7.2.08

25 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ......


" ΑΣ ΜΠΟΥΝ ΔΥΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΟ ΗΡΩΟΝ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ ".

Αγαπητέ Γιώργο ,

Το " Λιδωρίκι " έφτασε στην άλλη άκρη της γης , εδώ , πριν από την Αλάσκα , γιά να μας φέρει τα νέα του χωριού μας . Μεγάλωσα στον Μουσαλά , που έχει και αυτός λίγη ιστορία . Το 1980 . ήρθα στην Ελλάδα , γιά να πάρω μέρος στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας . Μετά το τέλος του Συνεδρίου , έπρεπε να καταθέσουμε " τιμής ένεκεν " , στεφάνια στη Λειβαδιά , το Δίστομο , την Αράχωβα , την Άμφισσα , Λιδωρίκι κ.α. Όλα τα μνημεία που συναντήσαμε ήτανε κατάμεστα από λουλούδια και πράσινο και μόνο του χωριού μας ήτανε γεμάτο σκουπίδια και εφημερίδες !

Δεν αξίζουν αυτοί που έδωσαν το αίμα τους σε τόσους αγώνες , να έχουν ένα τόσο δα λουλουδάκι ; Επισκέφτηκα πάλι πέρσυ το χωριό και , δυστυχώς , βρήκα την ίδια κατάσταση και στο μνημείο αλλά και στους δρόμους και τα σοκάκια..

Εύχομαι ο νέος Πρόεδρος , μα και οι Λιδωρικιώτες , να βοηθήσουν γιά να αστράψει από καθαριότητα ο τόπος , γιά να την απολαμβάνουν και αυτοί και ο κόσμος που επισκέπτεται το Λιδωρίκι .

Γεώργιος Α. Ασημακόπουλος

( Παλάσκας ) Η.Π.Α.

Το "πικραμένο " αυτό γράμμα , αδέρφια , δεν είναι ..τωρινό , δεν το γράψαμε εμείς οι..γκρινιάρηδες , είναι γραμμένο μπροστά από ..25 χρόνια , από ένα Ψαλιώτη , Λιδορικιώτη , που έπεσε απ' τα ..σύννεφα βλέποντας , τότε , τα χάλια του πιό ιερού σημείου του χωριού μας , του ηρώου , και επισημαίνει , κι' αυτός , την πλήρη την , τότε , πλήρη εγκατάλειψη , αλλά και την απουσία δυό..λουλουδιών . Δεν έχουμε τη χαρά να τον γνωρίζουμε τον αγαπητό Γιώργο Ασημακόπουλο , το χωριανό μας , αλλά είναι αξιοπρόσεχτη η ευαισθησία του και η αγάπη του γιά το χωριό μας , αυτό όμως που φαίνεται πεντακάθαρα , είναι η εικόνα που δείχναμε και δείχνουμε προς τα έξω , τονίζει ιδιαίτερα , πως όπου πήγαν η κατάσταση ήταν...ανθρώπινη , εκτός απ' το χωριό μας , κάτι που ισχύει βέβαια και σήμερα . ΄΄Εχουμε πολλές φορές ασχοληθεί με το ηρώον μας , επισημάναμε τα τραγικά λάθη , γράψαμε..ξαναγράψαμε , αλλά οι...επαγγελματίες ..ερασιτέχνες , εκεί , λάθη επί λαθών , και φτιάχνουμε και..ξηλώνουμε και...ματαξαναφτιάχνουμε , και ακόμα λάθη υπάρχουν , όσο γιά τα λουλούδια , τι να πει κανείς , έχουν σκορπιστεί σιαδώ...σιακεί , του κόσμου τα λεφτά , ας διαθέσουν κάποιο ποσό να ευπρεπιστεί το ιερό αυτό μνημείο του..παρελθόντος μας , το ηρώον δεν είναι ..κολώνα γιά να παίζουν ..κρυφτό τα παιδιά , είναι η ιστορία μας , κι' ας διορθώσουν τα λάθη , που είναι γραμμένα κατάφατσα , φτάνουν οι...μάντρες και τα...αρμολόγια...νισάφι....

Στους ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΕΝ ΠΟΛΕΜΟΙΣ , και μάλιστα 1940-41 , οι αρμοδιουπεύθυνοι έχουν συμπεριλάβει και τον αξέχαστο Λιδορικιώτη και φίλο , πιλότο , Γιώργο Κάγκαλο , που έδωσε τη ζωή του γιά την Πατρίδα , αλλά όχι όμως στον πόλεμο 1940-41 , έπεσε εν ώρα υπηρεσίας στη δεκαετία του 50 , δεν καταλαβαίνουν πως έτσι δεν τιμούν τον λέβέντη το Γιώργο ;

No comments: