26.2.08

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ - ΦΛΕΒΑΡΗΣ - ΣΤ.'

ΟΙ  ΚΟΥΝΙΕΣ .

   Στήν Κάρπαθο , όλες τις  Κυριακές της Μ.Σαρακοστής μέχρι των Βαίων και τη γιορτή του Ευαγγελισμού , τα κορίτσια " κάνουν κούνια " σε κάποιο ευρύχωρο σπίτι και τραγουδούν τα " καλημεριστά " , δηλαδή επαινετικά δίστιχα γιά τους νέους που είναι ξενητεμένοι η αυτούς που ανεβαίνουν πάνω στην κούνια . Οπωσδήποτε το έθιμο θυμίζει την " αιώρα " των Ανθεστηρίων της αρχαίας Αθήνας .

ΤΑ  ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΑ .

Τσ ' Αποκριάς και τση  Τρινής και των Αγιω- Θοδώρων .

Τις Αποκριές μπορεί οι ζωντανοί να διασκεδάζουν και να χαίρονται τη ζωή , ωστόσο δεν ξεχνούν και τους πεθαμένους τους . Τα δύο τελευταία Σάββατα , δηλαδή της Κρεατινής και της Τυρινής , και το πρώτο της Μεγάλης Σαρακοστής - αφιερωμένο στους Αγίους Θεοδώρους - τα λένε Ψυχοσάββατα . Κάθε σπίτι φτιάχνει κόλλυβα  ( η  πολυσπόρια ) με στάρι βρασμένο , που το ανακατεύουν με ζάχαρη , σπόρους , από ρόδια , μαιντανό , κανέλλα , σταφίδες , καρύδια κοπανισμένα , δηλαδή ένα είδος πανσπερμίας . Τα " διαβάζουν " στην εκκλησία και τα μοιράζουν γιά να συγχωρεθούν οι ψυχές των πεθαμένων , η τα πηγαίνουν και τ' αφήνουν σαν προσφορά στον τάφο του νεκρού . Σε μερικά μέρη μοιράζουν χαλβά η φαγητά .

Έτσι τελειώνει ο Φλεβάρης , και μπαίνουμε στο Μάρτη , που όπως λέει κι ολαός μας ,δεν..λείπει απ' τη...Σρακοστή , βέβαια σας ...χρωστάμε τον Γενάρη , μην ανησυχείτε όμως θα σας...καλύψουμε , απολύτως....

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Τα λαογραφικά στοιχεία που σας δώσαμε αφορούν στον ευρύτερο Ελληνικό χώρο , ο κάθε τόπος όμως έχει και τα..ιδιαίτερά του , όπως και η Λιδορικιώτικη...γούρνα , εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως όποια στοιχεία , τοπικά μας , έχετε αδέρφια υπόψη σας , χρήσιμο θάταν να μας τα στείλετε , να τα ενσωματώσουμε στα λαογραφικά μας σημειώματα , τελειώνοντας θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε πως σημαντικό βοήθημα στην προσπάθειά μας αυτή , στάθηκε το υπέροχο βιβλίο " Λαογραφικό Ημερολόγιο " της κυρίας Αικατερίνης Τσοτάκου - Καρβέλη , μιά εξαιρετικα προσεγμένη δουλειά τω εκδόσεων " ΠΑΤΑΚΗ " .

No comments: