23.2.16

EΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ..

ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ

Μάϊος 1959 , περιφορά;  εικόνας Ζ.Πηγής ,Π.Πανάγος, ..Γάτος, πίσω αριστ. Παπα Λακαφώσης Ηλίας
Μάϊος  1959 , Ζωοδόχου Πηγής , λιτάνευση  της  εικόνας  της  Παναγίας , πρώτο  πλάνο , Παν.Πανάγος και…Γάτος , ψάλτες , πίσω  αριστερά ο παπα Λιας  Λακαφώσης απ’ το  Λευκαδίτ και  ο  παπα Σπύρος  Κοράκης.
   To  όμορφο  πανηγύρι τη;  Ζωοδόχου  Πηγής , δυστυχώς  , άγνωστο  για  ποιους  λόγους έχει..ξεθωριάσει και πλέον  δεν θεωρείται πανηγύρι , αφού δεν  έχει  στοιχεία  τετοιας  παραδοσιακής  εκδήλωσης . 
   Αρχείο  Γ.Μπήλιου  
************


Καλημέρα  Λιδορικιώτες ..
Καλημέρα  φίλοι  του  Λιδορικιού
ΤΡΙΤΗ  ΣΗΜΕΡΑ  23  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2016
Ανατολή Ήλιου: 07:03
Δύση Ήλιου: 18:13
Σελήνη 15 ημερών

ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
μ. Χ.
532

Θεμελιώνεται ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, έργο των αρχιτεκτόνων Ανθεμίου και Ισιδώρου.
1455

Ο εφευρέτης της τυπογραφίας, Ιωάννης Γουτεμβέργιος, τυπώνει το πρώτο βιβλίο, τη Βίβλο.
1917

Ξεσπά στην Αγία Πετρούπολη η Φεβρουαριανή Επανάσταση, που θα οδηγήσει στις 2 Μαρτίου του 1917 στην πτώση του Τσάρου και τον τερματισμό της χιλιόχρονης βασιλείας στη Ρωσία.
1943

Οι γερμανοί κατακτητές ανακοινώνουν την πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν σε καταναγκαστικά έργα.
1966

1.500 τηλεοπτικοί δέκτες λαμβάνουν το πρώτο κανονικό πρόγραμμα του ΕΙΡ, της σημερινής ΕΡΤ. Πρώτη εκφωνήτρια, η Ελένη Κυπραίου.
2012

Άγνωστοι ανατινάζουν το αρτοποιείο του διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα στην Καλαμάτα. Το κατάστημα του διαιτητή και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος γλιτώνει στην κυριολεξία από θαύμα, καταστρέφεται ολοσχερώς, ενώ ζημιές προκαλούνται και στα διπλανά καταστήματα και σε αυτοκίνητα που είναι σταθμευμένα κοντά.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/2302#ixzz40z0YmTLo
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

μ. Χ.
1685

Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ, γερμανός συνθέτης του μπαρόκ. (Θαν. 14/4/1759)
1744

Μάγερ Άμσελ Ρότσιλντ, γερμανοεβραίος τραπεζίτης, γενάρχης της δυναστείας των Ρότσιλντ. (Θαν. 19/9/1812)
1924

Άλαν Μακλίοντ Κόρμακ, νοτιοαφρικανός φυσικός, τιμημένος με Νόμπελ Ιατρικής το 1979 για την ανάπτυξη του αξονικού τομογράφου με χρήση υπολογιστή. (Θαν. 7/5/1998)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/2302#ixzz40z0nrzm4
ΘΑΝΑΤΟΙ
μ. Χ.
1957

Μαρίκα Νίνου, ρεμπέτισσα. (Γεν. 1/1/1918)
1965

Σταν Λόρελ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Άρθουρ Στάνλεϊ Τζέφερσον, άγγλος κωμικός. («Χοντρός και Λιγνός») (Γεν. 16/6/1890)
1969

Μαντουμπάλα, διάσημη ινδή ηθοποιός, που πρωταγωνίστησε σε πολλές κλασσικές ταινίες του Μπόλιγουντ. Το ομώνυμο τραγούδι του Στέλιου Καζαντζιδη είναι εμπνευσμένο απ' αυτή. (Γεν. 14/2/1933)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/2302#ixzz40z162nJc
 

Η Πολιτική Επιστράτευση του 1943

Διαδήλωση κατά της πολιτικής επιστράτευσης
Διαδήλωση κατά της πολιτικής επιστράτευσης
1407
0
Με την είσοδο του 1943, οι Έλληνες, εκτός από την πείνα και την καταπίεση, αντιμετώπιζαν και τον κίνδυνο της πολιτικής επιστράτευσης, παρά τις διαψεύσεις από τις γερμανικές αρχές κατοχής. Το μέτρο δεν αφορούσε τους έλληνες εβραίους, οι οποίοι σταδιακά άρχισαν να στέλνονται στην Πολωνία «για να εργασθούν».
Στις 23 Φεβρουαρίου δημοσιεύεται τελικά στην εφημερίδα «Γερμανικά Νέα» η διαταγή του στρατηγού Σπάιντελ για την πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων. Οι κατοχικές δυνάμει σκόπευαν να στείλουν κόσμο στη Γερμανία και ανά τη Μεσόγειο για να δουλέψει σε καταναγκαστικά έργα. Το ίδιο βράδυ ο κατοχικός πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος (από τους πρωτοπόρους της γυναικολογίας - μαιευτικής στην Ελλάδα) και ο υπουργός Εργασίας Νικόλαος Καλύβας (παλιός συνδικαλιστής και σοσιαλιστής, που εκτελέστηκε στις αρχές του 1944 από την ΟΠΛΑ), έσπευσαν να δημοσιεύσουν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σχετικό διάταγμα με τίτλο «Περί υποχρεωτικής εργασίας του αστικού πληθυσμού της Ελλάδος».
Η αντίδραση των δοκιμαζόμενων Ελλήνων υπήρξε ακαριαία. Την επόμενη μέρα (24 Φεβρουαρίου) χιλιάδες άνθρωποι ξεχύνονται στους δρόμους της Αθήνας για να βροντοφωνάξουν «Κάτω η επιστράτευση» και να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο. Μία ομάδα διασπά τον αστυνομικό κλοιό και καταστρέφει το γραφείο του κατοχικού πρωθυπουργού Λογοθετόπουλου στη Βουλή. Μία άλλη, αφού υπερφαλαγγίζει τους ιταλούς καραμπινιέρους, πυρπολεί το Υπουργείο Εργασίας (Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα γωνία), όπου είχε γίνει ο προπαρασκευαστικός σχεδιασμός για την επιστράτευση. Κατά τις συγκρούσεις, τρεις διαδηλωτές σκοτώνονται και τριάντα τραυματίζονται σοβαρά.

Διαδηλωτές διασπούν τον αστυνομικό κλοιό
Τις επόμενες μέρες το αυθόρμητο δίνει τη θέση του στο οργανωμένο. Τηλεφωνητές, δημόσιοι υπάλληλοι και μαθητές κατεβαίνουν στους δρόμους. Η αντίδραση κατά της επιστράτευσης φουντώνει. Η κηδεία του εθνικού ποιητή Κωστή Παλαμά στις 28 Φεβρουαρίου μετατρέπεται σε αντικατοχική διαδήλωση.
Στις 5 Μαρτίου συγκροτείται μεγάλη διαδήλωση κατά της πολιτικής επιστράτευσης. Από την παράνομη εφημερίδα «Το Ελληνικόν Αίμα» (φ. 15/3/1943) διαβάζουμε:
…Την πρωΐαν της ημέρας εκείνης (5/3/1947) εσημειώθησαν μεγάλαι συγκεντρώσεις εις τα κεντρικώτερα σημεία της πόλεως. Αι συγκεντρώσεις μετετρέποντο εις διαδηλώσεις, αίτινες διά της συνεχούς ενώσεως των διαφόρων ομάδων απετέλουν έναν αφαντάστως ορμητικόν χείμαρρον, έτοιμον ­εν κυριολεξία να παρασύρη κάθε ίχνος των βαρβάρων… Μία των μεγαλυτέρων διαδηλώσεων διήλθε προ του Δημαρχειακού Μεγάρου, όπου ο παριστάνων τον δήμαρχον κύναιδος ετόλμησε να εξέλθη εις τον εξώστην διά να... καθησυχάση τα πλήθη. Από τα στόματα των χιλιάδων διαδηλωτών ­ διατηρούντων όλον το αθηναϊκόν χιούμορ των ηκούσθη η σύστασις: ­Μέσα αδελφή! Και η Αγγέλα έσπευσεν να εισέλθη....
Σημειώνεται ότι διορισμένος Δήμαρχος εκείνη την περίοδο ήταν ο συνδικαλιστής βιοτέχνης Άγγελος Γεωργάτος.
Προ της ογκούμενης λαϊκής αντίδρασης, οι κατακτητές αναγκάζονται να ακυρώσουν την πολιτική επιστράτευση στις 10 Μαρτίου 1943. Πρόκειται για μεγαλειώδη στιγμή της Εθνικής Αντίστασης, ένα ανεπανάληπτο γεγονός σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Η ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης ήταν και η τελευταία πολιτική πράξη της δεύτερης κατοχικής κυβέρνησης. Ο Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος αντικαταστάθηκε ως ανεπαρκής από τους Γερμανούς με τον Ιωάννη Ράλλη τον Απρίλιο του 1943.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/220#ixzz40z1Pelco

Σταν Λόρελ


1890 – 1965

Σταν Λόρελ
461
0
Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο «Λιγνός» του διάσημου κωμικού ντουέτου  «Χονδρός - Λιγνός», όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα («Laurel & Hardy» στον αγγλόφωνο κόσμο).
Σταν Λόρελ (Stan Laurel) ήταν το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Άρθουρ Στάνλεϊ Τζέφερσον (Arthur Stanley Jefferson), που γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1890 στο Έλβερστον του Λάνκασαϊρ, από οικογένεια ηθοποιών. Από νεαρή ηλικία άρχισε να εμφανίζεται στο μιούζικ - χολ, όπου τελειοποίησε και την τέχνη της μιμικής.
Το 1912 περιόδευσε στην Αμερική με τον θίασο του Φρεντ Κάρνο, στον οποίο ανήκε και ο Τσάρλι Τσάπλιν. Το 1917 υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τα στούντιο της Γιουνιβέρσαλ κι εμφανίστηκε σε μία σειρά βουβών κωμωδιών. Εκείνο, όμως, που φαίνεται να τον ενδιέφερε περισσότερο από την ηθοποιία είναι η σκηνοθεσία.

Στη διάρκεια της σκηνοθετικής του καριέρας στα στούντιο του Χαλ Ρόουτς συνάντησε τον αμερικανό κωμικό Όλιβερ Χάρντι το 1926. Η συνεργασία τους θα κρατήσει σχεδόν 30 χρόνια και θα μας προσφέρει περισσότερες από 200 απολαυστικές ταινίες. Το δίδυμο του Χοντρού και Λιγνού, με το οποίο θα γίνουν διάσημοι, είναι δυο αχώριστοι φίλοι, που ψάχνουν να πιάσουν την καλή, αλλά με την παροιμιώδη αδεξιότητά τους καταστρέφουν ό,τι προσπαθούν να χτίσουν. Ο Λιγνός παραμένει πάντοτε ένα σκανδαλιάρικο παιδί, ο άνθρωπος που αρνείται να υποκύψει στη μοίρα, προτιμώντας να είναι ο αιώνιος επαναστάτης. Καταφέρνει πάντα να γίνεται το δικό του, αλλά δεν μπορεί να κάνει χωρίς το φίλο του, τον Χονδρό.
Το 1941 ο Λόρελ μαζί με τον Χάρντι αποχώρησαν ένεκα διαφωνιών από το στούντιο του Χαλ Ρόουτς και υπέγραψαν στην 20th Century Fox, χωρίς να γνωρίσουν έκτοτε την επιτυχία της χρυσής εποχής του «Χονδρού-Λιγνού». Άλλωστε και οι ταινίες που γύρισαν, με λιγοστές εξαιρέσεις, κινήθηκαν στη μετριότητα.
Το 1961, ο Σταν Λόρελ βραβεύτηκε με Όσκαρ για τη συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο και την ίδια χρονιά άφησε το αποτύπωμά του στο περίφημο Πεζοδρόμιο της Δόξας στο Λος Άντζελες. Στην προσωπική του ζωή τέλεσε πέντε γάμους (οι δύο με την ίδια γυναίκα), από τους οποίους απέκτησε δύο παιδιά, ενώ μία επιπλέον σχέση του είχε περιβληθεί τον τύπο του συμφώνου συμβίωσης,
Ο Σταν Λόρελ πέθανε στις 23 Φεβρουαρίου 1965 στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας, σε ηλικία 74 ετών.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/1220#ixzz40z1odNJU


Μαρίκα Νίνου
1918 – 1957

Μαρίκα Νίνου
1293
0
Η ρεμπέτισσα Μαρίκα Νίνου γεννήθηκε το 1918 στον Καύκασο. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ευαγγελία Νικολαΐδου. Σε ηλικία 10 ετών ήρθε στη Θεσσαλονίκη, και το 1945 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου εμφανίστηκε σε διάφορα νυχτερινά κέντρα, κάνοντας ακροβατικά νούμερα, μαζί με τον άντρα και το παιδί της.
Τον Οκτώβριο του 1948, ο Στελλάκης Περπινιάδης την πήρε κοντά του για τραγουδίστρια στο κέντρο «Φλόριντα» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου και της έμαθε τα μυστικά του τραγουδιού. Η συνεργασία της με τον Βασίλη Τσιτσάνη το 1949 στο κέντρο «Τζίμης ο Χοντρός» υπήρξε καθοριστική στη ζωή και των δύο. Τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε στο πάλκο και στη δισκογραφία με πλήθος σημαντικών λαϊκών συνθετών, όπως ο Μανώλης Χιώτης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Απόστολος Καλδάρας κ.α.
Η μακροβιότερη, όμως, και πιο παραγωγική συνεργασία της ήταν αυτή με τον Τσιτσάνη. Υπήρξε η μούσα, που τον ενέπνευσε όσο καμιά άλλη. Τον Οκτώβριο του 1951 πήγαν μαζί στην Κωνσταντινούπολη. Μετά το ταξίδι αυτό χώρισαν ξαφνικά και η Μαρίκα πήγε στην Αμερική, όπου τραγούδησε δίπλα στον Κώστα Καπλάνη επί δύο χρόνια.
Πριν πάει στην Αμερική είχε κάνει στην Αθήνα εγχείρηση καρκίνου, αλλά στην Αμερική παρουσίασε ραγδαία μετάσταση. Επέστρεψε αμέσως στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε για λίγο με φοβερούς πόνους. Πέθανε, σε ηλικία μόλις 39 ετών, στις 23 Φεβρουαρίου του 1957.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/89#ixzz40z25JUw4





Τίτος Βανδής


1917 – 2003

  • ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Τίτος Βανδής
1195
0
Σημαντικός ηθοποιός, με θητεία στο Μπρόντγουεϊ και το Χόλιγουντ. Από τους λιγοστούς Έλληνες ηθοποιούς με διεθνή καριέρα.
Ο Τίτος Βανδής γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1917 στο Νέο Φάληρο. Γόνος ευκατάστατης οικογένειας της Καβάλας (ο πατέρας του ήταν καπνέμπορος), επέστρεψε σε μικρή ηλικία στον τόπο καταγωγής των γονέων του. Σε ηλικία πέντε ετών έπαθε ελονοσία και γι' αυτό το λόγο έφυγε με τη μητέρα και τα αδέλφια του για την Ελβετία. Πήγε σχολείο στη Λωζάνη και τέσσερα χρόνια αργότερα επέστρεψε με την οικογένειά του στην Ελλάδα κι εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Στη Θεσσαλονίκη φοίτησε στο Γαλλικό Λύκειο της πόλης, μυήθηκε στις κομμουνιστικές ιδέες από τον Κυρ-Κώστα τον τσαγκάρη και πήρε τα πρώτα μαθήματα υποκριτικής στο Ωδείο  Θεσσαλονίκης. Ο διακαής του πόθος να γίνει ηθοποιός τον ώθησε να παρατήσει το σχολείο και να κατηφορίσει στην Αθήνα, όπου γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου σε ηλικία 16 ετών.
Στη σκηνή πρωτοεμφανίστηκε το 1934 ως φοιτητής, με το έργο «Ιούδας» του Σπύρου Μελά στο Εθνικό Θέατρο. Στη σχολή του Εθνικού συνδέθηκε με τη συμμαθήτριά του Μαρία Αλκαίου, η οποία θα γίνει η πρώτη σύζυγός του για μικρό διάστημα. Μεγάλοι σταθμοί στη θεατρική διαδρομή του υπήρξαν οι συνεργασίες με τον Μιχάλη Κουνελάκη, τον Βασίλη Αργυρόπουλο, τη Μαρίκα Κοτοπούλη το 1940 και με την Κατερίνα Ανδρεάδη την περίοδο 1941-1943.
Το 1938 στρατεύτηκε και το 1940 βρέθηκε στο μέτωπο, κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου. Στην Κατοχή οργανώθηκε στο ΚΚΕ και μυήθηκε στο ΕΑΜ από τον Δήμο Σταρένιο. Το 1943 νυμφεύθηκε τη συνάδελφό του Καίτη Ασπρέα, με την οποία απέκτησε μία κόρη. Το ζευγάρι θα χωρίσει λίγο αργότερα. Το 1945 συμμετείχε σε δύο Εαμικούς θιάσους με διαλεχτούς ηθοποιούς και το 1946 δημιούργησε τον πρώτο δικό του θίασο με τον Δήμο Σταρένιο και την Αλέκα Παΐζη, η οποία θα γίνει η τρίτη του σύζυγος το 1950. Παράλληλα, ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στο χώρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών κι έδωσε όλες τις δυνάμεις του για τη βελτίωση συνθηκών εργασίας και πρόνοιας για νέους και απόμαχους ηθοποιούς.
Την περίοδο 1951-1956 ξαναπάτησε στο σανίδι του Θεάτρου Κοτοπούλη. Ακολούθησαν συνεργασίες του με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ) και την Αθηναϊκή Σκηνή. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε στις ταινίες του Ζιλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή» (1960) και «Τοπ Καπί» (1964), ενώ η πρώτη του διάκριση στη μεγάλη οθόνη ήλθε το 1962 με το πρώτο βραβείο ερμηνείας που απέσπασε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ελληνογαλλική ταινία «Πολιορκία» του Κλοντ Μπερνάρ-Ομπέρ. Το 1964 σχημάτισε εκ νέου  δικό του θίασο και παρουσίασε το έργο του Μπρένταν Μπίαν «Ένας Όμηρος», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Παράλληλα, ίδρυσε μαζί με το Γιώργο Θεοδοσιάδη τη Δραματική Σχολή Αθηνών, όπου και δίδαξε.
Τον Ιούνιο του 1965 αναζήτησε μία καλύτερη τύχη στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να ξελασπώσει από τα θιασαρχικά του χρέη κι εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη. Τα επόμενα χρόνια έκανε μία αξιοπρόσεκτη καριέρα στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Μεγάλες επιτυχίες του υπήρξαν οι συμμετοχές του στο θεατρικό του Μπρόντγουεϊ «Ίλια Ντάρλινγκ» (διασκευή του κινηματογραφικού «Ποτέ την Κυριακή»), σε κινηματογραφικές ταινίες («Youngs Doctors in love», «The Betsy», «Τα πάντα γύρω από το σεξ» του Γούντι Άλεν, «Εξορκιστής») και σε τηλεοπτικά σήριαλ («Χαβάη 5-0», «Κότζακ», «Επικίνδυνες Αποστολές» κ.ά.). Ασχολήθηκε, επίσης, με τις μεταφράσεις θεατρικών έργων και δίδασκε ως καθηγητής στο κολέγιο της Σάντα Μόνικα στα τέλη της δεκαετίας του ‘70.
Ενδιάμεσα, ήρθε στην Ελλάδα για κάποιες εμφανίσεις στο Εθνικό Θέατρο, με αξιοπρόσεκτη την παρουσία του στο έργο «Λυσσασμένη Γάτα» του Τενεσί Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους. Το 1982 γνώρισε τη συνάδελφό του Μπέτυ Βαλάση, την οποία νυμφεύτηκε το 1984. Έκτοτε, έζησε μόνιμα στην Ελλάδα. Το 1983 τιμήθηκε με το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία του Γιώργου Σταμπουλόπουλου «Προσοχή, Κίνδυνος!». Έγραψε ένα και μοναδικό βιβλίο, το αυτοεξολογητικό «Κουβέντα με τους φίλους μου».
Ο Τίτος Βανδής πέθανε στις 23 Φεβρουαρίου 2003.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/91#ixzz40z2enD87


Ο «Άξων» στο έδαφος των ΗΠΑ

Ιαπωνικό υδροπλάνο Yokosuka E14Y
Ιαπωνικό υδροπλάνο Yokosuka E14Y
130
0
Οι επιθέσεις των δυνάμεων του Άξονα κατά του ηπειρωτικού εδάφους των ΗΠΑ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμος ήταν σπάνιες και με μηδαμινά αποτελέσματα, εξαιτίας της γεωγραφικής τους απόστασης από τα θέατρα των επιχειρήσεων σε Ασία και Ευρώπη. Η πολύνεκρη επίθεση στο Περλ Χάρμπορ (7 Δεκεμβρίου 1941), δεν θα μας απασχολήσει εδώ, επειδή σημειώθηκε στη νήσο Χαβάη, που εκείνη την εποχή δεν είχε το καθεστώς της Πολιτείας και βρισκόταν πλησιέστερα προς τις ιαπωνικές ακτές.
Οι Γιαπωνέζοι υπήρξαν πιο δραστήριοι από τους Γερμανούς στον τομέα αυτό και επιχείρησαν με διάφορους τρόπους να πλήξουν το ηπειρωτικό έδαφος των ΗΠΑ. Στις 23 Φεβρουαρίου 1942, το υποβρύχιο Ι-17 έβαλε κατά ενός πετροχημικού εργοστασίου στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας. Αν και οι ζημιές ήταν ελάχιστες, ο καπετάνιος του υποβρυχίου Νισίνο Κόζο ανέφερε στους προϊσταμένους του ότι η Σάντα Μπάρμπαρα φλέγεται. Οι ζημιές στο εργοστάσιο εκτιμήθηκαν σε μόλις 500 δολάρια.
Στις 21 Ιουνίου 1942, το ιαπωνικό υποβρύχιο Ι-26 υπό τον πλωτάρχη Ταγκάμι Μέιτζι αναδύθηκε στο δέλτα του ποταμού Κολούμπια και βομβάρδισε με οβίδες το στρατόπεδο Φορτ Στίβενς στο Όρεγκον, προκαλώντας ασήμαντες ζημιές στο γήπεδο μπέιζμπολ του στρατοπέδου. Κοντά στην περιοχή αυτή δύο μήνες αργότερα (9 Σεπτεμβρίου 1942) σημειώθηκε η πρώτη αεροπορική επίθεση σε αμερικανικό έδαφος. Ιαπωνικό υδροπλάνο τύπου Γιοκοσούκα Ε14Υ, με κυβερνήτη τον Νομπούο Φουτζίτα, έριξε 80 κιλά εμπρηστικών βομβών σε δασική έκταση στο βουνό Μάουντ Έμιλι, προκαλώντας ασήμαντες ζημιές. Η επίθεση επαναλήφθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1942, με πενιχρά και πάλι αποτελέσματα.

Ιαπωνικό εμπρηστικό αερόστατο
Πιο σοβαρή ήταν η επίθεση με εμπρηστικά αερόστατα από το Νοέμβριο του 1944 έως τον Απρίλιο του 1945. Οι Γιαπωνέζοι εξαπέλυσαν 9.000 εμπρηστικά αερόστατα, επωφελούμενοι ενός αεροστρόβιλου του Ειρηνικού. Πίστευαν ότι αυτά θα εκραγούν στην αμερικάνικη ενδοχώρα και θα προκαλέσουν σημαντικές ζημιές κυρίως σε δάση και οικίες. Μόνο 300 κατόρθωσαν να φθάσουν στον προορισμό τους. Οι ζημιές ήταν μικρές, αλλά έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πέντε παιδιά, επειδή τα εξέλαβαν ως παιγνίδια και μία γυναίκα από την περιέργειά της.
Οι Γερμανικές επιθέσεις έμειναν σχεδόν όλες στο στάδιο της απόπειρας. Επρόκειτο για περιπτώσεις σαμποτάζ. Μία ομάδα κατασκόπων, που δρούσε πριν από την είσοδο των ΗΠΑ στον πόλεμο, συνελήφθη από πράκτορες του FBI στις 29 Ιουνίου 1942 στη Νέα Υόρκη. Τα 33 μέλη της μοιράσθηκαν 300 χρόνια φυλακής.
Η δεύτερη προσπάθεια για σαμποτάζ στο έδαφος των ΗΠΑ έγινε το ίδιο διάστημα από άνδρες της Abwehr (Γερμανική Κατασκοπεία και Αντικατασκοπεία) του Φον Κανάρις, υπό την κωδική ονομασία Επιχείρηση Παστόριους. Στις 12 Ιουνίου 1942, το γερμανικό υποβρύχιο U-202 αποβίβασε στη Νέα Υόρκη μία τετραμελή ομάδα σαμποτέρ υπό τον Γκέοργκ Ντας, με διαταγή να ανατινάξει το υδροηλεκτρικό φράγμα του Νιαγάρα και άλλα εργοστάσια κοινής ωφελείας. Πέντε μέρες αργότερα, το υποβρύχιο U-584 αποβίβασε μια άλλη τετραμελή ομάδα σε ακτή της Φλώριδας, με σκοπό το σαμποτάζ σε δίκτυα υποδομών. Και οι 8 άνδρες της Abwehr έγιναν αντιληπτοί από την Ακτοφυλακή και συνελήφθησαν, δίνοντας πολύτιμα στοιχεία στους Αμερικανούς για τα σχέδια εισβολής του Χίτλερ στις ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/282#ixzz40z3EuJoB


Μικρή Λουλού



562
0
Ηρωίδα των κόμικς, που γεννήθηκε από το πενάκι της Αμερικανίδας σκιτσογράφου Μάρτζορι Χέντερσον Μπιούελ (1904-1993), γνωστής με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Marge. Πρωτοεμφανίσθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1935, μέσα από τις σελίδες του εβδομαδιαίου περιοδικού The Saturday Evening Post, που εκδίδεται στην Ινδιανάπολη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Μικρή Λουλού (Little Lulu), όπως είναι το παρατσούκλι της Λούλου Μόπετ, είναι ένα χαριτωμένο και πανέξυπνο κοριτσάκι, με κατσαρές μπούκλες, που ηγείται μιας παρέας κοριτσιών της γειτονιάς της. Μπλέκει συχνά σε απίθανες γκάφες και ξέφρενες παρεξηγήσεις, που όμως έχουν πάντα αίσιο τέλος. O πιο στενός φίλος της είναι ο Τάμπι Τόμπκινς, που συχνά της κάνει το βίο αβίωτο, αλλά βρίσκεται πάντα στο πλευρό της, όταν χρειαστεί τη βοήθειά του.
Η Μικρή Λουλού έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στις 24 Δεκεμβρίου 1943 στην ταινία κινουμένων σχεδίων Eggs Don't Bounce και άρχισε να γίνεται γνωστή σε παναμερικανικό επίπεδο. Αλλά η μεγάλη επιτυχία, που την καθιέρωσε ως μία από τις κλασικές φιγούρες στο χώρο των κόμικς και των κινουμένων σχεδίων, ήλθε από το 1945 και μετά, όταν οι περιπέτειές της άρχισαν να κυκλοφορούν σε βιβλία.
Στην Ελλάδα η Μικρή Λουλού έγινε γνωστή αρχικά μέσα από τις σελίδες των εφημερίδων και στη συνέχεια από την τηλεόραση, όπου προβάλλονται ακόμη και σήμερα οι ταινίες κινουμένων σχεδίων της.

Η «Μικρή Λουλού» στις άλλες γλώσσες

Αραβικά:  لولو الصغيرة - Lulu al-Saghyrah
Βουλγαρικά: Малката Лулу - Malkata Lulu
Καταλανικά: La petita Lulú
Κινεζικά: 小露露 - Xiǎo Lùlù
Δανικά: Lille Lullu
Ολλανδικά: Lieve Lulu
Φιλανδικά: Pikku Lulu
Γαλλικά: Petite Lulu
Γερμανικά: Kleine Lulu
Εβραϊκά:  לולו הקטנה
Ουγγρικά: Kicsi Lulu
Iσλανδικά: Litla Lulu
Ιταλικά: La piccola Lulú
Ινδονησιακά: Lulu Kecil
Ιαπωνικά: リトル ルル - Ritoru Ruru
Kορεάτικα:  리틀 루루 - Liteul Lulu
Nορβηγικά: Lille Lulu
Polish - Mała Lulu
Πορτογαλικά: Luluzinha
Ρωσικά: Малышка Лулу - Malish'ka Lulu
Σουηδικά: Lilla Lotta
Ισπανικά: La pequeña Lulú
Tαϋλανδέζικα: ลิตเติ้ล ลูลู่ - Litteîl Lūlū
Tουρκικά: Küçük Lulu
Ουκρανικά: Маленька Лулу - Malenʹkа Lulu
Βιετναμικά: Chút Lulu
Περί Πηγών...
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/602#ixzz40z3RT1am


Τζόνι Γουίντερ

1944 – 2014

Τζόνι Γουίντερ
60
0
Σπουδαίος αμερικανός κιθαρίστας του ηλεκτρικού μπλουζ, με τα χαρακτηριστικά κατάλευκα λευκά μαλλιά και το αποστεωμένο σώμα. Ο Μπι Μπι Κινγκ τον χαρακτήρισε ως τον καλύτερο λευκό κιθαρίστα του μπλουζ.
Ο Τζόνι Γουίντερ (Johnny Winter) γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1944 στο Μπομόν του Τέξας και ασχολήθηκε από πολύ μικρός με τη μουσική. Στα δέκα του χρόνια ερμήνευσε σ’ ένα παιδικό σόου τραγούδια των Everly Brothers μαζί με τον αδελφό του Έντγκαρ και στα 15 του πρωτοηχογράφησε το τραγούδι «School Day Blues» με το συγκρότημά τουJohnny and the Jammers. Η αφορμή για να μάθει ηλεκτρική κιθάρα ήταν το παίξιμο του Μάντι Γουότερς και του Μπι Μπι Κίνγκ.
Τον Δεκέμβριο του 1968 η καριέρα του έλαβε ανοδική τροχιά, όταν ο Μάικλ Μπλουμφιλντ τον προσκάλεσε να παίξει στη συναυλία που έδινε με τον Αλ Κούπερ στη Νέα Υόρκη. Η ερμηνεία του στο τραγούδι του Μπι Μπι Κινγκ «It's My Own Fault» εντυπωσίασε τους ανθρώπους της δισκογραφικής εταιρείας Columbia και λίγες ημέρες αργότερα υπέγραψαν μαζί του συμβόλαιο συνεργασίας. Το 1969 κυκλοφόρησε τον ομότιτλο πρώτο του δίσκο (δεύτερο στην καριέρα του), από τον οποίο ξεχώρισαν τα τραγούδια «Dallas», «Good Morning Little School Girl» (σύνθεση Σόνι Μπόι Γουίλιαμσον) και «Be Careful With A Fool» (σύνθεση Μπι Μπι Κινγκ). Την ίδια χρονιά, εμφανίστηκε στο περίφημο ροκ φεστιβάλ του Γούντστοκ. 
Τη δεκαετία του '70 διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αναζωογόνηση της καριέρας του Μάντι Γουότερς, τον οποίο θαύμαζε απεριόριστα. Έγινε ο παραγωγός σε τρεις δίσκους του, «Hard Again» (1977), «I'm Ready» (1978) και «Muddy "Mississippi" Waters – Live» (1979), που τιμήθηκαν με Γκράμι καλύτερου μπλουζ δίσκου. Το 2003 το αμερικανικό περιοδικόRolling Stone τον κατέταξε στην 63η θέση στη λίστα με τους 100 κορυφαίους κιθαρίστες όλων εποχών.
Ο Τζόνι Γουίντερ πέθανε στις 16 Ιουλίου του 2014 στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στη Ζυρίχη, δύο ημέρες μετά την εμφάνισή του σε φεστιβάλ μπλουζ στη Γαλλία. Ήταν μάχιμος μουσικά μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, γιατί, όπως είχε δηλώσει σε μία συνέντευξή του λίγο πριν από την πρώτη συναυλία επί ελληνικού εδάφους (Θεσσαλονίκη, 16 Μαΐου 2008) «θα παίζω μπλουζ έως την ημέρα που θα πεθάνω».

Δισκογραφία

  • The Progressive Blues Experiment (1968)
  • Johnny Winter (1969)
  • Second Winter (1969)
  • Johnny Winter And (1970)
  • Live Johnny Winter And (1971)
  • Still Alive and Well (1973)
  • Saints & Sinners (1974)
  • John Dawson Winter III (1974)
  • Captured Live! (1976)
  • Together with Edgar Winter (1976)
  • Nothin' but the Blues (1977)
  • White, Hot and Blue(1978)
  • Raisin' Cain (1980)
  • The Johnny Winter Story (1980)
  • Guitar Slinger (1984)
  • Serious Business (1985)
  • Third Degree (1986)
  • The Winter of '88 (1988)
  • Let Me In (1991)
  • Hey, Where's Your Brother? (1992)
  • Live in NYC '97 (1998)
  • The Best of Johnny Winter (2002)
  • I'm a Bluesman (2004)
  • The Johnny Winter Anthology (2009)
  • Roots (2011)
  • Essential Johnny Winter (2013)
  • True To the Blues: The Johnny Winter Story (2014)
Περί Πηγ
ών...
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/880#ixzz40z3iLFJO

Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ
meteo.gr
Τετάρτη
24/2
02:00

12°C
66%

2 Μπφ ΒΔ
9 Km/h


ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!


08:00

12°C
68%

5 Μπφ ΒΔ
35 Km/h
Ριπές ανέμου55 Km/h


ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ

14:00

16°C
70%

4 Μπφ Δ
24 Km/h



ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ


      ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 

  " ΟΛΟ..ΛΆΔΙ -ΛΆΔΙ ΛΑΙ  ΤΗΓΑΝΙΤΑ .." ΤΙΠΟΤΑ  "..!! 

   Πάει, τελείωσε  και  ο χειμώνας  φίλοι μου , βέβαια υπάρχει  ακόμα  και ο  Μάρτης , με  τις..εκπλήξεις  του , αλλά το σίγουρο  είναι πως  από  εδώ  και πέρα ..μυρίζει..άνοιξη ..και θα  καλοκαιριάζει ...μας  πιάνει  όμως.." σύγκρυο " , αν  περάσει  απ' το  μυαλό  μας  πως  θα  περάσουμε  το ίδιο..καλοκαίρι με τα  προηγούμενα , και  αναφερόμαστε  φυσικά  στα τόσα  ΑΛΥΤΑ  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ του  χωριού μας , με  πρώτο  και .." χειρότερο " φυσικά το.." ΓΕΛΑΔΟΠΡΟΒΛΗΜΑ "  που  έχει  καταντήσει  ο  βραχνάς  της  Λιδορικιώτικης  ζωής ..
  Δυστυχώς  όμως  φίλοι  μου , τα ,,σημλαδια  δείχνουν  πως και  φέτος  θα  έχουμε  τα  ίδια  χάλια , τα  γελάδια θα..σουλατσάρουν ανεμπόδιστα στους  δρόμους  και  θα ..βρωμίζουν καθημερινά  τους  δρόμους  και  τα  σοκάκια μας , με τα  συνήθη αποτελέσματα , ο δρόμος  μας  θα  ειναι  γεμάτος  απο παράνομα  σταθμευμενα αυτοκίνητα ..
   Όλα  αυτά  βέβαια , γιατι η  Δ.Α ΔΕΝ  ΕΚΑΝΕ  ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ  ΝΕΧΡΙ  ΣΗΜΕΡΑ , ΕΚΤΟΣ   ΑΠ' ΤΑ  ΔΙΆΦΟΡΑ  ΔΕΛΤΙΑ  ΤΥΠΟΥ  ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ .." ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ " ΜΕ  ΔΙΆΦΟΡΑ  ΠΟΛΙΤΙΚΑ  ΚΑΙ  ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ , ΧΩΡΊΣ  ΦΥΣΙΚΑ  ΚΑΝΕΝΑ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ , ΕΚΤΟς  ΒΕΒΑΙΑ  ΑΠ ΤΗΝ " ΑΥΤΟΠΡΟΒΟΛΉ " ΤΟΥΣ , ΠΟΥ  ΠΟΛΥ  ΦΟΒΟΎΜΑΣΤΕ  ΠΩΣ  ΉΤΑΝ  ΚΑΙ  Ο,,ΜΟΝΑΔΙΚΌΣ  ΣΚΟΠΌΣ ΤΟΥΣ ..
   ΟΣΟ  ΓΙ  ΤΗΝ ΠΕΡΊΦΗΜΗ  ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΚΑΙ  ,ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΉ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ , ούτε  λόγος  να  γινεται , ΑΠΑΞΙΟΥΝ ΝΑ  ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΟΥΝ  ΜΕ  ΤΟΥΣ  ΔΗΜΟΤΕΣ  ΠΟΥ  ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΑ..ΟΡΙΑ  ΤΟΥΣ ..
   Δεν  γνωριζουμε τι έχουν κατά  νου  τους  φίλοι  μου , θα  πρέπει  όμως  να  λάβουν  σοβαρά  υπόψη  τους , ΠΩΣ  Ο  ΚΟΜΠΟΣ  ΕΧΕΙ  ΦΤΑΣΕΙ  ΣΤΟ  ΧΤΕΝΙ , και  φυσικά δεν  μπορεί  να  συνεχιστει αυτή  η  κατάσταση που  έφερε  το  χωριό μας  στο  σημερινό  χάλι .
    
        Καλό  σας  βράδυ  να  περνάτε όλοι  σας   καλά...
       Απ' το " Λιδωρίκι " με  αγάπη .....Κ.Κ.-
              www.lidoriki.com 

No comments: