19.2.09

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ…ΛΙΔΟΡΙΚΙ..

 

 dsc02868

Kαλησπέρα Λιδορικιώτες ..

ΠΕΜΤΗ  ΣΗΜΕΡΑ  19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  -  ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΤΗ ..

· Μνήμη μαρτύρων Αρχίππου, Φιλήμονος και Απφίας, Μαξίμου, Θοδότου, Ασκληπιοδότης και Ησυχίου από τη Θράκη (Γ΄αι.).

ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ…

1822 : Στον Μητροπολιτικό ναό της Νάουσας, μετά την λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας, ο Ζαφειράκης υψώνει την σημαία της Επανάστασης, κηρύσσοντας έτσι την έναρξη της σε όλη την περιοχή .

1844 : Ψήφιση του Α' Συντάγματος της Ελλάδας, με το οποίο καθιερώνεται η συνταγματική μοναρχία .

1878 : Υπογράφεται η "Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου" (προάστιο της Κωνσταντινούπολης) μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Μ' αυτή δημιουργούνταν η «Μεγάλη Βουλγαρία», η οποία περιλάμβανε τις ελληνικότατες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης - σε βάρος της Ελλάδας. Η Βουλγαρία, θα αποτελούσε ηγεμονία φόρου υποτελή στην Υψηλή Πύλη. Η Συνθήκη αυτή, μετά από αντίδραση των άλλων Μεγάλων Δυνάμεων, ανατράπηκε τον ίδιο χρόνο με τη Συνθήκη του Βερολίνου.

1878: Επαναστατικό Σώμα από 500 άντρες, υπό το Λοχαγό του Πεζικού Κοσμά Δουμπιώτη, αποβιβάζεται στην παραλία του Λιτοχώρου. Μέσα σε δύο ημέρες κινητοποιήθηκε ολόκληρη η περιοχή Ολύμπου - Πιερίων με τη βοήθεια του Επισκόπου Κίτρους Νικολάου, που ύψωσε τη Σημαία της Επανάστασης στον Κολινδρό και τους Οπλαρχηγούς Βαγγέλη Χοστέβα και Παναγιώτη Καλογήρου . Στο Λιτόχωρο σχηματίστηκε «Προσωρινή Κυβέρνηση της Μακεδονίας» με Πρόεδρο το γιατρό Ευάγγελο Κοροβάγγο . Έτσι ολόκληρη η περιοχή από τα Τέμπη μέχρι την Κατερίνη πέρασε κάτω από τον έλεγχο τω επαναστατών .

1941 : Παρά την σθεναρή αντίσταση των Ιταλών , το 3ο τάγμα του 34 ΣΠ (ΙΙ Μεραρχία) απελευθερώνει το χωριό Πέστανι στην Βόρειο Ήπειρο και συλλαμβάνει περισσότερους από 300 αιχμαλώτους, από τους οποίους 18 αξιωματικοί .

1952 : Η Ελληνική Βουλή ψηφίζει την προσχώρηση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ .

1958 : Άγγλοι σκοτώνουν - στο κτίριο που στεγάζεται σήμερα η βουλή Κύπρου - τον αγωνιστή της ΕΟΚΑ Ανδρέα Λουίζου, 32 χρονών, από την Λακατάμια .

1959 : Υπογράφεται στο Λονδίνο η τελική συνθήκη ίδρυσης ανεξάρτητου Κυπριακού Κράτους, μεταξύ Ελλάδας - Μεγάλης Βρετανίας - Τουρκίας .

   Καλησπέρα  Greece , Cyprus , Germany , United States , United Kingdom , Belgium , Switzerland , Norway , Italy καλησπέρα ξενητεμένοι Ελληνολιδορικιώτες και φίλοι του χωριού μας και της Λιδορικιώτικης σελίδας , και μιά καλησπέρα στους χθεσινούς μας επισκέπτες από : Athens , Thessaloniki , Nicosia , Iraklion , Larisa , Patrai , Nea Ionia , Ioannina , Xanthi , Kozani , Brussels , Chicago Ridge , London , Zurich , Veroia , Munich , Kalamaki , Regensburg , Nuremberg , Elverum , Rethimnon , Norman , New York , Chieti , Amfissa , Leeds , Nea Smirni , Yiannitsa , Mesolongion Limassol , Chalandri .

   Τσικνοπέμτη σήμερα αδέρφια , μέρα γιορτής και ..γλεντιού των Ελλήνων , παντού , σ΄όλα τα μήκη και τα..πλάτη , μεσούσης της..αποκριάς , ξέδιναν , πάντα τέτοιες μέρες οι Έλληνες μετά..μανίας , ποιός δεν θυμάται τέτοιες  μέρες , και..νύχτες βεβαίως , σε παλιότερες εποχές , ξεχνιούνται εκείνα τα..ατελείωτα γλέντια στην Πλάκα , αλλά και σ’ ολόκληρη την Αθήνα και την..Ελλάδα .

   Απ’ το ..γλεντοκόπι αυτό δεν θα μπορούσε , φυσικά , να εξαιρεθεί το χωριό μας , που τα παλιότερα χρόνια…γλεντούσε και ..συχνότερα αλλά και..εντονότερα , κοντολογίς..οι Λιδορικιώτες γλεντούσαν , και υπάρχουν ..αδιάψευστα σχετικά τεκμήρια…

   Βέβαια , όλα αυτά τα γιορτάσματα , τα γλέντια και η ..κοινωνικότερη συμπεριφορά των χωριανών μας , σιγά-σιγά …ξέφτισε , γιά πολλούς και ..από πολλούς ..διάφορους λόγους , που δεν είναι της στιγμής ν’ αναλύσουμε , ύστερα είναι , λίγο-πολύ , γνωστοί σε όλους , και θα ήταν τουλάχιστον…υποκριτικό , να ισχυρισθούμε το αντίθετο…

   Η κοινωνικοπολιτιστική ..ταυτότητα του χωριού μας , αλλά και γενικά της χώρας μας , έχει διαφοροποιηθεί , αυτό είναι κάτι που το..βλέπουμε , το..νοιώθουμε και το ζούμε καθημερινά , και πιστεύουμε πως πάνω σ’ αυτό το πρόβλημα πρέπει να σκύψουμε όλοι , ξανα..ζεσταίνοντας , όσο και ..όπου μπορούμε ο καθένας , τις..ανθρώπινες σχέσεις μας , ναι , αυτή η απλή ..πράξη μας , είναι σίγουρο πως θα μας βοηθήσει να ζήσουμε όλοι ..καλύτερα , πιό ανθρώπινα , γιατί είναι άδικο , η καθημερινότητά μας , η ζωή μας γενικά να παρασύρεται , ηθελημένα η όχι , στην απομόνωση και στον ..αποκλεισμό…καιρός , νομίζουμε , είναι να ξαναβρούμε την..ταυτότητά μας , να αποκτήσουμε και να ..επανασυνδέσουμε τον ..ξεφτισμένο κοινωνικό μας ιστό ..

    Απόψε όμως αδέρφια , είναι βραδιά ..γλεντιού , και όταν υπάρχει αυτή η δυνατότητα , δεν ..αναρωτιέται κανένας , το λόγο γιά να διασκεδάσει , να..γλεντήσει , απλά..συμμετέχει , προσφέροντας και τη δική του …νότα , όποια κι’ αν είναι αυτή , στη γενικότερη κοινωνική..μελωδία …

   Θεωρώντας τον εαυτό μου τυχερό , πολύ τυχερό , που είχα την ευκαιρία από παιδί , να ζω αυτή την όμορφη Λιδορικιώτικη ατμόσφαιρα , που δυστυχώς δεν τπάρχει πιά , δεν σας κρύβω πως νοσταλγώ , πολλά , πάρα πολλά στοιχεία της που έδιναν ..αλλοιώτικη ομορφιά στη ζωή μας , με τα όποια της πολλά..προβλήματα …

01

   Ευτυχισμένες , όμορφες παλιές Λιδορικιώτικες στιγμές της Αποκριάς , υπέροχη οικογενειακή στιγμή που εικονίζεται ολοφάνερα σε μιά πολύτιμη αλλά , δυστυχώς , μισοκαταστρεμένη φωτογραφία , που είναι βγαλμένη στις αρχές της δεκαετίας του ‘50 . Από δεξιά , οι αγαπημένοι μου γονείς η Γιαννίτσα κι’ ο Γιώργος Ζέκιος , πρωτοξάδερφά μου , ο αξέχαστος αδερφός μου Γιώργος κι’ η ..ταπεινότητά μου , εκτός απ’ τους γονείς μου ..λείπουν και οι Γιωργάδες , λείπουν..και μας ..λείπουν…

 

      Καλό σας βράδυ , αδέρφια , καλό …γλέντι..

               Απ’ το Λιδορίκι με αγάπη και…νοσταλγία …..Κ΄-

No comments: