17.3.16

ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ..ΤΟ ΚΑΦΕΔΑΚΙ ΤΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ



Για να βρείς να πιείς πραγματικό Ελληνικό καφέ 
στην Αθήνα δεν είναι εύκολο.
Τα μηχανήματα έχουν μπασταρδέψει τον βαρύ γλυκό
τον σκέτο τον ναι και όχι
τον με ολίγη τον με λίγες φουσκάλες κ.λ.π.
Δεν μοσχοβολάει επίσης όπως κάποτε.
Σε κάποια υπόγεια παλιών μεγάρων του Κέντρου 
υπάρχουν παλιοί καφετζήδες
που φιάχνουν ακόμα καφέ στο γανωμένο μπρίκι πάνω στην άμμο.
Μοσχοβολάει ο μικρός χώρος και τα λίγα τραπεζάκια με το μάρμαρο
συμπληρώνουν μια παλιά εικόνα.
Έχουν ακόμα τις άκρες τους αυτοί οι παραδοσιακοί καφετζήδες 
και βρίσκουν στην Αγορά καλά χαρμάνια καφέ
και κυρίως φρεσκοκομμένo.
Δεν στοκάρουν ποσότητες στα καφενεία τους για
να προμηθεύονται σε καθημερινή βάση.
Οι ηλικιωμένοι πελάτες τους όμως σιγά σιγά λιγοστεύουν.
Ο Λουμίδης με τον παπαγάλο του μας αποκαλύπτει τις συνταγές
ενός καλού παραδοσιακού Ελληνικού καφέ....





  • 1. Παίρνουμε ένα καθαρό και στεγνό μπρίκι με στεγνό λαιμό. Γεμίζουμε το μπρίκι με τόσα φλιτζανάκια νερό(κατά προτίμηση χλιαρό) όσοι και οι καφέδες που θέλουμε να φτιάξουμε.
  • 2. Με το ειδικό κουταλάκι βάζουμε από μία γεμάτη κουταλιά Λουμίδης για κάθε φλιτζάνι και όση ζάχαρη επιθυμούμε.
  • 3. Στην συνέχεια τοποθετούμε το μπρίκι στο κέντρο μέτριας φωτιάς ώστε να θερμαίνεται όλο το σκεύος και ανακατεύουμε αργά έως ότου διαλυθεί ο καφές και η ζάχαρη (προσοχή μετά από αυτό το σημείο δεν πρέπει να ανακατέψουμε ξανά τον καφέ).
  • 4. Μόλις ο καφές αρχίζει να φουσκώνει, τον απομακρύνουμε από την φωτιά και χτυπάμε το μπρίκι 2-3 φορές ελαφρά στο πάγκο. Τότε ο φουσκωμένος καφές κατακάθεται για λίγο.
  • 5. Επαναφέρουμε αμέσως το μπρίκι στη φωτιά και όταν ο καφές αρχίζει να φουσκώνει ξανά, τον βγάζουμε από την φωτιά, περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα και τον σερβίρουμε αργά στο κλασσικό φλιτζάνι του ελληνικού καφέ.

Αυτός είναι ο… συνηθισμένος ελληνικός καφές, και αυτές μερικές από τις πιο γνωστές “παραλλαγές” του: 

  • Βαρύς
  • Ελαφρύς
  • Γλυκός
  • Μέτριος
  • Ναι και Όχι
  • Σκέτος
  • Βραστός
  • Μερακλίδικος
  • Βαρύγλυκος
  • Γλυκηβραστός
  • 2-3 κουταλιές καφέ
  • ½ - 1 κουταλιά καφέ
  • 2-4 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • ½ κουταλιά ζάχαρη
  • Καθόλου ζάχαρη
  • Αφήνουμε το καϊμάκι να σπάσει λίγο
  • Τον απομακρύνουμε από τη φωτιά μόλις φουσκώσει ενώ το καϊμάκι είναι ακόμα πυκνό.
  • 3 κουταλιές καφέ και ζάχαρη
  • 2 κουταλιές καφέ 3 ζάχαρη και ελαφρύ καϊμάκι.
  • Πίσω στα παλιά

No comments: