα νερά του βόρειου Ατλαντικού.

Στις αρχές του Φεβρουαρίου εντοπίστηκε προσωρινά, αλλά επειδή βρισκόταν σε νερά όπου δεν αποτελούσε κίνδυνο για τις εξέδρες πετρελαίου και τη ναυσιπλοΐα, αφέθηκε και πάλι στην τύχη του.

Προ ημερών εντοπίστηκε ξανά και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πλέει ελεύθερο περίπου 2.400 χιλιόμετρα δυτικά της Ιρλανδίας .

ethnos.gr

No comments: