24.2.13

H METΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

 

Εως το τέλος του 2015 στην κεντρική οδική αρτηρία της Αθήνας θα πρωταγωνιστούν πλέον το τραμ και οι πεζοί

Η μεταμόρφωση της Πανεπιστημίου

Τραμ και πεζοί θα είναι οι νέοι… πρωταγωνιστές στην Πανεπιστημίου, όπως αυτή θα μετεξελιχθεί στο τέλος του 2015, οπότε και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για τη μερική πεζοδρόμησή της.

Με τον νέο σχεδιασμό τα Ι.Χ. αυτοκίνητα απλώς θα μπαίνουν και θα βγαίνουν, αφού δεν θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα να διασχίσουν τον κεντρικό άξονα της Αθήνας. Η πεζοδρόμηση θα επεκταθεί έως τη Φιλελλήνων, οπότε τα αυτοκίνητα θα φθάνουν έως το Σύνταγμα και μετά θα πρέπει να στρίψουν σε κάποιον από τους κάθετους άξονες, όπως είναι για παράδειγμα η Μητροπόλεως. Ο στόχος είναι να κρατηθεί εκτός κέντρου της πόλης η διαμπερής κυκλοφορία.

Ταξί και οχήματα εφοδιασμού καταστημάτων και ξενοδοχείων απλώς θα μπαίνουν και θα βγαίνουν από την Πανεπιστημίου. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2014, οπότε, σύμφωνα με τους μελετητές, θα σταματήσει και η κίνηση των αυτοκινήτων. Επί της ουσίας τα έργα στην Πανεπιστημίου σηματοδοτούν, σύμφωνα με τους μελετητές, μία «επιστροφή στην πόλη».

Θα πρέπει να σημειωθεί, όπως έγινε γνωστό χθες, κατά τη διάρκεια ημερίδας του Πράσινου Ταμείου, πως οι μελετητές στη μελέτη που έκαναν διαπίστωσαν, μέσω ερωτηματολογίου, ότι οι επεμβάσεις στην Πανεπιστημίου έχουν την αποδοχή από το 80% έως 90% των κατοίκων και των καταστηματαρχών του κέντρου της πόλης.

Η τελική μορφή που θα πάρει η Πανεπιστημίου θα ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου, οπότε και θα γίνει γνωστό ποια αρχιτεκτονική μελέτη κέρδισε στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Rethink Athens (Ξανασκέψου την Αθήνα), τη χρηματοδότηση του οποίου έχει αναλάβει το Ιδρυμα Ωνάση.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να διευθετηθεί το θέμα με τη διοχέτευση της κυκλοφορίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων στους γύρω δρόμους. Η μέση κυκλοφορία στην Πανεπιστημίου κυμαίνεται από 80 έως 120 χιλιάδες αυτοκίνητα ημερησίως. Και τα μισά από αυτά τα οχήματα, όπως προέκυψε από την συγκοινωνιακή μελέτη του ΕΜΠ, διέρχονται την Πανεπιστημίου για να κινηθούν περιμετρικά της πόλης.

Στις αλλαγές που θα έρθουν είναι η κατάργηση από την Πανεπιστημίου 20 γραμμών λεωφορείων και επτά γραμμών τρόλεϊ, οι οποίες θα επανασχεδιαστούν. Επίσης, ένα άλλο στοιχείο που προέκυψε από τη συγκοινωνιακή μελέτη είναι ότι θα επηρεαστούν άμεσα από 600 έως 700 φανάρια. Αυτά τα φανάρια, σύμφωνα με τους μελετητές, θα πρέπει να ρυθμιστούν ξανά για να αντεπεξέλθουν στη νέα πραγματικότητα, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην απαγόρευση της στάθμευσης.

Σύμφωνα με το σχέδιο, στην Πανεπιστημίου θα διέρχεται μόνο η γραμμή του τραμ σε μία διπλή λωρίδα επτά μέτρων και η κίνηση των λεωφορείων σχεδιάζεται να διοχετευτεί στην Ακαδημίας και στη Σταδίου. Η επέκταση σε πρώτη φάση προβλέπεται να φθάνει στην Πλατεία Αιγύπτου (στο Πεδίον του Αρεως). Η επέκταση προς Πατήσια μετατίθεται για αργότερα. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ θα περιοριστεί στο 1/3 του ποσού.
Το παράδειγμα της Αρεοπαγίτου
Η άποψη των μελετητών είναι ότι και στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου διέρχονταν προτού πεζοδρομηθεί 60.000 οχήματα την ημέρα αλλά η κίνηση «αυτορρυθμίσθηκε» σε λίγες ημέρες. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να αναβαθμιστούν και
οι περιμετρικοί από την Πανεπιστημίου δρόμοι για να «υποδεχθούν» τα νέα φορτία.

http://pisostapalia.blogspot.gr/

No comments: