10.2.09

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ..ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…


Kαλημέρα αδέρφια Λιδορικιώτες , καλημέρα Λιδορίκι καλημέρα … Greece , United States , Germany , Italy , Cyprus , Switzerland , United Kingdom , Chile , Finland , Ukraine Sweden , Netherlands , Zimbabwe

Καλημέρα ξενητεμένα μας αδέρφια , όλου του κόσμου , και φίλοι αγαπημένοι του χωριού μας από : Athens , Thessaloniki , Larisa , Chicago Ridge , Xanthi , Amfissa , Nicosia , Norman , Patrai , Kavala , Volos , Chalandri , Harare , The Hague , Kiev , Zurich , Bremerhaven , Naples Florina , Helsinki , Springfield , Cedar Knolls , Naousa , Khalkis , Leeds , Sundbyberg , Essen , Nea Smirni , Trikala Iraklion , Kozani , Chuquicamata

ΤΡΙΤΗ ΣΗΜΕΡΑ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Μνήμη του μάρτυρος Χαραλάμπου

Ο Άγιος Χαράλαμπος

Ήταν ιερέας στη Μαγνησία της Μ. Ασίας. Η ζωή του ήταν μια συνεχής υπηρεσία αφοσίωσης στο Χριστό και αγάπης προς τον πλησίον.

Όταν το 198 ο Σεπτίμιος Σεβήρος εξαπέλυσε διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος Λουκιανός έφερε μπροστά του το Χαράλαμπο και τον απείλησε ότι θα τον βασάνιζε πολύ σκληρά, για να αρνηθεί το Χριστό.

Ο γέροντας ιερέας χαμογέλασε και απάντησε: «Εμείς οι χριστιανοί, είμαστε εξοικειωμένοι με τους αγώνες και τους πολέμους, όπως οι γενναίοι στρατιώτες δεν επιθυμούν τον ήσυχο θάνατο στο κρεβάτι, αλλά τον δοξασμένο της μάχης. Σε μένα υπάρχουν τα γηρατειά, αλλά να μάθετε καλά ότι στους δικούς μας αγώνες το παν είναι η ψυχή, η αποφασιστικότητα, η αυταπάρνηση. Αυτά δεν πέφτουν με την ηλικία, αλλά μένουν πάντοτε ανθηρά και νέα. Αμφιβάλλεις, έπαρχε; Δοκίμασε. Και θα δεις ότι με τη χάρη του Κυρίου μου Ιησού Χριστού θα κουρασθούν οι ακμαίοι δήμιοί σου, χωρίς ο ιερέας Χαράλαμπος να ζητήσει την επιείκειά σου».

Εκνευρισμένος από τα λόγια αυτά ο έπαρχος, διατάζει και τον γδέρνουν ζωντανό. Αυτός, όμως, αντί να σπαράζει από τον πόνο, δοξολογούσε το Θεό για την αντοχή που του έδινε.

Τότε πολλοί δήμιοι, που έβλεπαν αυτό το θαύμα, πίστεψαν στο Χριστό. Φοβισμένος ο έπαρχος τον άφησε ελεύθερο.

Αργότερα ο ίδιος ο Σέβηρος, μη μπορώντας να τα βγάλει πέρα μαζί του, τον αποκεφάλισε σε ηλικία 103 ετών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ..

1822 : Ο αρχηγός των τουρκικών τμημάτων στο Ηράκλειο, Τσιλιβοτάμπασης, αφού κατέλαβε τα χωριά Φουρφούρα και Βυζάρι της Επαρχίας Αμαρίου Ρεθύμνης , επιτίθεται κατά των επαναστατών στα χωριά Μέρωνα, Μοναστηράκι και Αμάρι. Παρά τις πρώτες επιτυχίες του, οι Κρήτες αντεπιτίθενται και τον αναγκάζουν να υποχωρήσει και να εγκαταλείψει στο πεδίο μάχης 300 νεκρούς

1941 : Βομβαρδισμός των πόλεων Θεσσαλονίκης και Πάτρας από τους Ιταλούς .

1947 : Υπογράφεται στο Παρίσι Συνθήκη μεταξύ 21 Εθνών που πολέμησαν κατά του Άξονα και της Ρουμανίας , Βουλγαρίας και Φιλανδίας που ήταν σύμμαχοι του Άξονα κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο . Σύμφωνα με τη Συνθήκη : α) Η Αλβανία γίνεται ανεξάρτητο κράτος.

β) Η Ιταλία παραχωρεί στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα και στην Αλβανία τη νήσο Σάσσωνα .

γ) Η Βουλγαρία παραιτείται της προσαρτήσεως, σε βάρος της Ελλάδος, της Ανατολικής Μακεδονίας και Δυτικής Θράκης. δ) Παραμένουν ακόμη για επίλυση το ζήτημα της Βόρειας Ηπείρου και η υπόθεση της Κύπρου.ε) Η Βουλγαρία αποκτά οριστικά τη Δοβρουτσά με περιορισμό στις στρατιωτικές της δυνάμεις και απαγόρευση εκτέλεσης οχυρωματικών έργων, στα σύνορά της με την Ελλάδα.

1951 : Το Τάγμα μας στην Κορέα, μετά από τριήμερη πεισματώδη επίθεση, καταλαμβάνει τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ) 13, που ήταν ανώνυμα υψώματα βόρεια του υψώματος 402, νότια του Χαν ποταμού, με πολύ σοβαρές απώλειες για τον εχθρό.

Τ’ ..Άι Χαραλαμπιού σήμερα αδέρφια , γιορτάζουν οι Χαραλάμπηδες , οι Χαραλαμπίες , και έχουμε μπόλικους εορτάζοντες στο χωριό μας , τους στέλνουμε τις καλύτερες ευχές μας , να είναι καλά , χαρούμενοι και ευτυχισμένοι , ευχές επίσης στέλνουμε και σε όσες και όσους έχουν γενέθλια …να είστε ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ….α…παρά λίγο να ξεχάσω τις ευχές μου στο..μικρό γιό μας τον Χάρη ( Χαράλαμπο ) , είναι βλέπετε το ..στερνοπούλι μας , ΠΟΛΥΚΑΛΟΧΡΟΝΟΣ , ΥΓΙΗΣ , ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΥΣΜΕΝΟΣ ΓΙΕ ΜΟΥ….

Δειλά..δειλά , αδέρφια , αρχίζει και το ..επισκεπτήριο στη σελίδα του Π.Ο.Λ , βέβαια ακόμα δεν έχουν αρχίσει και εκδηλώσεις , αφού ακόμα δεν έγινε ούτε η πρώτη επίσημη παρουσία του Ομίλου , που προγραμματίζεται να γίνει μέσα στο Φεβρουάριο , πάντως μπορείτε να μαθαίνετε τα νέα στη δ/νση polidorikiou.blogspot.com , το e-mail είναι : polfokidos@gmail.com και η ταχυδρομική δ/νση είναι : Πολιτιστικός Όμιλος Λιδορικίου , Λιδορίκι Φωκίδος Τ.Κ 33053 P R

Ευχές και πάλι στους εορτάζοντες και καλό μεσημέρι…

Απ’ το Λιδορίκι με αγάπη……Κ.-

No comments: