19.2.17

AΠΩΛΕΣΘΗ ΠΑΣΑ ΕΛΠΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΩΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΡΝΟ : ΤΕΤΕΕΣΤΑΙ !!

-Απίστευτος εμπαιγμός από υπουργό Εσωτερικών και Βουλευτή. – Ο υπουργός το παραπέμπει σε επόμενο νομοσχέδιο για του ΟΤΑ , το οποίο όμως δεν προσδιορίζει πότε χρονικά θα κατατεθεί και ούτε τι θα συμπεριλαμβάνει με δεδομένο ότι το λεγόμενο «πολυνομο

Ημερομηνία δημοσίευσης:17/02/2017
Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, λέει ο θυμόσοφος λαός μας και έχει απόλυτο δίκιο. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από τις  μετά τυμπανοκρουσιών εξαγγελίες  του βουλευτή Φωκίδας κ. Ηλία Κωστοπαναγιώτου περί δήθεν τελειωμένης υπόθεσης η επιβολή αντισταθμιστικών και ήρθε ο κόλαφος του  υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη που ανακοίνωσε στην εμβρότητη αντιπροσωπεία του δήμου Δωρίδας που τον επισκέπτηκε  ότι το επίμαχο άρθρο 66 που συμπεριλαμβανόταν στο “πολυνομοσχέδιο Κουρουμπλή” δεν  θα υπάρχει σε αυτό  που θα ψηφιστεί εντός Φεβρουαρίου.
Το παρέξενο της υπόθεσης είναι ότι στο δελτίο τύπου που εξέδωσε στη συνέχεια ο δήμος Δωρίδας τα λέει αρκετα μασημένα με τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ να ισχυρίζονται ότι η παθητική στάση αναμονής του δημάρχου ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι το ονομά του τελευταία έχει πέσει στο τραπέζι από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Οι παρόντες στη συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη έκπληκτοι παρακολουθούσαν τον υπουργό να παραπέμπει το θέμα σε δεύτερο χρόνο, σε επόμενο σχέδιο νόμου το οποίο όμως δεν ανακοίνωσε ούτε πότε θα ψηφιστεί και πολύ περισσότερο ούτε τι θα συμπεριλαμβάνει με δεδομένο ότι ο κύριος όγκος των αλλαγών που έχει στο μυαλό της η παρούσα πολιτική ηγεσία θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, όπως διαβεβαίωσε σε αθηναικά ΜΜΕ ο κ. Σκουρλέτης. 
Σε ελέυθερη μετάφραση σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το θέμα των αντισταθμιστικών οδεύει στις καλένδες ως μια ακόμη μεγάλη υπόσχεση-φούσκα των κυβερνώντων που διαχρονικά συνεχίζουν να αγνοούν τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας. 
Προφανώς , το υπουργείο είτε δεσμευται από το γεγονός ότι η ΕΥΔΑΠ ήδη έχει περάσει στο λεγόμενο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και άρα δεν μπορεί να τη φορτώσει με επιπλέον έξοδα από τη στιγμή που κάποια στιγμή στο μέλλον θα ιδιωτικοποιηθεί είτε τους φάνηκε υπερβολικό το ποσό του ενος 1 λεπτού του ευρώ ανά κυβικό που διεκδικεί η τοπική κοινωνία
Τεράστιες οι ευθύνες του Βουλευτή
Αρχές Φεβρουαρίου ο Βουλευτής Φωκίδας εξέδωσε δελτίο τύπου μετά από συνάντησή του με τον κ. Σκουρλέτη, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ ανακοίνωνε την άμεση δρομολόγηση της επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος. 
Υπενθυμίζουμε τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, γιατί έχει ιδιαίτερη αξία η διατύπωσή της. 
Ειδικότερα, ανέφερε τα ακόλουθα:
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31/01/2017, στις 14.00, συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον Υπουργό κ. Σκουρλέτη και τον Βουλευτή του νομού Ηλία Κωστοπαναγιώτου. Στην συνάντηση αναλύθηκαν όλα τα φλέγοντα θέματα του νομού Φωκίδας, τα οποία παρέμεναν στο συρτάρι για τουλάχιστον 30 χρόνια.
Συγκεκριμένα,
Αναζητήθηκαν λύσεις στο θέμα των αντισταθμιστικών του Μόρνου όπου ο Βουλευτής εισηγήθηκε, με συγκεκριμένα επιχειρήματα, να ενταχθούν στην συγκεκριμένη ρύθμιση και οι δύο δήμοι του νομού, Δ.Δελφών και Δ.Δωρίδας. Σημειώθηκε από τον Υπουργό ότι θα υπάρξει άμεση συνέργεια με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ.Σπίρτζη, ώστε να δρομολογηθεί άμεσα το πάγιο και δίκαιο αυτό αίτημα των πολιτών του νομού.
Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν η μετονομασία του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας σε Λιμενικό Ταμείο Δήμου Δελφών με έδρα την Ιτέα και ταυτόχρονη διατήρηση του Λιμενικού Ταμείου Γαλαξιδίου, ανάγκη που προκύπτει λόγω της ίδρυσης του Λ.Τ.Δ.Δωρίδας. Για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε άμεση δέσμευση του Υπουργού για το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας.
Με αφορμή την παραπάνω συζήτηση για την ίδρυση του Λ.Τ.Δ.Δελφών έγινε αναφορά στο θέμα του Καλλικράτη και στον τρόπο που αυτός ο νέος σχεδιασμός επηρεάζει το νομό της Φωκίδας.
Επιπλέον, ο Βουλευτής ενημέρωσε τον Υπουργό κ Σκουρλέτη για την Υπουργική Απόφαση που εκκρεμεί και που θα προσθέτει στους ενδιαφερόμενους για τις προκηρύξεις ΑΣΕΠ και ΟΑΕΔ τα μόρια της εντοπιότητας, όπου ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την άμεση διόρθωση της παράληψης που υπήρξε τα τελευταία χρόνια και αφορά και άλλους νομούς της χώρας.
Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε και στις ενέργειες που προτίθεται να κάνει σχετικά με τους Δήμους οι οποίοι δεν ανανεώνουν τις συμβάσεις στον τόσο ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας».
Από τα λόγια του Βουλευτή βγαίνει καθαρά το συμπέρασμα ότι είτε ο βουλευτής εμπαίζει συστηματικά την τοπική κοινωνία λέγοντας συνειδητά ψέμματα , είτε κανένας υπουργός ή άλλο κυβερνητικό στέλεχος δεν τον παίρνει σοβαρά υπόψη του με τα αποτελεσματα να τα ”καρπώνεται” ολόκληρος ο νομός που συνεχώς μετρά απώλειες σε κάθε επίπεδο.
Πως αλλιώς αλήθεια μπορεί να ερμηνευτεί το τετελεσμένο γεγονός  ότι μόλις δεκαπέντε μέρες μετά τη συνάντησή του με το Βουλευτή ο Υπουργός Εσωτερικών άλλαξε γνώμη και δεν συμπεριλαμβάνει το άρθρο 66; 
Και επιπλέον, προκύπτει το αμείλκτο ερώτημα:
1. Γιατί, δεν έχει γίνει καμιά συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Υποδομών για το θέμα; 
2. Γιατί ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα δεν δέχεται με κανένα τρόπο να συναντήσει το Δήμαρχο Δωρίδας, δεδομένου ότι ο ίδιος δηλώνει στην ΩτΦ πως έχει ζητήσει συνάντηση από τις αρχές Δεκεμβρίου; Μάλιστα, ο κ. Καπεντζώνης έχει υποβάλλει εγγράφως τρία αιτήματα για συνάντηση και δεν απαντήθηκε κανένα. 
3.  Επιπλέον, εφόσον ο Βουλευτής βάζει στο κάδρο και το δήμο Δελφών, για ποιο λόγο ο κ. Σπίρτζης αρνείται να δει και τον έτερο δήμαρχο κ. Θανάση Παναγιωτόπουλο; 
Ο Βουλευτής Φωκίδας πρέπει να εξηγήσει στον κόσμο της περιοχής τι σημαίνει να δηλώνει ο υφυπουργός κ. Μαυραγάνης επίσημα ότι είναι ανενημέρωτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών για τη διεκδίκηση του δήμου και ο ίδιος να ανακοινώνει αντισταθμιστικά από άλλο υπουργείο!
Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν, το επίσημο δελτίο τύπου του δήμου Δωρίδας
Τρία πουλάκια κάθονταν και πλέκανε πουλόβερ είναι το πολιτικό συμπέρασμα από τη διατύπωση του επίσημου δελτίου τύπου του δήμου Δωρίδας, το οποίο αν το διαβάσει κανείς θα καταλάβει ότι βγάζει μια αισιοδοξία πλήρως αναιτιολόγητη. Αν και αναφέρει ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, «ξεχνάει» επιμελώς να αναφέρει ο συντάκτης του ότι δεν θα συμπεριληφθεί η διάταξη στο πολυνομοσχέδιο. 
Ο κ. Καπεντζώνης για πολλοστή φορά συγκαλύπτει την πολιτική ηγεσία και αυτού του υπουργείου, όπως έχει κάνει και με πολλά άλλα, αλλά και τον Βουλευτή του νομού. Παρέχει πολιτική ασυλία στα ψέματα και στρογγυλοποιεί την πραγματικότητα.  
Ακόμη και τώρα το ίδιο κάνει, που η απόφαση του κ. Σκουρλέτη να μη συμπεριλάβει 
τα αντισταθμιστικά στο πολυνομοσχέδιο αποτελεί άδειασμα στον Βουλευτή που έσπευσε να τα εξαγγείλει, αλλά και στον ίδιο το Δήμαρχο που σήκωσε τον πήχη τόσο ψηλά για να καλύψει την πολιτική ένδεια της Δημοτικής Αρχής και την αδυναμία της να παραγάγει ουσιαστικό έργο και προσφορά προς τους δημότες του. 
Η απόφαση του υπουργού να μην συμπεριλάβει το επίμαχο άρθρο απογυμνώνει τον Βουλευτή κ. Ηλία Κωστοπαναγιώτου, ο οποίος φαίνεται μη υπολογίσιμη δύναμη στους ίδιους τους συντρόφους του, αλλά και ένας πολιτικός που βιάζεται να δεσμευτεί δημόσια για πράγματα που πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις θα διαψευστεί καταδεικνύοντας ότι ακόμη δεν έχει κατανοήσει το ρόλο, τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές του. Απογυμνώνει την Ομάδα Μελών Δωρίδας του ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσε να εγγυηθεί δημόσια αντισταθμιστικά, διαγώνιο άξονα και πολλά άλλα. 
Τέλος αποτελεί κόλαφο για το δήμαρχο, αφού φαίνεται ότι για ακόμη μια φορά επένδυσε πολιτικά σε φύκια που παρουσίαζε ως μεταξωτές κορδέλες. 
Ο Δήμαρχος σε δηλώσεις του στην ΩτΦ ενημέρωσε ότι θα γίνει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 10 Μαρτίου, για να συζητηθεί το συγκεκριμένο αίτημα. 
Δημοσιεύουμε αυτούσιο το δελτίο τύπου του δήμου Δωρίδας, το οποίο, όταν το διαβάζει κάποιος αντιλαμβάνεται ότι η συνάντηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και τρέχει στο ταμείο για να πάρει σειρά! 
Αναλυτικά, στο δελτίο τύπου αναφέρονται τα ακόλουθα:
Ενημερωτική συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη είχε η Δημοτική Αρχή του Δήμου Δωρίδος για τις επιπτώσεις από την κατασκευή της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, την καταβολή αντισταθμιστικού τιμήματος και άλλα λειτουργικά θέματα του Δήμου
Ενημερωτική συνάντηση είχε η Δημοτική Αρχή του Δήμου Δωρίδος με τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη και ειδικούς συνεργάτες του, για διάφορα σημαντικά θέματα. Από το Δήμο Δωρίδος συμμετείχαν, ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης, ο Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μάμαλης και ο Πρόεδρος της Τ.Κ Κάμπου Γιάννης Κορτέσης.
Το πρώτο θέμα που αναπτύχθηκε ήταν οι επιπτώσεις από την κατασκευή της τεχνητής λίμνης του Μόρνου και η καταβολή αντισταθμιστικού τιμήματος.
 Παρουσιάστηκαν με λεπτομέρειες όλες οι πτυχές των επιπτώσεων στη Δωρίδα, με ιδιαίτερη έμφαση στις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές. 
Το άδικο και ασφυκτικό πλαίσιο των περιοριστικών όρων που έχει επιβληθεί σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τη λίμνη, με αποτέλεσμα την ανυπαρξία αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. 
Τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής από τη μεγάλη αύξηση των αποστάσεων μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων και των αστικών εμπορικών κέντρων, με επακόλουθο την αύξηση του κόστους ζωής, προϊόντων, μεταφορών, υπηρεσιών, κλπ και την εγκατάλειψη από τον ενεργό πληθυσμό.
Τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, τη διάβρωση των ακτών, τα προβλήματα στην καλλιεργήσιμη γη στην πεδιάδα του Μόρνου, από την υπεράντληση των υπόγειων υδάτων, και τελικά στο αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που έχει αφήσει η διαχείριση των υδάτων της λίμνης από τον αρμόδιο φορέα, σε πολύ μεγάλη γεωγραφική έκταση του Δήμου Δωρίδος.
Παρουσιάστηκε τέλος και η νομική βάση για την υποστήριξη καταβολής του αντισταθμιστικού τιμήματος, που είναι το υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και οι σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ζητήθηκαν επίσης από τον Υπουργό:
Η στελέχωση με επιστημονικό τεχνικό προσωπικό, για την ομαλή λειτουργία του Δήμου, τη μελέτη και υλοποίηση των πάσης φύσεως έργων.
Η δημιουργία θέσης μετακλητού Γενικού Γραμματέα, για την ενίσχυση της οργανωτικής και επιχειρησιακής ικανότητας του Δήμου με επαγγελματική δημοτική διοίκηση, όπως αυτή εκφράζεται από το θεσμό του Γενικού Γραμματέα.
Σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων.
•Για τη συντήρηση και επισκευή των υφιστάμενων αναμεταδοτών τηλεοπτικού σήματος, προς το σκοπό βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της Δωρίδας. Την προαγωγή των πολιτιστικών και πνευματικών ενδιαφερόντων τους, καθώς και την ικανοποίηση του αυτονόητου δικαιώματος στην ενημέρωση. 
•Ρυθμίσεις σχετικά με την καλύτερη διαχείριση της Πάγιας Προκαταβολής στους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων.
•Εκσυγχρονισμό της διαδικασίας για την περισυλλογή ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, λόγω αδυναμίας εφαρμογής στην πράξη, ορισμένων διατάξεων της υφιστάμενης νομοθεσίας. 
•Χρηματοδότηση του Δήμου Δωρίδος για την αποκατάσταση προβλημάτων λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων.
•Έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την καθιέρωση ως τοπικής αργίας της επετείου του ολοκαυτώματος Λιδωρικίου. 
•Ένταξη σε Προγράμματα Ψηφιακής Σύγκλησης, με στόχο ο Δήμος Δωρίδος να αξιοποιήσει ακόμη περισσότερο τις νέες τεχνολογίες, για το ξεπέρασμα οργανωτικών δυσκολιών, την προβολή της περιοχής για την τουριστική ανάπτυξη, τη γνωστοποίηση στο ευρύ κοινό των τοπικών  προϊόντων κλπ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ψηφιακή σύγκλιση είναι το στοίχημα των επόμενων χρόνων για την ελληνική περιφέρεια.
Η συνάντηση που διήρκεσε μιάμιση ώρα, διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα. Ο Υπουργός έδωσε οδηγίες στους συνεργάτες του για συνεχή επαφή με τη δημοτική αρχή του Δήμου Δωρίδος, προς το σκοπό επίλυσης των προαναφερόμενων προβλημάτων. 
Τέλος ο Δήμαρχος προσκάλεσε τον Υπουργό στη Δωρίδα για επίσημη επίσκεψη.
Από την έντυπη έκδοση της ΩτΦ
www.lioriki.com

No comments: