27.2.14

OI 5 AΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

 

assets_large_t_420_54160720

Για ισχυρές ενδείξεις σχετικά με την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο και Ιόνιο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μετά το τέλος της σύσκεψης στο ΥΠΕΚΑ, με αφορμή της έναρξης λειτουργίας του «data room» όπου ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών της νορβηγικής PGS. Όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, για την περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας τα δεδομένα είναι πιο προχωρημένα ενώ η επεξεργασία των στοιχείων για την περιοχή Νοτίου της Κρήτης συνεχίζεται. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη μέχρι στιγμής εικόνα που υπάρχει ως «αφετηρία καλών ειδήσεων για το μέλλον» και ανέφερε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι σε διάστημα 25-30 ετών το Δημόσιο μπορεί να αποκομίσει φορολογικά έσοδα ύψους 150 δισ. ευρώ. Ανήγγειλε επίσης τη διαμόρφωση νέας Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής με πέντε άξονες που περιλαμβάνουν:

  • Έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων με διαφάνεια, σεβασμό στο περιβάλλον και με τη μέγιστη δυνατή ελληνοποίηση του τεχνικού και επιστημονικού δυναμικού.
  • Αξιοποίηση των γεωπολιτικών συνεπειών που προκύπτουν από τη θέση της χώρας και του ρόλου που μπορεί να παίξει στη διακίνηση ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη.
  • Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, καθώς τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα κατευθυνθούν στο ασφαλιστικό σύστημα, κατά το πρότυπο της Νορβηγίας, αλλά και στη δημιουργία υποδομών.
  • Συνέργειες με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, με στόχο ο ορυκτός πλούτος να γίνει εφαλτήριο για συνολική αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
  • Ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο στους τομείς της έρευνας, παραγωγής και διακίνησης ενεργειακών προϊόντων.

Σημειώνεται ότι PGS έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις έρευνες και ήδη έχει ξεκινήσει η παρουσίασή τους σε διεθνή πετρελαϊκά συνέδρια. Εκκρεμεί, ωστόσο, η ερμηνεία των δεδομένων, η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Απριλίου. Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός (γύρος παραχωρήσεων) για την παραχώρηση 10-15 θαλάσσιων «οικοπέδων» σε πετρελαϊκές εταιρείες, προκειμένου να ξεκινήσουν ερευνητικές γεωτρήσεις.

Σε εξέλιξη είναι επίσης η διαδικασία για την παραχώρηση των περιοχών Ιωαννίνων, Πατραϊκού κόλπου και Κατάκολου για έρευνες. Οι διαγωνισμοί έχουν ολοκληρωθεί και εκκρεμεί η υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα στον Πατραϊκό Κόλπο ανέρχονται σε 200 εκατομμύρια βαρέλια, στα Ιωάννινα, 50-80 εκατομμύρια βαρέλια και στο Κατάκολο, 3 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ τα αναμενόμενα συνολικά έσοδα του Δημοσίου μόνο από τις δύο πρώτες περιοχές, σε βάθος 25ετίας, υπολογίζονται σε περίπου 11 δισ. ευρώ.

Mείωση τιμής φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Αναφορικά με τη συμφωνία για αναδρομική μείωση της τάξης του 15% στην τιμή του φυσικού αερίου που επιτεύχθηκε μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom, το υπουργείο επισημαίνει ότι η νέα τιμή θα έχει σαν αποτέλεσμα  εκπτώσεις στο σύνολο των καταναλωτών (βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές). Η συγκεκριμένη τιμή είναι από τις χαμηλότερες σε σχέση με γειτονικές χώρες, όσον αφορά σε μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom και τοποθετεί την Ελλάδα στον μέσο όρο της ηπειρωτικής Ε.Ε.. Περαιτέρω, η νέα τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη από τις επικρατούσες τιμές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (spot LNG). Η ανανεωμένη σύμβαση προμήθειας έχει επιπλέον μία σειρά από ευνοϊκότερες παραμέτρους πέραν της συμβατικής τιμής εξίσου σημαντικές, όπως η μείωση του ορίου κάτω από το οποίο ενεργοποιείται η ρήτρα υποχρεωτικής παραλαβής (take or pay). Με τη μείωση των ορίων της ρήτρας αυτής δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στη ΔΕΠΑ και επομένως και στους μεγάλους πελάτες της  ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ενεργειακές τους ανάγκες με άμεσο θετικό αντίκτυπο στον οικονομικό τους προγραμματισμό ενώ παράλληλα διευκολύνεται ο σχεδιασμός για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

http://e-amyna.com/

No comments: