24.2.14

ΣΕ ΣΤΑΔΙΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΛΦΟΙ - ΔΩΡΙΔΑ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΓΙΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

 

Ημερομηνία δημοσίευσης:24/02/2014

Έως 6 Μαρτίου οι αιτήσεις από τους ΟΤΑ για την ενδοδημοτική κινητικότητα

Σε στάδιο υποδοχής προσωπικού Δελφοί – Δωρίδα αλλά κανένα περιθώριο για αποδέσμευση υπαλλήλων

- «Καλό το μέτρο, εφόσον υπάρχει συναίνεση και όχι υποχρεωτικές μετακινήσεις», σχολιάζει ο δήμαρχος Δελφών Ν. Φουσέκης

Ξεκίνησε χθες η διαδικασία της ενδοδημοτικής κινητικότητας, με τους δύο Δήμους της Φωκίδας Δελφών και Δωρίδας, να βρίσκονται σε στάδιο σύνταξης των αιτημάτων τους, προκειμένου να υποδεχθούν προσωπικό. Ωστόσο και οι δύο Δήμοι, δεν φαίνεται να έχουν απολύτως κανένα περιθώριο για αποδέσμευση προσωπικού.

Θετικά σχολίασε το νέο αυτό μέτρο, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Νίκος Φουσέκης, ωστόσο έθεσε την προϋπόθεση ότι η οποιαδήποτε μετάταξη υπαλλήλου θα είναι οικειοθελής και σε καμία περίπτωση υποχρεωτική. «Εφόσον υπάρχει πλεόνασμα προσωπικού σε κάποιον δήμο και εφόσον μπορούν να μετακινηθούν κάποιοι υπάλληλοι χωρίς αρνητικές προσωπικές επιπτώσεις, θεωρώ ότι το μέτρο είναι καλό. Λέμε ναι δηλαδή σε μετακινήσεις υπαλλήλων που το επιθυμούν, όπως για παράδειγμα αν κάποιος εργάζεται στο Δήμο Λαμιέων, μένει στη Γραβιά και επιθυμεί να απορροφηθεί στο Δήμο Δελφών. Αντίθετα είμαι κάθετα αρνητικός στην οποιαδήποτε υποχρεωτική μετακίνηση υπαλλήλου.

Να σημειώσουμε πάντως, πως τόσο ο Δήμος Δελφών όσο και ο Δήμος Δωρίδας θα εισηγηθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών την υποδοχή υπαλλήλων και όχι την αποδέσμευση, δεδομένου ότι σε κανέναν από τους δύο δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό. Ωστόσο ο αριθμός των υπαλλήλων που θα αιτηθεί ο κάθε δήμος θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και κυρίως από το αν υπάρχουν οι αναγκαίες πιστώσεις. Τον τελικό λόγο, όπως πάντα, θα έχει όμως το Υπουργείο το οποίο μετά το πέρας της προθεσμίας των αιτήσεων από τους δήμους, δηλαδή της 6ης Μαρτίου, θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Τι προβλέπει η ενδοδημοτική κινητικότητα

Από χθες λοιπόν, έως τις 6 Μαρτίου οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας που ζητούν προσωπικό μέσω της ενδοδημοτικής κινητικότητας θα πρέπει να στείλουν στο υπουργείο Εσωτερικών τα αιτήματά τους. Παράλληλα, το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου ξεκαθαρίζει ότι όσοι υπάλληλοι ΟΤΑ κάνουν αιτήσεις μετάταξης ή μεταφοράς θα μείνουν ένα μήνα σε διαθεσιμότητα και εφόσον τοποθετηθούν σε νέα θέση θα εξαιρεθούν από όποια νέα διαδικασία διαθεσιμότητας. Εν τω μεταξύ, διευκρινίζεται ότι η διαδικασία της ενδοδημοτικής κινητικότητας θα προχωρήσει κανονικά, χωρίς να επηρεασθεί από την απαγόρευση υπηρεσιακών αλλαγών, λόγω εκλογών.

Σε μια προσπάθεια να πεισθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δημοτικοί υπάλληλοι ότι η συμμετοχή τους στην ενδοδημοτική κινητικότητα δεν ισοδυναμεί με απόλυση έχει αποδυθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα, επιδιώκουν η «διαθεσιμότητα» των υπαλλήλων στους δήμους να γίνει τάχιστα και οι μετατάξεις να λάβουν μορφή «fast-track» διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε χθες έγγραφο-εγκύκλιο προς τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, με διευκρινίσεις για το πρόγραμμα της «ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας». Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση αναζητά περίπου 4.000 υπαλλήλους ΟΤΑ προς ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας για να συμπληρωθεί μαζί με τους 8.500 εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ ο αριθμός των 12.500 «διαθέσιμων» ως τον Μάρτιο που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, στη βάση των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου, το πρόγραμμα στους δήμους και στις περιφέρειες αφορά μόνο το τακτικό προσωπικό (μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου).

Οι υπάλληλοι που μετατάσσονται με το «Πρόγραμμα εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας» τίθενται σε διαθεσιμότητα χρονικής διάρκειας ενός μηνός, αρχόμενης από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της απόφασης του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη μετάταξη.

Η διαθεσιμότητα παύει αυτοδικαίως με την πάροδο του μηνός και προς τούτο εκδίδεται αμελλητί σχετική διαπιστωτική πράξη του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου του φορέα υποδοχής. Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας, η μισθοδοσία του προσωπικού βαρύνει τον φορέα προέλευσης και μετά το πέρας της διαθεσιμότητας βαρύνει τον φορέα υποδοχής.

Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι το προσωπικό αυτό, μετά το πέρας της ανωτέρω διαδικασίας, «δεν δύναται να χαρακτηρισθεί ως πλεονάζον και να τεθεί εκ νέου άνευ αιτήσεώς του σε καθεστώς κινητικότητας ή διαθεσιμότητας».

Επισημαίνεται ότι η αποστολή των αιτημάτων των φορέων υποδοχής στο υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ως και την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014 και κανένα αίτημα που θα υποβληθεί μετά την 6η Μαρτίου δεν θα ληφθεί υπόψη.

Ώρα  της  Φωκίδας

No comments: