16.2.09

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…

 

 

Χειμώνας

                  …. X  E  I  M  Ω  Ν  Α  Σ  …

 

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΣΗΜΕΡΑ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ   ΑΔΕΡΦΙΑ..

Μνήμη μαρτύρων Παμφίλου, Πορφυρίου και Θεοδούλου.

ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ….

1391:Θάνατος του Αυτοκράτορά μας Ιωάννη Ε' Παλαιολόγου. Νέος αυτοκράτορας ο γιος του Μανουήλ Β' Παλαιολόγος.

1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, στο Κισνόβιο, την πρωτεύουσα της Βεσσαραβίας, λαμβάνει την απόφαση για την οριστική κήρυξη της Ελληνικής Επαναστάσεως όπως είχε προσχεδιαστεί από τη Φιλική Εταιρία.

1825 : Απόκρουση της εφόδου του Ιμπραήμ κατά του Μεσολογγίου, 28 Έλληνες νεκροί. Ο Σατωβριάνδος συνιστά στο Παρίσι Φιλελληνική Εταιρεία .

1833 : Κυκλοφορία του πρώτου φύλλου της «Εφημερίδος της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος» .

1914 : Οι Άγιοι Σαράντα και το Δέλβινο , κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους. Συγχρόνως, ο Συνταγματάρχης Γ. Κοντούλης εκκενώνει την Μοσχόπολη και την παραδίδει στους Αλβανούς, βάσει της διακοίνωσης των Μεγάλων Δυνάμεων της 31/1/1914.

1918 : Ο Γάλλος στρατηγός Σαλ - του στρατού κατοχής στην περιοχή Κορυτσάς - αγνοώντας την ανακήρυξη της Αλβανικής Ανεξαρτησίας της 10-12-1916, διατάζει να ανοίξουν πάλι τα Ελληνικά σχολεία .

1923 : Καθιερώνεται τον Γρηγοριανό Ημερολόγιο .

1941 : Τα 43 και 44 Συντάγματα Πεζικού (V Μεραρχίας Κρητών) , μετά από σκληρό αγώνα , κυριεύουν την βόρεια κορυφή του Όρους Σεντέλι (Β. Ήπειρος ) .

 

     Καλησπέρα  Λιδορικιώτες …καλησπέρα χωριανοί , καλησπέρα Έλληνες όλου του κόσμου  , καλησπέρα .. Greece , Cyprus , United States , Germany , Spain , Poland , Romania , United Kingdom , France , New Zealand , Italy καλησπέρα ξενητεμένοι μας Ελληνολιδορικιώτες και φίλοι του χωριού μας από :  Athens , Thessaloniki , Nicosia , Norman , Larisa , Iraklion , Nea Smirni , Chalandri , Patrai , Kozani , Nea Ionia , Brasov , Komotini , Metz , Greenville , Berlin , Frankfurt am Main , London , Drama Paphos , Wroclaw , Ourense , Wellington ,Orestias , Xanthi , Valencia , Schweinfurt , Pescara , Volos , Arta , Chicago Ridge

   Αποκριά….γλεντάει ο κόσμος , ξεσπάει ο κόσμος , με τα τόσα που τον…βασανίζουν , που δεν τον αφήσουν  να…ανασάνει . Συμμετέχουν και οι νέοι , ίσως και από…αντίδραση , σου λένε…όλο το χρόνο μας ταλανίζουν τόσοι και τόσοι…μασκαράδες , καθημερινά , ας γίνουμε και μεις , έστω και γιά ..λίγο , κουμανταδόροι…

image 

…και εδώ που τα λέμε , όλοι αναρωτιόμαστε , βρε..μπας και είναι καλύτερα ;

Όπως και να ‘χει όμως το πράγμα , αδέρφια , η ουσία είναι μιά…είμαστε γιά το…γάιδαρο καβάλα , σαν τον…μασκαρά μας….

 Καρναβάλι

  Κακοκαιρία , αδέρφια , και στο χωριό μας , μέχρι χιόνι έριξε , όπως μας πληροφόρησαν , ποιός όμως υπολογίζει τον ..καιρό ; μακάρι να’ μασταν εκεί  κι’ ας..έριχνε..καρέκλες , που θα πάει όμως πλησιάζει η μέρα …

   Ας θυμηθούμε όμως τα σχετικά με τις..Απόκριες…αρχίζοντας φυσικά απ’ τα ..κοντινά μας μέρη..και πρώτα-πρώτα απ’ το..χωριό μας …

ΑΠΟΚΡΙΕΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ ..

Απόκριες ._0001 

Απόκριες ._0002 

Απόκριες ._0003

   Απόψε , αδέρφια , θα αρκεσθούμε στη δημοσίευση αυτών των αντιπροσωπευτικών φωτογραφιών , επιφυλασσόμενοι και..υποσχόμενοι , βεβαίως..βεβαίως , στις επόμενες μέρες να σας δώσουμε μιά πλήρη εικόνα της Λιδορικιώτικης αποκριάς ..

ΑΠΟΚΡΙΕΣ  ΣΤΗΝ  ΑΜΦΙΣΣΑ..

image

 

   Το Σάββατο, πριν την Καθαρή Δευτέρα, στην Άμφισσα βγαίνουν τα φαντάσματα. Αναβιώνουν οι θρύλοι και οι παραδόσεις των παλιών βυρσοδεψών (Ταμπάκηδων) που συνήθιζαν να ξορκίζουν τα φαντάσματα που τους ταλαιπωρήσουν τα βράδια που δούλευαν, για να προστατέψουν τα δέρματα από τον ήλιο.

    Τα φαντάσματα είναι παντού κάνοντας σκανδαλιές και κρατώντας αναμμένες δάδες. Από παντού ακούγονται μυστηριώδεις ήχοι. Υπάρχει όμως και το Στοιχειό της Χάρμαινας που αγαπάει τους Ταμπάκηδες και καίγεται στην πυρά για χάρη τους.

   Υπάρχουν και οι κουδουνάδες που ντυμένοι με τα δέρματα ξορκίζουν τα φαντάσματα κραδαίνοντας τα κουδούνια τους και πειράζοντας τους περαστικούς. Το στοιχειό με τη συνοδεία του κατεβαίνει από της "Κολοκυθούς το Ρέμα" και φθάνει στην πάνω πλατεία της Άμφισσας. Γυρίζει στους δρόμους μουγκρίζοντας και σέρνοντας αλυσίδες.

   Μέσα σε μεγάλα καζάνια βράζει ο πατσάς που σερβίρεται στους επισκέπτες με τη συνοδεία άφθονου ντόπιου κρασιού.

   Την Κυριακή το πρωί γίνεται γλέντι στην πλατεία της Ιτέας ενώ το απόγευμα αξίζει να παρακολουθήσετε την παρέλαση των αρμάτων και να συμμετάσχετε στο πανηγύρι που διοργανώνεται στην κεντρική πλατεία της Άμφισσας.

ΑΠΟΚΡΙΕΣ   ΣΤΟ  ΓΑΛΑΞΕΙΔΙ .

   Την Καθαρή Δευτέρα μια επίσκεψη στο Γαλαξίδι και τα αλευρομουντζουρόματά του επιβάλλεται.

   Η εβδομάδα της Αποκριάς στο Γαλαξείδι έχει ιδιαίτερη σημασία, ειδικά την καθαρά Δευτέρα όπου λαμβάνει χώρα το έθιμο του αλευρομουτζουρώματος.

 

image

 

   Το έθιμο είναι σχετικά απλό. Οι κάτοικοι μαζεύονται στο λιμάνι το μεσημέρι της Δευτέρας και εφοδιασμένοι με σακούλες αλευριού και μπογιάς. Στη συνέχεια επιδίδονται σε «επικές» μάχες, οι οποίες κρατάνε για ώρες.

   Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην εποχή του Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που οι παλιάτσοι των ιπποδρόμων χρωμάτιζαν τα πρόσωπα τους. Την σημερινή του μορφή την έλαβε την εποχή της ιστιοφόρου Ναυτιλίας, δηλαδή από το 1840 και μετά, οπότε η γιορτή αυτή πήρε μεγάλες διαστάσεις αφού ήταν η τελευταία και αποχαιρετιστήρια πριν από την αναχώρηση των ναυτικών.

   Αύριο , θα συνεχίσουμε με ..περιήγηση στα Αποκριάτικα ήθη και τα έθιμα , από πολλά άλλα μέρη της Πατρίδας μας , γιά να έχετε μιά πιό..ολοκληρωμένη εικόνα…

   Μέχρι τότε να περνάτε καλά……..Κ.-

No comments: