21.5.17

ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ : " ΑΛΕΚΟΣ ΓΚΟΜΟΖΙΑΣ "



6dbe1bc3dd389037af1
   Με ό,τι κι' αν καταπιάστηκαν οι Λιδορικιώτες , αγαπημένοι μου φίλοι , πάντα τα κατάφερναν , και μάλιστα πολύ-πολύ καλά . Σε όλους τους κλάδους , σε όλες τις επιστήμες υπήρξαν και υπάρχουν καταξιωμένοι χωριανοί μας , που λίγο -πολύ , όλοι τους γνωρίζουμε .
   Εκεί όμως που επικρατεί..σκοτάδι , είναι το κομμάτι της λογοτεχνίας , των γραμμάτων και των τεχνών , όχι πως κι' εκεί δεν υπάρχουν Λιδορικιώτες που διακρίθηκαν , απλά αυτός ο τομέας , δεν είναι και στις..πρώτες προτεραιότητές μας , δεν μας ήταν και τόσο..αναγκαίος , απαραίτητος...
   Κρίμα όμως , γιατί αυτή μας η αντίληψη , άφησε κάποιους χαρισματικούς χωριανούς μας , στη ..σκιά , στο..περιθώριο της δημοσιότητας , με αποτέλεσμα να μη τους γνωρίζουμε καν...
   Ο αξέχαστος Αλέκος Γκομόζιας , ήταν ένα απ' τα πολλά παιδιά του Ανδρέα Γκομόζια , παλιού Λιδορικιώτη έμπορου , που τον έχουμε ..γνωρίσει απ' τις..περίφημες Λιδορικιώτικες ..Ζευζεκο..ιστορίες , της Βαθειάς και των..πέριξ , μέλος κι' αυτός της περίφημης εκείνης προπολεμικής παρέας , Σαψαρή , Διαμαντή , Σερεντέλου κλπ.
   Ο Αλέκος , απ'όσο γνωρίζουμε ήταν Γυμναστής , αλλά είχε τις ξεχωριστές του λογοτενικές ευαισθησίες , και  'οπως έχουμε μάθει , έχει εκδόσει κάποιο βιβλίο με ποιήματά του , θα προσπαθήσουμε να το βρούμε και φυσικά θα δημοσιεύσουμε κι' άλλα του ποιήματα , και κάποια βιογραφικά του στοιχεία , γιατί απόψε είμαστε απολύτως..απροετοίμαστοι γιά κάτι τέτοιο .
   Το παρακάτω ποίημα του Λιδορικιώτη μας ποιητή , έχει δημοσιευτεί  στα  " ΛΙΔΩΡΙΚΙΩΤΙΚΑ  1983 "  του αξέχαστου Γιώργου Καψάλη .

                         Ρ Ε Τ Ρ Ο
          Στη γειτονιά του Μασαλά
          κατά τον Αη Θανάση ,
          να ξαναπάω μιάν άνοιξη
          που αντίκρυσα την πλάσα .

          Σε μιά μεριά υ' Αλωνακιού
          γωνιά προς του Φαλίδα ,
          γύρισε πίσω σκέψη μου
          σε μιά παλιά σελίδα .

          Στον Άη Γιώργη , στη Βαθειά ,
          στις Λάκκες , στου Αντώνη ΄
          στενά σοκάκια να περνώ 
          την ώρα που νυχτώνει .

          Το παραθύρι της κλειστό ,
          μα μέσα καίει καντήλι ,
          κι' από τη χαραμάδα του
          μήνυμα μου 'χει στείλει..

          Θα βγει στη βρύση γιά νερό ,
          στου φεγγαριού τη χάση ,
          στο κάγκελο να καρτερώ ,
          μήπως και προσπεράσει .

          Η νιότη μου περνά ανοιχτά
          στο καπηλειό του Κάππου ,
          που οι μερακλήδες τα 'πιναν
          ταν 'σπαγαν κάπου - κάπου .

          Ο Λούτος σέρνει το χωρό ,
          Θανάσος το τραγούδι ,
          ο Γιάννης όλο χωρατό ,
          στο πέτο ένα λουλούδι .

          Αλέκος  Γκομόζιας .

βροχή

  Πανέμορφο ...βιντεάκι , είναι το νοσταλγικό και..τρυφερό , ποίημα του Αλέκου , σειρά υπέροχων εικόνων της ονειρεμένης παλιάς Λιδορικιώτικης ζωής , ο νεανικός έρωτας με τις χαρές , τις πίκρες και τα..βάσανά του , με...φόντο την γραφική..καθημερινότητα , και πρωταγωνιστές χωριανούς μας με ..συγκεκριμένα χαρακτηριστικά , που όλοι μας γνωρίζουμε , δεν είχαμε τη χαρά να γνωρίζουμε τον αξέχαστο Αλέκο , ίσως φταίει , η απουσία του απ' το χωριό , ίσως και η κάποια διαφορά ηλικίας , θα προσπαθήσουμε όμως , με κάθε τρόπο , να τον γνωρίσουμε μέσα απ' τα λυρικά του ποιήματα , που είναι..κυριολεκτικά , ..μαγνητικές  τομογραφίες της ανθρώπινης ψυχής...και φυσικά της ψυχής του...ποιητή .

WWW.LIDORIKI.COM
                

No comments: