23.11.08

H ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ .

 

Απ' το  " ΛΙΔΩΡΙΚΙ " , φύλλο 12 Νοεμβρίου 1982 , αναδημοσιεύουμε επιστολή του χωριανού μας Γιάννη Α. Κάππου , που μας δίνει κάποια ενδιαφέροντα και άγνωστα στοιχεία , σχετικά με την καταγωγή των Καππαίων του Λιδορικίου .

  " Αγαπητέ  Γιώργο ,

          Από αφορμή το γράμμα του συγγενούς μου Ηλία Κάππου, σεβαστού γέροντα τώρα , σκέφτηκα να σου γράψω και εγώ δυό λόγια γιά τους Καππαίους . Όχι όμως με το σκοπό μιάς κάποιας προβολής και δημοσιότητας , αλλά γιατί θεωρώχρήσιμο να γίνει γνωστό ευρύτερα , κάθε γεγονός που συνδέεται με την ιστορία του τόπου και , ειδικώτερα , τον αγώνα της ανεξαρτησίας . Άλλωστε και η εφημερίδα σου ασχολείται με τέτοια θέματα και εσύ , προσωπικά , μ' επιτυχία , διατρίβεις στην ιστορία του τόπου .

   Πραγματικά ο Γιάννης Κάππος η Καππογιαννάκης , ήταν αδερφός του Αλέξη Κάππου η Καππαλέξη και βέβαια πολέμησαν και οι δυό στον αγώνα της ανεξαρτησίας . Ήρθαν , πριν το 1821 , στη Ρούμελη από την Ήπειρο ( ίσως απ' το Σούλι , ύστερα απ' τους διωγμούς του Αλή Πασά ) , σαν χωριστή ομάδα , με δικό τους καπετάνιο , το μεγαλύτερο , και είχαν το προσωνύμιο " Καππογιωργαίοι ", ακολούθησαν τον Σκαλτσά η Σκαλτσοδήμο και πολέμησαν στη Ρούμελη, στο Χάνι και αλλού .

   Γιά τον προπάππο μου Γιάννη Κάππο , σου στέλνω , εσώκλειστα , το δίπλωμα του Όθωνα , απ' το οποίο φαίνεται ότι , του απονέμεται το χαλκούν αριστείον , γιά τη συμμετοχή του , στον , υπέρ της ανεξαρτησίας , Αγώνα της Ελλάδος . Πρόκειται γιά ¨ντοκουμέντο" που βρέθηκε χωμένο στα αρχε'ια της οικογένειάς μας . Είναι γνωστό ακόμα , από διηγήσεις των παλαιών , που διατηρήθηκαν από στόμα σε στόμα , ότι , και ύστερα απ' την επνάσταση , ο Καππογιαννάκης και ο Καππαλέξης , εγκαταστάθηκαν , μόνομα πλέον , στο Λιδορίκι , και ότι σαν αγωνιστές - κάπως αργά βέβαια , έπειτα απ' τους αγώνες του Μακρυγιάννη - αποκαταστάθηκαν , με την παραχώρηση γαιών και ιδιοκτησίας , που ανήκαν πριν στους Τούρκους .

                             Με  πολλή  εκτίμηση

                            Γιάννης  Α. Κάππος

                            Δικηγόρος - τ.Νομάρχης

No comments: