27.4.15

ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟΥ EUROGROUP

 

Συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το Brussels Group . Στο στόχαστρο μπαίνουν οι "υψηλές" επικουρικές συντάξεις

Μαρίνα Φούντα

Απρίλιος 27 2015 07:21

Καυτή τόσο για το οικονομικό επιτελείο, όσο και για το σύνολο της κυβέρνησης είναι η νέα εβδομάδα, μετά το αδιέξοδο που σημειώθηκε στο Eurogroup της Λετονίας και ενώ στις διαπραγματεύσεις δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική πρόοδος.

Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να διατηρήσει τις κόκκινες γραμμές της, με την προοπτική για συμφωνία να μοιάζει ακόμη μακριά.

Το μόνο που εμφανίζεται διατεθειμένη να πράξει η Αθήνα είναι να επανεξετάσει το θέμα των «υψηλών» επικουρικών συντάξεων.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη διαμηνύσει πως είναι αντίθετη στο καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τώρα φαίνεται πως βάζει στο κάδρο της διαπραγμάτευσης θέμα μείωσης - αποκλειστικά των «υψηλών» - επικουρικών συντάξεων.

Η μείωση των επικουρικών συντάξεων αποτελεί άλλωστε πάγια απαίτηση των εταίρων και δη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η διαπραγμάτευση περνά εκ νέου σε επίπεδο Brussels Group, καθώς σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν - μέσω τηλεδιάσκεψης - τα τεχνικά κλιμάκια που απαρτίζουν τη διαπραγματευτική ομάδα.

Για να δοθεί το πράσινο φως για την επανεκκίνηση των εργασιών του Brussels Group προηγήθηκε μπαράζ ζυμώσεων, επαφών και τηλεφωνημάτων στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, με επίκεντρο τη νέα επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο A. Mέρκελ και τον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.

Τον δρόμο για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, μετά την ψυχρολουσία του Eurogroup, έστρωσε, με τις δικές του επαφές και ο πρόεδρος του ΣΟΕ - μέλος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας - Γ. Χουλιαράκης.

Ο Γ. Χουλιαράκης είχε επικοινωνία με τον αξιωματούχο της Κομισιόν, Ντ. Κοστέλο, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να συνεδριάσει από σήμερα εκ νέου το Brussels Group.

Eκτός από το καθαρά διαπραγματευτικό σκόπελο, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και ένα ακόμη πρόβλημα, καθαρά πολιτικό.

Αυτό δεν είναι άλλο από την προστασία της αξιοπιστίας και της εικόνας του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, μετά τη βαριά ατμόσφαιρα με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπος στη Λετονία την περασμένη Παρασκευή.

Η κυβέρνηση πρέπει με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσει κάθε απόπειρα απαξίωσης του υπουργού Οικονομικών της μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας εντός του σαββατοκύριακου και περιγράφουν τον τρόπο που αντιμετώπισαν τον Γ. Βαρουφάκη οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του.

http://news247.gr/

No comments: