1.5.10

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ…” ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ “…

Μακριά απ’ το “ ..αλαλάζον “ πλήθος , τις..άναρθρες κραυγές και τα..φτερωμένα ..άδεια λόγια , μακριά απ’ τους ερασιτέχνες “ μαιευτές “ των..τερατογεννήσεων , και τους πλανόδιους “ φωτογράφους ¨των..” άψυχων “ νεόχτιστων Δημοτικο..μεγάρων , προβάλλει “ αστραφτερή “ η σίγουρη , η ..ήρεμη , η σταθερή αξία της “ ΑΛΗΘΕΙΑΣ “ , που πάντα είναι ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ..δυστυχώς για κάποιους…

Ήρεμα , με ..γνώση , σύνεση , υπευθυνότητα και..σωφροσύνη η..” άλλη “ ..όψη του νομίσματος , η “ άλλη “ ..Δωρίδα , των πολλών..αιώνων , και των πολλών “ αγώνων “ , βεβαίως..βεβαίως , σεμνά και ταπεινά , αρθρώνει το συνετό της λόγο..θυμίζοντας , σε όσους τα..” αγνοούν “ ή..σκόπιμα ξεχνούν '..” ΤΑ…ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ “…

Ο πάνσοφος Ελληνικός λαός , έχει “ χτυπήσει “ ..φλέβα χρυσού , με τις σοφές του παροιμίες , δίνοντας τις …” χρυσές του συνταγές “ , για τη θεραπεία διάφορων..” επιδημικών ..λοιμώξεων “ που καταταλαιπωρούν , δυστυχώς , τον τόπο μας , υπάρχουν πάρα πολλές , δεν θα τις..επαναλάβουμε , υποθέτοντας πως όλοι μας τις γνωρίζουμε , το μόνο που έχουμε να πούμε , είναι πως , πριν πυροβολήσει , κάποιος , θα πρέπει να έχει..” καλοσκεφτεί “ , γιατί , δυστυχώς , οι..σφαίρες και τα λόγια , όταν..φύγουν , πίσω δεν…γυρνάνε , κι’ ακόμα , οι…συγγνώμες , δεν θεραπεύουν τις πληγές , τα..τραύματα , απλά τα…” κουκουλώνουν “…

Έτσι , ξεκίναγε , αδέρφια , το σημερινό , σχετικό με τα..” περιρρέοντα “ ..Δημοτικά μας θέματα , σχόλιό μας , αλλά “ μας..πρόκαναν τα..γεγονότα “ , όπως θα ‘λεγε κι’ ο αξέχαστος Χαρίλαος Φλωράκης , γιατί…

Με μεγάλη μας χαρά , πήραμε , απ’ τον αγαπητό φίλο Γιώργο Παπαλεξίου , πολιτευτή Φωκίδας , με το ΠΑΣΟΚ , την παρακάτω επιστολή , που απευθύνεται στον κ. Ραγκούση , με κοινοποίηση σε πολλά Κυβερνητικά και μη στελέχη , και λέμε με “ μεγάλη χαρά “ , γιατί , δεν σας κρύβουμε , ότι ο παραπάνω πρόλογος , είχε γραφτεί , πριν λάβουμε την επιστολή , που μόλις έφτασε , σε..ανύποπτο , δηλαδή , χρόνο , χωρίς καν να γνωρίζουμε την ύπαρξή της , και όπως θα διαπιστώσετε , είναι η..ενσάρκωση των ..γραφομένων μας , προφητικά ;…ποιός το..ξέρει ..

Δημοσιεύουμε την επιστολή , ευχαριστώντας το φίλο Γιώργο , που μας τίμησε , με την αποστολή της , με μιά..ταπεινή μας παραίνεση , διαβάστε τη , με προσοχή , “ προχωρώντας “ και..πίσω απ’ τα..γράμματα , μπείτε στο..” μεδούλι “ της , και αν σας είναι μπορετό , έχετε δίπλα σας , και διαβάστε παράλληλα , ΟΛΟ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ…ΧΑΡΤΟΠΟΛΕΜΟ , που..κυκλοφορεί , δυστυχώς , τελευταία , και μάλιστα..” επισήμως “ και..ανεξέλεγκτα , και…βγάλτε τα..ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ…ΑΒΙΑΣΤΑ ΚΑΙ…ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΑ , και πείτε μας , με το χέρι στην..καρδιά , είναι απ’ το..ίδιο..υλικό φκιαγμένες ; Απ’ το..ίδιο…ΥΦΑΣΜΑ ;

Επειδή , όπως προείπαμε , απρόσμενα ..προέκυψε , η πολύ σημαντική , για μας τουλάχιστον , επιστολή του Γιώργου Παπαλεξίου , το σχόλιο , που είχαμε ..ξεκινήσει , θα αναρτηθεί αργότερα , με τον..ίδιο πρόλογο , και , φυσικά , με τις προσωπικές μας απόψεις , που θα θέσουμε υπόψη σας..

…Και μια..διευκρίνιση , προς αποφυγή λανθασμένων ..συμπερασμάτων , με τον κ. Παπαλεξίου , δεν μας ..συνδέει , πολιτική..σχέση , αλλά ΄σχέση “ βαθειάς “ εκτίμησης , απ’ την πλευρά μας τουλάχιστον , που ελπίζουμε πως είναι..αμοιβαία ..

Καλό σας μεσημέρι …Κ.-



Γιώργος Παπαλεξίου 30/4/2010

Φυσικός, MSc

Υποψήφιος Βουλευτής Φωκίδας 2007, 2009

Νομαρχιακός Σύμβουλος

Τηλ: 6973032446

E mail: papalex@otenet.gr

Επιστολή

Προς:

τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

κ. Γ. Ραγκούση

Κοιν:

κ. Σ. Ξυνίδη, κ. Γιάννη Μίχα, κ. Λάμπρο Μίχο, κ. Πάρι Κουκουλόπουλο

ΘΕΜΑ : Καλλικράτης, Φωκίδα, Δήμος Δωρίδας

Σύντροφε Ραγκούση,

Γνωρίζετε και γνωρίζω, ότι για να ξεφύγει η χώρα μας, από τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να φτιάξουμε ένα κράτος σύγχρονο, λειτουργικό, δίκαιο, παραγωγικό, ένα κράτος που να μην είναι σπάταλο. Οι ελπίδες μας για αυτό, στηρίζονται στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση. Στην κατεύθυνση αυτή ήμουν και είμαι διατεθειμένος να συμβάλλω, με όλες μου τις δυνάμεις και χωρίς να περιμένω ανταλλάγματα, με ήθος όπως μέχρι σήμερα έχω αποδείξει.

Όμως σύντροφε Ραγκούση, κατά την προσωπική μου άποψη, έγινε ένα μεγάλο ιστορικό λάθος στη Φωκίδα, στο Δήμο Δωρίδας.

Πιο συγκεκριμένα,

Οι δύο Δήμοι που προτείνετε, είναι στα όρια των δύο πρώην επαρχιών, της επαρχίας Παρνασσίδας με έδρα την Άμφισσα που ήταν και έδρα του Νομού και η επαρχίας Δωρίδας που είχε έδρα το Λιδωρίκι.

Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω ποιούς λόγους, ποιες πρακτικές ή ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί η τοποθέτηση της έδρας του Δήμου Δωρίδας στο Ευπάλιο. Δεν καταλαβαίνω, για ποιους λόγους γίνεται παραγραφή της Ιστορίας.

Βεβαίως αντιλαμβάνομαι ότι η απόσταση Λιδωρικίου – Ευπαλίου είναι μεγάλη και θα δημιουργούσε προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής Ευπαλίου σε ό,τι αφορά στην εξυπηρέτησή τους.

Για τον λόγο αυτό, σε τηλεφωνική συζήτηση που είχα, μια εβδομάδα περίπου πριν την ανακοίνωση του “Καλλικράτη”, με την συνυποψήφιά μου και βουλευτή του Νομού, κα Α. Παπαθανάση, της είχα πει: «Αν γίνουν δυο Δήμοι στη Φωκίδα, με έδρες αντίστοιχα την Άμφισσα και το Λιδωρίκι, να διεκδικήσουμε το Ευπάλιο να γίνει δεύτερο διοικητικό κέντρο του Δήμου, για να έχει τις υπηρεσίες εκείνες που είναι απαραίτητες, ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να μην χρειάζεται να διανύσουν απόσταση 100Km, για να έρθουν από το Ευπάλιο στο Λιδωρίκι.»

Αυτό το πρότεινα γιατί πίστευα και πιστεύω ότι είναι δίκαιο, αλλά και για να προλάβουμε τις αντιδράσεις. Δυστυχώς ή ευτυχώς το Ευπάλιο βρίσκεται στα όρια του νομού και απέχει μόλις 10 λεπτά από τη Ναύπακτο.

Σύντροφε Ραγκούση, μπορεί το Ευπάλιο να έχει νέο δημοτικό κατάστημα, όμως αγνοήθηκε:

· Η ιστορία της περιοχής, το Λιδωρίκι ήταν πρωτεύουσα της Επαρχίας Δωρίδας από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους.

· Η ύπαρξη σωφρονιστικού καταστήματος στην περιοχή Λιδορικίου, στο χωριό Μαλανδρίνο, 10Km από το Λιδωρίκι, με περίπου 450 κρατούμενους και άλλους τόσους υπαλλήλους. Προς τούτο, χρειάζεται να υπάρχει στο Λιδορίκι τουλάχιστον ισχυρή αστυνομική δύναμη και κέντρο υγείας για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των κρατουμένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

· Η ύπαρξη της λίμνης του Μόρνου. Η υπηρεσία ΕΥΔΑΠ στο Λιδορίκι έχει μεγάλη σημασία για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής, οι οποίοι υδροδοτούν και την Αθήνα. Δυστυχώς η κατασκευή της λίμνης δημιούργησε πολλά προβλήματα στην περιοχή και συνέβαλλε στην ερήμωσή της, αντί να λειτουργήσει αναπτυξιακά όπως εγώ πιστεύω.

· Η ύπαρξη πολλών υπηρεσιών στο Λιδωρίκι ως πρωτεύουσα επαρχίας επί πολλά χρόνια, όπως Αστυνομικό τμήμα, τράπεζες Εθνική και Αγροτική, ειρηνοδικείο, πυροσβεστική, δασαρχείο και φυσικά εμπορικά καταστήματα που στηρίζονται στην ύπαρξη των υπηρεσιών. Γιατί αγνοήθηκαν όλα αυτά;

· Η προοπτική ανάπτυξης της περιοχής. Γιατί σύντροφε Ραγκούση καταδικάζετε σε μαρασμό την ορεινή Δωρίδα, με την τεράστια έκταση που καταλαμβάνει; Είναι μια περιοχή πράγματι πολύ αραιοκατοικημένη, αλλά με πολλές προοπτικές ανάπτυξης.

Τέλος γιατί δεν ρωτήθηκε κανένα στέλεχος από την περιοχή; Προφανώς γνωρίζετε ότι από τους τρεις υποψήφιους του Νομού Φωκίδας, οι δύο υποψήφιοι είμαστε από το Λιδωρίκι, ο Γιώργος Πήτας και εγώ. Από το Λιδωρίκι είναι και ο Γραμματέας ο κ. Νίκος Πέτρου. Καλούμαστε όμως να σηκώσουμε όλο το βάρος. Σας ενημερώνω ότι η «ζημιά» που έγινε είναι μεγάλη…

Σύντροφε Ραγκούση,

ο κόσμος στην περιοχή είναι πολύ “αναστατωμένος” και οι αντιδράσεις όπως και οι συνέπειες της απόφασης αυτής, θα είναι πολύ μεγάλες. Κανείς στην περιοχή αυτή δεν φανταζόταν ότι θα πάρετε μια τέτοια «ανιστόρητη» απόφαση.

Σημείωση: Έγιναν ήρωες οι δεξιοί Δήμαρχοι. Ο Δήμαρχος Ευπαλίου γιατί «προέβλεψε» να φτιάξει το Δημαρχείο και ο Δήμαρχος Λιδορικίου ισχυρίζεται ότι, αν ήταν η δεξιά αυτό δεν επρόκειτο να γίνει, τουλάχιστον η δεξιά σέβεται την ιστορία...

Σύντροφε Ραγκούση,

εκτιμώ ότι οφείλω να σας ενημερώσω για την κατάσταση, αλλά και να σας παρακαλέσω να επανεξετάσετε το θέμα με ακόμα μεγαλύτερη σοβαρότητα και ευθύνη. Στο σημείο αυτό θέλω να δηλώσω ότι εκτιμώ τις προσπάθειές σας και σέβομαι το μεγάλο έργο που παρουσιάσατε, φυσικό είναι να έχουν γίνει και κάποια λάθη.

Πρόταση

Α. Δήμος Δωρίδας με έδρα το Λιδωρίκι και δεύτερο διοικητικό κέντρο στο Ευπάλιο, θεσμοθετημένο.

Β. Από την περιοχή Ευπαλίου να ορίζεται αντιδήμαρχος, ο οποίος να έχει στην αρμοδιότητά του, όλη την περιοχή και να εδρεύει στο Ευπάλιο, ανεξάρτητα από ποια περιοχή είναι ο Δήμαρχος. (ίσως να μπορεί να ισχύσει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον ας τεθεί στο τραπέζι…)

Γ. Να δοθεί υπόσχεση ότι θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ο δρόμος από το Ευπάλιο μέχρι το Λιδωρίκι. (Για το έργο αυτό έχω πιο συγκεκριμένη πρόταση, είναι έργο καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη όλης της Δωρίδας, αλλά και της Αποδοτίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας). Επίσης, ότι θα βελτιωθεί ο δρόμος από Λιδωρίκι προς Ερατεινή. Επόμενο βήμα να είναι οι κάθετοι οδικοί άξονες που θα συνδέουν τους ορεινούς όγκους με τους κεντρικούς αυτούς οδικούς άξονες.

Με εκτίμηση και συντροφικούς χαιρετισμούς

Παπαλεξίου Γιώργος,

Email info@ypes.gr

Τηλ. Κέντρο: 210 3744000

Σταδίου 27, τ.κ. 10183, Αθήνα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

τηλ 210-3393537

fax 210-3393530 210-3636429

e-mail: press_office_ypes@ypes.gov.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ τηλ. 2131313502, φαξ 2103641048,

Email ypourgos@ypes.gov.gr

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

2131364931

2131364932

2131364933

ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

2131364904

2131364905

2131364906

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

2131364902

2131364903

ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

2131364947

2131364948

2131364949

No comments: