29.2.08

Ο ΔΩΡΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ - Β'.

Την Κυριακή το πρωί , η νύφη με τους καλεσμένους της πήγαινε στη βρύση ( στον Αντώνη ) τραγουδώντας το τραγούδι : " Τώρα τα πουλιά , τώρα τα χελιδόνια , τώρα οι πέρδικες ...."

Εκεί ΄όλοι πλένονταν και η νύφη τους έδινε να σκουπιστούν με τη μπόλια ( πετσέτα ) .

Οι στέψεις γίνονταν , συνήθως , κατά τις 11 το πρωί , μπροστά οι ζυγιές τα όργανα , παίζοντας γαμήλια εμβατήρια και πίσω ο γαμπρός με τους καλεσμένους του πήγαιναν έπαιρναν τον κουμπάρο και όλοι μαζί πήγαιναν στο σπίτι της νύφης .

Η νύφη , πριν έρθει ο γαμπρός χόρευε μαζί με τους γονείς της ντυμένη πλέον με τα νυφικά της και τραγουδούσαν , συνήθως το " Έχε γειά πατέρα και μητέρα μου , στο καλό παιδί μου , θυγατέρα μου ". Έφτανε ο γαμπρός τον οποίον περιφρουρούσαν οι φίλοι του - γιατί , κατά το έθιμο , οι συγγενείς της νύφης προσπαθούσαν να του δώσουν σκαμπίλι - και όλοι έφευγαν γιά την Εκκλησία , με την εξής σειρά : Μπροστά τα όργανα , πίσω ένα παιδί που κρατούσε στο κεφάλι του ένα δίσκο πάνω στον οποίον ήταν τα στέφανα μαζί με κουφέτα . Μετά έρχονταν ο γαμπρός με τη νύφη και ακολουθούσαν οι συγγενείς και καλεσμένοι .

Στο " Ησαία χόρευε " - στην εκκλησία - η μαρίδα του χωριού , μαζί με τα κουφέτα πέταγαν και...κυπαρισσόμηλα κι 'επρεπε οι εκκλησιαζόμενοι να φοράνε...κράνη ! Πολλοί ήταν αυτοί που έφευγαν με καρούμπαλα από το γάμο , θυμούμαι δε κάποτε που ο παπά- Τσονάκας ( Παπαδόπουλος ) έφαγε ένα κυπαρισσόμηλο στο.."δόξα πατρί".

Μετά το μυστήριο , ο γαμπρός έπαιρνε τη νύφη αγκαζέ και όλοι μαζί πορεύονταν στο σπίτι του γαμπρού . Εκεί , έδιναν στη νύφη μιά μαχαίρα - δεν ξέρω τι συμβόλιζε αυτό - και μ' αυτή χτυπούσε την πόρτα σταυρωτά . Ύστερα η νύφη φιλούσε ένα ορισμένο αγόρι απ' το σόι του γαμπρού , του περνούσε τη μαρούδα στο λαιμό και του έδινε και την κουλούρα . Στη συνέχεια , η πεθερά τάιζε τους νεόνυμφους μέλι και καρύδια και η νύφη γύριζε προς τους καλεσμένους και τους πέταγε μήλα .

Τα απόγευμα , νύφη και γαμπρός , κουμπάροι και καλεσμένοι χόρευαν συνήθως στ' αλώνια . Στη μέση τα όργανα και γύρω-γύρω χοροί και το τσάμικο πήγαινε σύννεφο . Μπροστά στους καλεσμένους περνούσαν πιατέλες με ψητό κρέας , κρασί και κάσες ολόκληρες με λουκάνικα .

Το γλέντι όμως ήταν το βράδυ ,στο σπίτι του γαμπρού , μόνο με το δικό του σόι , κρατούσε όλη νύχτα με τραγούδια και χορό , η νύφη περνούσε τη δεύτερη νύχτα με ξενύχτι , και τα συζυγικά καθήκοντα του γαμπρού μετατίθονται γιά αργότερα , μιάς και οι δυό ήταν κατάκοποι . Αν ο γαμπρός έμενε σε άλλο χωριό , πριν φτάσει το συμπεθεριό στο χωριό της νύφης , έστελναν τους " συχαρικιάρηδες ". Δυό φίλοι του γαμπρού καβάλα σε άσπρα ωραία άλογα , στολισμένα με κεντητές μπατανίες , έτρεχαν στο χωριό της νύφης να δώσουν την είδηση ότι έρχεται το συμπεθεριό .

Εκεί το σόι της νύφης , έδινε σε όλους τους συμπεθέρους από ένα χειρομάντηλο , όπως το έλεγαν , που το έδεναν στα χάμουρα του αλόγου , το συμπεθεριό ακολουθούσε πάνω σε μουλάρια η άλογα που στα σαμάρια τους είχαν ρίξει πολύχρωμες υφαντές κουβέρτες .

Ωραίοι άνθρωποι , ωραίοι καιροί , ωραίοι γάμοι . Νισταλγία νοιώθω όταν θυμάμαι με τι χαρά περιμέναμε ένα γάμο , ήταν γεγονός σπουδαίο ένας γάμος στο χωριό . Τώρα , άλλοι καιροί , άλλα ήθη . Ξερά-ξερά ένας ξερός γάμος σε μιά ξερή αίθουσα και αντί παπά με..κυπαρισσόμηλα , ένας κλητήρας του Δημαρχείου.....

Έτσι λοιπόν θυμόταν το...1983 , η αγαπημένη φίλη και..Λιδορικιώτισσα..Λιδορικιώτισσα , Τασία Κατσώνη - Μαραγκού, τον Λιδορικιώτικο γάμο , νάναι πάντα καλά...την ευχαριστούμε γιά την υπέροχη αυτή...ανάμνησή της....

Γιά την πλήρη ενημέρωσή σας , γύρω απ' το Λιδορικιώτικο γάμο , του ..παλιού καλού καιρού φυσικά , θα σας δώσουμε ένα πλήρες γαμήλιο..φωτορεπορτάζ με εικόνες από κάθε στιγμή της όλης διαδικασίας , πολλές φωτογραφίες απ' αυτές , είναι παρμένες απ' το φωτογραφικό λεύκωμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιδορικίου ...................Κ.-

No comments: