27.2.14

NEA AΠΟ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

196W8027

  • Επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποίησε πραγματοποίησε ο Υπουργός Άμυνας της Σερβίας Nebojsa Rodic το διήμερο 25-26 Φεβρουαρίου. Αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του τόνισε μεταξύ άλλων πως: “Ο στρατός της Σερβίας γίνεται όλο και περισσότερο σεβαστός συμμέτοχος στο παγκόσμιο γίγνεσθαι στο σκοπό της διατήρησης της ειρήνης. Εξετάζουμε τη συμμετοχή αξιωματικών μας στην Ευρωπαϊκή επιχείρηση ATLANTA στο κέρας της Αφρικής. Προωθούμε σε σημαντικό βαθμό τις ανταλλαγές αξιωματικών για προπτυχιακές και για μεταπτυχιακές σπουδές, στις Ανώτατες Στρατιωτικές  Σχολές της Ελλάδος. Αξίζει να σας επισημάνω ότι στη σημερινή αντιπροσωπεία της Σερβίας, τρεις ανώτατοι αξιωματικοί με επικεφαλής τον στρατηγό μιλάνε την ελληνική γλώσσα, ενώ ο νέος δικός σας Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού μιλάει τη σερβική γλώσσα. Αυτό αυξάνει την εμπιστοσύνη και δίνει ώθηση στην μεταξύ μας επικοινωνία, εμπιστοσύνη και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών. Βλέπουμε επίσης τη συμμετοχή της Σερβίας σε Ευρωπαϊκούς σχηματισμούς. Με απόφαση που θα ληφθεί μετά τις εκλογές του Μαρτίου στη χώρα μου, θα λάβουμε την απόφαση για την επιχειρησιακή συμμετοχή μονάδων της Σερβίας. Αυτό πρέπει να φέρει μια μεγάλη ωφέλεια στο δικό μας το στρατό, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεισφορά στην κοινή αμυντική πολιτική. Στην προσεχή περίοδο θα προσπαθήσουμε να βρούμε μοντέλα συνεργασίας στον τομέα αμυντικής βιομηχανία [...]“. Στις 26 Φεβρουαρίου ο Σέρβος Υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε το ΚΕΕΔ όπου και παρακολούθησε επίδειξη από προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων. Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά έλαβε μέρος σε τέτοια επίδειξη και ένα από τα νέα ελικόπτερα ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού.

  • Με την υποβολή της σχετικής Επιστολής Αιτήματος (LoR) προς την Κυβέρνηση των ΗΠΑ, επισημοποιήθηκε το πρόγραμμα απόκτησης από την Αεροπορία Στρατού 10 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων CH-47D από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού. Επίσης συστάθηκε η αρμόδια επιτροπή επιτελών του ΓΕΣ για την παρακολούθηση του προγράμματος.
  • Σήμερα, Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη η ρίψη αλεξιπτωτιστών στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την εκτέλεση αλμάτων ελευθέρας πτώσεως από προσωπικό του ΕΤΑ.
  • Στις 13 Φεβρουαρίου 2014 έλαβε χώρα στη Χίο ο διαγωνισμός δεξιοτήτων πληρωμάτων αρμάτων μάχης  “Στρατηγός Γεώργιος Στανωτάς”. Ο διαγωνισμός, που περιελάμβανε 4 διαφορετικές δοκιμασίες, διοργανώθηκε από την 96 ΑΔΤΕ στα πλαίσια ελέγχου του επιπέδου εκπαίδευσης και των επιχειρησιακών ικανοτήτων των πληρωμάτων αρμάτων του Σχηματισμού. Έλαβαν μέρος 8 τετραμελή πληρώματα με άρματα μάχης M-48A5 MOLF.
  • Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος υποδέχτηκε στο Επιτελείο τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων του Βελγίου, Πτέραρχο Gerard Van Caelenberge, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας μετά από πρόσκληση του Έλληνα Αρχηγού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Σε μια άλλη εξέλιξη, την  Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014 υπογράφηκε στο Υπουργείο Άμυνας του Μαυροβουνίου, το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) τουέτους 2014 μεταξύ της Ελλάδας και του Μαυροβουνίου. Την επομένη (Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014), o Ακόλουθος Άμυνας της Αιγύπτου στην Αθήνα, Σμήναρχος Ashraf Khalil Wahba πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) και ενημερώθηκε για την αποστολή, τις δυνατότητες και τις πρόσφατες δραστηριότητες του. Υπενθυμίζεται ότι ΠΣΣ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου για το 2014 υπογράφτηκε την περασμένη εβδομάδα.
  • Μια σειρά προγραμμάτων για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό διαφόρων υποδομών και εγκαταστάσεων του ΠΝ και της ΠΑ δρομολογήθηκε αυτό το διάστημα. Σημαντικότερο εξ αυτών είναι η δρομολόγηση της οριστικής παραλαβής του αποκατεστημένου συγκροτήματος synchrolift στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, το οποίο είχε εμφανίσει προβλήματα καθίζησης.
  • Σε εξέλιξη βρίσκονται οι ασκήσεις “Αστραπή 2/14″ και “Ορμή 2/14″ του ΠΝ στο Κεντρικό Αιγαίο. Στις εκπαιδευτικές αυτές δραστηριότητες λαμβάνουν μέρος 7 φρεγάτες, 10 πυραυλάκατοι, 2 υποβρύχια, 1 πλοίο γενικής υποστήριξης καθώς και αριθμός κανονιοφόρων και ελικοπτέρων του ΠΝ. Σε κάποιες φάσεις μάλιστα οι ασκήσεις αυτές θα συνδυαστούν και με τις αεροπορικές δραστηριότητες που βρίσκονται υπό εξέλιξη στα πλαίσια της συνεκπαίδευσης μαχητικών F-15E της 494 FS της USAFE με μαχητικά της ΠΑ. Μεταξύ άλλων τα πληρώματα των ελληνικών αεροσκαφών, όπως και εκείνα των αμερικανικών, είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν και στον εναέριο ανεφοδιασμό με την συμμετοχή ιπτάμενου τάνκερ KC-135R της 100 ARW. Επίσης είναι προγραμματισμένη και η εκτέλεση βολών με όπλα αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους.

  • Με πολύ καλά λόγια για τόσο για το επίπεδο του προσωπικού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όσο και για την χρησιμότητα της διμερούς άσκησης ρίψεων φορτίων και αλεξιπτωτιστών “Stolen Cerberus” που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη χώρα μας μίλησαν τα στελέχη της USAFE που έλαβαν μέρος σε αυτήν. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από τους Αμερικανούς πως: “Είχαμε πολύ μεγάλη διάδραση με τους Έλληνες αυτές τις δύο εβδομάδες, κάτι που ήταν σπουδαίο. Αυτοί ήθελαν να μάθουν από εμάς και εμείς από αυτούς, συνεπώς η ευκαιρία να αποκτήσεις αυτή τη χειροπιαστή εμπειρία ήταν εκπληκτική”. Εκτός από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που έκαναν ακόμα πιο απαιτητικά τα σενάρια της άσκησης, τονίστηκαν και οι σημαντικές διαφορές των δύο πλευρών στις τακτικές ρίψεων σημειώνοντας πως: “Εμπλακήκαμε τόσο πολύ με τις επιχειρήσεις ο ένας του άλλου σε αυτό το ταξίδι το οποίο ήταν πολύτιμο για τις Αμερικανικές και τις Ελληνικές δυνάμεις. Επέτρεψε και στις δύο πλευρές να δουν τις διαφορές και να αποκτήσουν γνώσεις που θα βοηθήσουν την συνεργασία μας στο μέλλον. Αυτό μόνο καλύτερους μας κάνει”. Παράλληλα η USAFE δημοσιοποίησε πρόσθετες φωτογραφίες από την εν λόγω άσκηση.
  • Μετά από την ανακοίνωση της συμμετοχής της στην αεροπορική επίδειξη “ΝΑΤΟ Days in Ostrava” που θα διεξαχθεί στην Τσεχία το διήμερο 20-21 Σεπτεμβρίου η Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 “Ζευς” της ΠΑ ανακοινώθηκε πως θα συμμετάσχει και σε δύο άλλες εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ιστότοπο AviationLive, στις 7 Μαρτίου θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για την επέτειο των 66 χρόνων από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας 15λεπτη επίδειξη πάνω από τη πόλη της Ρόδου. Επίσης, το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, θα συμμετάσχει στο airshow στην αεροπορική βάση Kleine Brogel του Βελγίου.
  • Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014 επιτελείς του ΓΕΑ είχαν συνάντηση με πολυμελή αντιπροσωπεία στελεχών της εταιρείας Boeing με σκοπό τη παρουσίαση των δυνατοτήτων και των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων αυτής αναφορικά με την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 της ΠΑ. Η συνάντηση  πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της  εταιρείας, προφανώς στα πλαίσια της ανταπόκρισης στο σχετικό LoR που υπέβαλε πρόσφατα η ελληνική πλευρά.

http://e-amyna.com/

No comments: