25.2.14

ΔΥΟ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

 

Posted by Γ.Μ.

Παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό των 15 μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 Hercules της ΠΑ, η ΕΑΒ συμμετέχει ως μοναδικός προμηθευτής στη συμπαραγωγή μειζόνων συγκροτημάτων της νεότερης έκδοσης C-130J.

Παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό των 15 μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 Hercules της ΠΑ, η ΕΑΒ συμμετέχει ως μοναδικός προμηθευτής στη συμπαραγωγή μειζόνων συγκροτημάτων της νεότερης έκδοσης C-130J.

Την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία, με την οποία παρέχεται στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) η δυνατότητα να εισπράξει οφειλόμενα ποσά από το Δημόσιο. Σύμφωνα με την εν λόγω τροπολογία, οφειλές της εταιρείας προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία -μέχρι ποσοστού 80%- δεν θα παρακρατώνται και δεν θα συμψηφίζονται με ποσά που οφείλει το Δημόσιο σε αυτήν από την  εκτέλεση συμβάσεων ή την παροχή υπηρεσιών προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει και στις περιπτώσεις εκείνς όπου, μέχρι την έναρξη της ισχύος της, είχαν ήδη εκδοθεί τίτλοι πληρωμής και δεν έχουν εξοφληθεί. Επιπροσθέτως η ΕΑΒ εξαιρείται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014 από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού ενημερότητας. Με τα μέτρα αυτά διασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας και, κατά συνέπεια η εξυπηρέτηση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Επίσης εξασφαλίζεται η απαιτούμενη ρευστότητα τουλάχιστον για την εταιρεία, τουλάχιστον μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η προβλεπόμενη αναδιάρθρωσή της.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωσή της, η ΕΑΒ παρέδωσε στην κατασκευάστρια Lockheed Martin Aeronautic στις 5 Φεβρουαρίου 2014 το 100ό σύνολο δομικών τμημάτων mid panels της ατράκτου του μεταγωγικού αεροσκάφους  C-130J Hercules. Η κατασκευή και συναρμολόγηση των mid panels (όπως και των συνόλων plug floors, top panels και side panels) είναι μέρος του προγράμματος συμπαραγωγής μειζόνων συγκροτημάτων του εν λόγω αεροσκάφους, που ανατέθηκε το 2010 από την Lockheed Martin Aeronautic που  στην ΕΑΒ, ως μοναδικός προμηθευτής για όλους τους πελάτες της παγκοσμίως.

Από την πλευρά τους  τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) έλαβαν την πολυπόθητη παραγγελία από την αμερικανική εταιρεία ΑΤΚ για την κατασκευή του πυρομαχικού 40L60 για τα πυροβόλα Bofors των 40mm των αεροσκαφών AC-130 της USAF. Η παραγγελία αφορά μια πρώτη παρτίδα 70.000 πυρομαχικών, ως μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος το οποίο προβλέπει την κατασκευή 1.000.000 πυρομαχικών του τύπου (έναντι συνολικών απαιτήσεων για 2.000.000) σε βάθος 5-7 ετών. Ο αριθμός τους θα συμπληρωθεί με πρόσθετες επαναληπτικές παραγγελίες στο εγγύς μέλλον ενώ η τελική αξία ανέρχεται σε 182,3 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό φαίνεται ποως θα καλυφθεί η κυβερνητική δέσμευση για διασφάλιση εξαγωγών από τα ΕΑΣ καθαρού ύψους 13,5 εκατ. ευρώ για το 2014 και από 20 εκατ. ευρώ για το 2015 και 2016, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμώτητά τους, στα πλαίσια πάντοτε του υπό υλοποίηση προγράμματος αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα αφορούν την υλοποίηση του σχεδίου εν λειτουργία εκκαθάρισης της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων και, φυσικά, την εξεύρεση λύσης στο πολύπαθο θέμα των Ναυπηγείων. Σε ό,τι αφορά την ΕΛΒΟ, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία για επιχορήγηση της ΕΛΒΟ με περίπου 14 εκατ. ευρώ στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται κοινοτική οδηγία για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα επιτρέπεται η επιχορήγηση της ΕΛΒΟ από το ελληνικό Δημόσιο «καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ειδικής εκκαθάρισης του άρθρου 14Α του νόμου 3429/2005, αποκλειστικά για την συνέχιση της αμιγούς στρατιωτικής δραστηριότητας που αφορά στην εκτέλεση συμβάσεων με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».

http://e-amyna.com/

No comments: