22.12.14

ΣΤΗΘΟΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΓΕΜΙΣΤΟ

Στο πιάτο σου...

Υλικά συνταγής

  • 4½ κιλά στήθος γαλοπούλας
  • 100γρ. μπέικον σε λωρίδες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 2 καρότα κομμένο σε ροδέλες
  • 1 σκόρδο
  • 400γρ. κιμάς ανάμικτος
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του)
  • 1 πατάτα βραστή λιωμένη
  • ¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • ¼ φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 200ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 400ml ζωμός κότας
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο

Διαδικασία συνταγής

  1. Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση. Σοτάρουμε σε βαθύ τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε τον κιμά. Μόλις σοταριστεί καλά ο κιμάς αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό το χυμό λεμονιού, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα. Προσθέτουμε την πατάτα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC, ανοίγουμε το κρέας σε ξύλο κοπής ή στον πάγκο και το χτυπάμε με σφυράκι κρέατος να λεπτύνει και να πάρει παραλληλόγραμμο σχήμα. Βάζουμε γέμιση στο στήθος της γαλοπούλας και τυλίγουμε σε ρολό.
  3. Κλείνουμε το ρολό με οδοντογλυφίδες και στις άκρες και στην ένωση και τυλίγουμε με τις φέτες μπέικον. Δένουμε με σπάγκο. Βάζουμε σε ταψί τις φέτες κρεμμύδι και τα καρότα και από πάνω το ρολό. Τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για μιάμιση ώρα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και αλείφουμε το ρολό με τα ζουμιά από το ταψί.
  4. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα.
  5. Σουρώνουμε το ζωμό από το ταψί και το κρατάμε. Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά ενώ ανακατεύουμε. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά προσθέτουμε το κρασί, το ζωμό κότας και το ζωμό από το ταψί. Bράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει και σερβίρουμε το ρολό με την σάλτσα του.

- See more at: http://www.cooklos.gr/syntages/stithos-galopoylas-gemisto#sthash.wchcwfWV.dpuf

http://www.cooklos.gr/

No comments: