25.2.16

AYTH EINAI H E.E. ;



25.02.2016

Διαβάστε την Θέση μας: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών! Οχι η Αυστρία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο
____
Σχίσμα στα θεμέλια της Ε.Ε.
Η παράτυπη διάσκεψη για το Προσφυγικό στην Αυστρία έφερε την καταιγίδα αντιδράσεων στην Ευρώπη 
Στην εξωθεσμική πρωτοβουλία της Αυστρίας να συγκαλέσει διάσκεψη για το Προσφυγικό με τη συμμετοχή των χωρών της λεγόμενης «Διαδρομής των Βαλκανίων» χωρίς να προσκαλέσει την Ελλάδα, που φέρει το κύριο βάρος του προβλήματος για λογαριασμό της βόρειας και της δυτικής Ευρώπης -αποκλειστικό προορισμό των προσφυγικών και των μεταναστευτικών ρευμάτων- απάντησαν όχι μόνη αυτή τη φορά η Αθήνα, αλλά και η Γερμανία, ολόκληρη η Ευρώπη και οι θεσμοί της Ε.Ε.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υποχρέωσε τους θεσμούς να πάρουν θέση, επιδίδοντας προχθές διάβημα διαμαρτυρίας στην αυστριακή πρεσβεία για τη διάσκεψη, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, που ήταν και ο πρώτος που αντέδρασε, δηλώνοντας: «Δεν μπορεί να εξαιρεθεί ένα κράτος από διαπραγματεύσεις που το αφορούν. Δεν προχωράμε, αν καθένας προσπαθεί να επιφέρει λύσεις μόνον για τον εαυτό του». Ομως μετά και τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων της διάσκεψης, στην οποία οι συμμετέχουσες χώρες συμφώνησαν σε «λύσεις σε εθνικό επίπεδο» (απαγόρευση διέλευσης σε όσους δεν δικαιούνται, κατά την κρίση κάθε χώρας, προσφυγικού στάτους, «απώθηση» εισερχόμενων με «πλαστά» έγγραφα, «πλήρης και εξ ολοκλήρου υποστήριξη της Μακεδονίας» που κλείνει τα σύνορα), οι αντιδράσεις κλιμακώθηκαν. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι «ενδεχόμενες εθνικές λύσεις μόνον εμπόδια μπορεί να φέρουν».

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε ότι το αποτέλεσμα των διαφορετικών σχεδίων μπορεί να είναι μόνον ο διχασμός. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις υπογράμμισε ότι η λύση στο Προσφυγικό μπορεί να είναι «μόνο ευρωπαϊκή». Ακόμα και ο συμμετέχων στην εξωθεσμική διάσκεψη Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Στεφάνοβιτς (που επιχείρησε να «χρυσώσει το χάπι» στην Ελλάδα, καλώντας τον Ελληνα αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. στο Βελιγράδι σε νέα διάσκεψη για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων της Βιέννης...) παραδέχτηκε ότι «χωρίς την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει κοινή λύση στην προσφυγική κρίση». Τέλος, χθες, μέχρι και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε ότι «υπάρχει μόνο μία ευρωπαϊκή λύση» στην προσφυγική κρίση!
Με τις συμφωνηθείσες, πάντως, ευρωπαϊκές λύσεις να μην εφαρμόζονται, στη σύνοδο Ε.Ε. - Τουρκίας στις 7 Μαρτίου θα κριθούν όχι μόνον η κοινή πολιτική στο Προσφυγικό αλλά και το μέλλον της Σένγκεν.
Τσίπρας σε Μέρκελ: Τηρήστε τη συμφωνία
Και συμβούλιο αρχηγών πριν το ραντεβού των Βρυξελλών
Στο Βερολίνο έφτασε η οργή του Αλέξη Τσίπρα για όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα και μετατρέπουν το κοινό ανακοινωθέν των «28» για το Προσφυγικό σε...
κουρελόχαρτο. Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκ. Μέρκελ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Παράλληλα ζήτησε και υπήρξε συμφωνία να στηριχθεί η Ελλάδα, να ενταθεί η προσπάθεια για την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων και να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή του ΝΑΤΟ, με στόχο την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών ανθρώπων και τη μείωση των προσφυγικών ροών. Λίγη ώρα αργότερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας Μίχαελ Χένγιες ανακοίνωνε ότι την Παρασκευή θα αρχίσει «ενδεχομένως» η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη στα αρμόδια όργανα της Συμμαχίας. Διευκρίνισε, επίσης, ότι η αποστολή είναι (σ.σ.: μόνο!) προσανατολισμένη στη θαλάσσια αναγνώριση και στην προώθηση πληροφοριών στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελλάδας και της Τουρκίας και όχι στην επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία!
Ο κ. Χένγιες πρόσθεσε ότι η μονάδα τελεί υπό γερμανική διοίκηση, ενώ η ναυαρχίδα «Βόννη» βρίσκεται στο λιμάνι της Σούδας στην Κρήτη. Βέβαια, δεν είναι σαφές αν θα γίνουν τελικά αποδεκτές οι ενστάσεις της Τουρκίας στο επιχειρησιακό σχέδιο, που πιθανόν να τινάξουν στον αέρα τις όποιες προσπάθειες για τον περιορισμό της διακίνησης προσφύγων από τα μικρασιατικά παράλια στα ελληνικά νησιά.
Ο Αλέξης Τσίπρας χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό. Τσίπρας και Μητσοτάκης συμφώνησαν για την ανάγκη της σύγκλησης του Συμβουλίου Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν την από έκτακτη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας στις 7 Μαρτίου.
Ν. Ελευθερόγλου
____
Στις 7 Μαρτίου η νέα Σύνοδος 
Τελικά τη Δευτέρα 7 Μαρτίου θα  πραγματοποιηθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό μεταξύ Ε.Ε. - Τουρκίας. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαρτίου, ωστόσο θα γίνει με μία ημέρα καθυστέρηση. Την ανακοίνωση έκανε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς να κάνει κάτι άλλο γνωστό. Η σύνοδος πάντως θεωρείται καθοριστική, μια και η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την παράταση που δόθηκε, στέλνει καραβιές με πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου εντείνοντας το πρόβλημα της Ελλάδας, με στόχο να ζητήσει περισσότερα από τους «28» στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. 

dimokratianews.gr

No comments: