12.5.10

ΝΑ ΜΗ…ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ …

 

P1010059(3)

Anonymous said...

Η εταιρεια εχει αρχισει ηδη τους εκβιασμους κατα παντων για το κοκκινο χουμα.
εαν κερδισει τα ασφαλιστικα το μονο που μας μενει ειναι να κλεισουμε τους
δρομους.
δεν θα περασουν

May 11, 2010 9:53 PM

   Δεν ξεχάστηκε , αδέρφια , το θέμα του  “ Κόκκινου χούμετος “ ,  φυσικά και όχι , είναι.. “ καρφί “ σε όλους μας , πιστέυουμε , αλλά δυστυχώς , λάθη..λάθη …λάθη , πολλά και διάφορα , σωρευμένα χρόνια , βγήκαν μπροστά μας , απειλώντας το..” σβύσιμο “ του τόπου μας , της Δωρίδας μας ..

Γκιώνα  8-4-2010 011

   Πολλοί και ..πολλά έφταιξαν γι’ αυτό , και βέβαια οι ευθύνες  ΟΛΩΝ  ΜΑΣ , είναι γεγονός , αλλά δεν είναι τώρα η ώρα καταμερισμού ευθυνών , όχι , στην ώρα της μάχης , γιατί , δυστυχώς , έχουν ανοιχτεί πολλά μέτωπα , και προέχει αυτή τη στιγμή , η σωτηρία του Δήμου μας …

Γκιώνα  8-4-2010 032

   Ύστερα , οι ευθύνες δεν..” παραγράφονται “ , ηθικά τουλάχιστον , και όχι μόνο για όσους  “ διαχειρίσθηκαν τις τύχες της Πατρίδας μας , αλλά και για τους τοπικούς άρχοντες , που για πολλά – πολλά χρόνια , αναλώθηκαν και..ανάλωσαν τους υπάρχοντες πόρους , σε..απίθανα και..” αφανή “ ..έργα ..

   Η Δωρίδα , δυστυχώς , δεν έχει να επιδείξει ΟΥΤΕ  ΕΝΑ  ΕΡΓΟ..ΠΝΟΗΣ , ούτε ένα έργο που να..ξεπερνάει την “ καθιερωμένη ..πελατειακή πρακτική και..τακτική “ , και χίλιες φορές ..δυστυχώς , τα επόμενα χρόνια , και θα είναι πάρα πολλά , δεν θα υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης ..

 

  Η..

 

Καρδια

Τ Η Σ 

Δ  Ω  Ρ  Ι  Δ  Α  Σ   

 

Ε  Ι  Ν  Α  Ι      Τ  Ο..

IMG0009

oxi

Σ  Τ  Η    Μ Ε Τ Α Φ Ο Ρ Α

                             

               Τ Ο Υ

 

 

          Δ   Η   Μ   Ο   Υ

            

  Έμεινε λοιπόν , ο τόπος μας , εκτός..νυμφώνος , κι’ ό,τι έγινε , αν τελικά έγινε , ήταν άσχετο με το αναπτυξιακό όραμα , χωρίς προοπτική και..μελέτη ,λίθοι ,  πλίνθοι και..κέραμοι , ατάκτως..ερριμμένα , και επειδή , συνηθίζεται η φράση να αναφέρεται  : “ Πλίνθοι , και κέραμοι , ατάκτως ερριμμένοι ..” , σας δίνουμε τπ σωστό ..

  Η φράση περιέχεται  στα Απομνημονεύματα του Ξενοφώντος και έχει ως εξής:
..ὥσπερ λίθοι τε καὶ πλίνθοι καὶ ξύλα καὶ κέραμος ἀτάκτως μὲν ἐρριμμένα οὐδὲν χρήσιμά ἐστιν (3.1.7)..

  Υπάρχουν , αγαπημένοι μας φίλοι ευθύνες , και σοβαρές μάλιστα , και φυσικά διαχρονικότατες , έχουν “ διαπραχθεί εγκλήματα “ , εν ονόματι του μικρο..κομματικού συμφέροντος και του..” αλισβερισιού “ , που έχει τον πρώτο λόγο στή Δημοτικο..πολιτική μας ζωή ..

   Μετά όμως , απ’ όσα συνέβησαν τελευταία στον τόπο μας , και το ..ξέσπασμα της λαϊκής οργής , και του παλλαϊκού αιτήματος για   “ κάθαρση  σε όλα τα επίπεδα “ και απόδοση  δικαιοσύνης , ελπίζουμε , γιατί κανένας μας δεν είναι βέβαιος , πως απ’ τη στιγμή που φτάσαμε στο..” χείλος του γκρεμού “ , αν τελικά σωθούμε , και δεν..σαλτάρουμε , ΤΙΠΟΤΑ ,  ΔΕΝ  ΘΑ  ΕΙΝΑΙ  ΠΙΑ  ΟΠΩΣ  ΠΡΙΝ , πολλά πράγματα , ελπίζουμε , να μπούνε σε …τάξη , στη σωστή τους θέση και..διάσταση …ΟΛΑ  ΟΜΩΣ  ΘΑ  ΑΛΛΑΞΟΥΝ..

   Το..ασκί , έχει..γεμίσει , και ή θα..εκτονωθεί ή…θα ..εκραγεί , ό,τι όμως κι’απ’ τα δυο να γίνει , όσοι έβαλαν το…δαχτυλάκι τους στο…” μέλι “ (…γλυκό , βλέπεις , το..άτιμο ..), θα βρεθούν “ εκτεθιμένοι “ και..αντιμέτωποι , με τους εξαγριωμένους συμπολίτες τους , και ειδικά , στις μικρές κλειστές κοινωνίες , τα πράγματα , φοβούμαστε , πως θα είναι πολύ…χειρότερα ..

   Και βέβαια οι ..εκλογές , από δω και πέρα , ευχής έργον θα ‘ναι , να ξεφύγουν απ’ το κομματικό σφιχταγκάλιασμα , και τα..” περίφημα “ χρίσματα και…δαχτυλίδια , Η ΕΠΟΧΗ  ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ , ΠΕΘΑΝΕ , ΖΗΤΩ Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ..” ΑΝΘΡΩΠΩΝ “..και όλοι μας πρέπει να δώσουμε τον αγώνα μας , να ξεφύγει ο τόπος μας απ’ αυτή την..αρρωστημένη , τη..σάπια κατάσταση..

   Καιρό τώρα , φωνάζαμε , για τον..επερχόμενο..” ΚΑΛΛΙΚΡΆΤΗ “ , κι’ όμως , καμιά ενημέρωση , καμιά κίνηση , ΑΠΟ  ΚΑΝΕΝΑ , όλοι ..σιωπούσν ..”καιροσκοπούντες “ και..” ελπίζοντες “ πως το…ΚΟΥΣΤΟΥΜΑΚΙ ΘΑ ΕΊΝΑΙ  ΣΤΑ..ΔΙΚΑ  ΤΟΥΣ.. ΜΕΤΡΑ..και ω.. του θαύματος !! Μόλις πήραμε τα..μαύρα ..μαντάτα , αρχίσαμε να..κινούμαστε , ας ελπίσουμε πως , η , έστω και καθυστερημένη , κινητοποίησή μας , θα φέρει το ποθητό αποτέλεσμα ..ΠΟΥ  ΔΕΝ  ΕΙΝΑΙ  ΤΙΠΟΤΑ  ΑΛΛΟ  ΑΠ’ ΤΟ…

    Α  Υ  Τ  Ο  Ν  Ο  Η  Τ  Ο

  

   Αλλά , και το οποίο το..” θυμίζουμε “ όχι στο  παρα..πέντε , αλλά στο..και..πέντε ..

  Παραθέτουμε το φήφισμα της Επιτροπής αγώνος , για το θέμα της παραμονής του Δήμου στο Λιδορίκι . Η Επιτροπή που συγκροτήθηκε έχει τα ακόλουθα  μέλη :

  Πρόεδρος   :   Παναγ. Παπαγεωργίου   

                         Δημ. Σύμβουλος                    Αμυγδαλιά

   Μέλη          :  Ιωαν . Κρικέλας

                         Πρ. Δημ. Σύμβουλίου             Λιδορίκι

                         Ιωαν. Μέρης

                         Πρ. τοπ. Συμβουλίου              Λιδορίκι

                         Γεωργ. Καραχάλιος

                         Εργολάβος                             Παλαιόκαστρο

                         Αφρ. Λακαφώση

                         Αρχιτέκτων                            Λιδορίκι

                       Ψ  Η  Φ  Ι  Σ  Μ  Α

Μετά απ’ την ανακοίνωση του Σχεδίου «Καλλικράτης» απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που αναρτήθηκε το απόγευμα της 28ης Απριλίου 2010 στο διαδίκτυο για διαβούλευση, σύμφωνα με το οποίο καταργείται ο Δήμος Λιδωρικίου και συγχωνεύεται με τους Δήμους Ευπαλίου, Βαρδουσίων και Τολοφώνας σε νέο Δήμο με το όνομα Δήμος Δωρίδας και έδρα το Ευπάλιο

εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στην εφαρμογή του σχεδίου αυτού διότι αντιστρατεύεται το πολιτικό σκεπτικό του σχεδίου Καλλικράτης όπως ανέπτυξε ο υπουργός, κ. Ραγκούσης στο υπουργικό συμβούλιο όταν το παρουσίασε, για τους εξής λόγους:

● Τοποθετεί γεωγραφικά την έδρα στο άκρο του νέου Δήμου και του Νομού, σε απόσταση κάτω των 10 χλμ.( 5 λεπτά) από τον Δ. Ναυπάκτου (μεγάλο διοικητικό και εμπορικό κέντρο), γεγονός που θα οδηγήσει στη ολοένα μεγαλύτερη ανάπτυξη της Ναυπάκτου και ταυτόχρονα στο μαρασμό του Δήμου Δωρίδας (ιστορική επαρχία Δωρίδας). Σημειωτέον, ο Δ. Ευπαλίου επιθυμούσε να συνενωθεί με τη Ναύπακτο (βλέπε απόφαση Δ.Σ. του Δ. Ευπαλίου) , αφού στην ουσία αποτελεί προάστιο της.

● Έρχεται σε αντίθεση με τη σχετική μελέτη του Ι.Τ.Α. για την περιοχή μας, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές εξαγγελίες, αποτελεί και τη βάση για το χωροταξικό σχεδιασμό των νέων Δήμων, καθώς είναι η μόνη επιστημονική αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης με βάση αντικειμενικά κριτήρια.

● Η έδρα στο Λιδωρίκι θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τους γύρω καταργούμενους δήμους λόγω της κεντρικής θέσεως που κατέχει στο νέο Δήμο, του ορεινού ανάγλυφου της περιοχής (100% ορεινός όγκος με πληθυσμό άνω των 2.000 κατ. ) και της έκτασης (409 τ. χλμ. ανήκουν στον υπάρχοντα Δήμο Λιδωρικίου από τα 2.112 τ. χλμ. του Ν. Φωκίδας).

● Επίσης η έδρα στο Λιδωρίκι εξασφαλίζει πόρους από τη δημιουργία νέων υπηρεσιών καθότι, σε αντίθεση με το Ευπάλιο που στερείται υποδομών, (μέχρι σήμερα εξυπηρετείται από το γειτονικό Δ. Ναυπάκτου) το Λιδωρίκι αποτελεί ήδη το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής των νυν Δήμων Βαρδουσίων, Τολοφώνας και Καλλιέων, και έχει οργανωμένη διοίκηση όπως : Δημαρχείο, Δασαρχείο, Αστυνομικό Τμήμα (εποπτεύει και τις φυλακές Μαλανδρίνου), Αγροτική Τράπεζα, Κέντρο Υγείας, Κτηνιατρείο, ΔΕΗ, ΟΤΕ όλα σε ιδιόκτητα κτίρια και μερικά μάλιστα νεόδμητα. Υπάρχει ΔΟΥ που συστεγάζεται η ταμιακή υπηρεσία του Δ. Λιδωρικίου, από τις οποίες εξυπηρετούνται οι παραπάνω Δήμοι, ΚΕΠ, ΕΛΤΑ, Πυροσβεστικό κλιμάκιο, Εθνική τράπεζα και Ειρηνοδικείο για το οποίο οι διαδικασίες για ανέγερση σύγχρονου δικαστικού κτιρίου σε οικόπεδο που διέθεσε ο Δήμος βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Επίσης διαθέτει ιδιόκτητο Αρχαιολογικό Μουσείο με απόφαση της αξέχαστης Μελίνας. Ακόμη οι παραπάνω Δήμοι έχουν από κοινού συστήσει το Σύνδεσμο Διαχ/σης Σφαγείων και η κατασκευή του κτιρίου έγινε σε περιοχή του Δ. Λιδωρικίου. Επίσης υπάρχει 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο, Λύκειο καθώς Νηπιαγωγείο και Παιδικός Σταθμός σε ιδιόκτητα κτίρια πλήρως εξοπλισμένα, των οποίων οι μαθητές συνεχώς αυξάνονται.

● Οι εμπνευστές του σχεδίου αυτού για το Νομό μας, αδιαφόρησαν και περιφρόνησαν την ιστορία της Δωρίδας, που από συστάσεως της χώρας μας το Λιδωρίκι ήταν το Διοικητικό Κέντρο και η Πρωτεύουσα της επαρχίας (ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΑΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΛΙΔΩΡΙΚΙ).

● Άλλωστε το Λιδωρίκι ανακηρύχτηκε Δήμος για ιστορικούς λόγους πριν τον ΄΄Καποδίστρια΄΄ με τον οποίο παρέμεινε Δήμος με έδρα το Λιδωρίκι συνενωμένος με 17 ορεινές κοινότητες. Επίσης, ο Δήμος Λιδωρικίου ανήκει στο Δίκτυο Μαρτυρικών Δήμων. Τώρα δεχόμαστε το τελευταίο πλήγμα με την μεταφορά της ιστορικής έδρας της Δωρίδας. Αντίθετα το Δίστομο, στη γειτονική Βοιωτία, που με το ίδιο ΦΕΚ με το Λιδωρίκι, αναγνωρίστηκε ως ιστορικός Δήμος, συνενώνεται με την Αράχοβα και διατηρεί την έδρα του. Η πολιτεία με την απόφαση αυτή οδηγεί το Δ. Λιδωρικίου και την ευρύτερη περιοχή σε πλήρη αφανισμό.

● Δεν σεβάστηκαν το γεγονός ότι η περιοχή μας, προσέφερε το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό (τεχνητή λίμνη Μόρνου), για την υδροδότηση του μισού πληθυσμού της χώρας χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος. Επίσης, δεν εκτίμησαν ότι η περιοχή μας, δέχτηκε την κατασκευή και λειτουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας και ανέχτηκε την εξόρυξη του Βωξίτη χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Για όλα τα παραπάνω, που έχει προσφέρει το Λιδωρίκι, είναι άραγε το ευχαριστώ της πολιτείας να μεταθέσει προκλητικά την έδρα του νέου Δήμου στο Ευπάλιο;

Είναι απορίας άξιο αν όχι ύποπτο, να εγκαταλείπεται μία πόλη με πλήρη διοικητική υποδομή, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος -μέσα στη δύνη της οικονομικής κρίσης-, προκειμένου να βρεθούν πόροι για την διοικητική υποδομή της νέας προτεινόμενης έδρας του Δήμου.

Πιστεύουμε πως ο νέος Δήμος Δωρίδας με έδρα το Λιδωρίκι, πληροί όλες τις προϋποθέσεις και είναι προφανές ότι πρέπει να εξακολουθήσει να υφίσταται, ως ενισχυμένη αυτοδιοικούμενη οντότητα, διευρυμένος με τους άλλους όμορους Δήμους κατά την νέα διοικητική μεταρρύθμιση, προστιθέμενου και του Δήμου Καλλιέων που λόγω της γεωγραφικής του θέσης θα συντελούσε σε ορθότερη πληθυσμιακή κατανομή του νομού.

Ο σχεδιασμός που ανακοινώθηκε, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και έχει ξεσηκώσει θύελλα κοινωνικών αντιδράσεων στον τοπικό πληθυσμό. Για τον κατευνασμό των δημοτών και το «χρύσωμα του χαπιού», ορίσατε το Λιδωρίκι ως ιστορική έδρα του υπό σύσταση νέου Δήμου Δωρίδας.

Είμαστε αποφασισμένοι ν’ αντιδράσουμε με κάθε τρόπο και εκφράζουμε την δυσαρέσκεια και την απογοήτευσή μας προς στην πολιτεία, καθώς και σε όσους συνέργησαν στην απόφαση αυτή, που βάζει ταφόπλακα στην ανάπτυξη της περιοχής μας και παραχαράζει απροκάλυπτα την ιστορία μας.

Για όλα τα παραπάνω απαιτούμε να παραμείνει η έδρα του νέου Δήμου στο ιστορικό Λιδωρίκι.

Λιδωρίκι, 30 Απριλίου 2010

 

   Από την επιτροπή αγώνα

 

   Και  μερικές φωτογραφίες απ’ τις κινητοποιήσεις , που έγιναν , για τον..” ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ “ , στην διασταύρωση Ερατεινής , 3 Μαίου 2010 και στο αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ στις 9  Μαίου 2010 .

 

DSC04877

DSC04886

DSC04925

DSC04934

DSC04949

DSC04962

 

   Είναι ολοφάνερο , αδέρφια , πως μπήκαμε σε μιά..” άλλη..εποχή “ , που δεν επιτρέπει , πια , τα ίδια , με το παρελθόν , λάθη , πολλά τα Ελληνικά προβλήματα , και τα..Δωρικά , ακόμα περισσότερα , ΔΕΝ  ΜΑΣ  ΠΑΙΡΝΕΙ  ΠΙΑ , να συνεχίσουμε με την ..” Παλιά..καλή , βολική , για ..πολλούς , αναπαυτική ..συνταγή “, αν δεν ..συνέλθουμε κι’ αν δεν ..αλλάξουμε , αργά  ή..γρήγορα , θα …χαθούμε , θα μας..ξεπεράσουν τα..γεγονότα…

                Καλό  σας  ξημέρωμα ….Κ.-

ΣΗΜ : Οι όμορφες φωτογραφίες , είναι..ευγενική προσφορά , του φίλου και ..γείτονα , βεβαίως..βεβαίως , Αρχιτέκτονα και..καλλιτέχνη φωτογράφου , Θαν. Κολοκυθά , τον ευχαριστούμε ..

No comments: