Εξόρμηση 9-10 Απριλίου για συλλογή βλασταριών από "άγρια" κλήματα της Γκιώνας, Οίτης και του Κιθαιρώνα
iteanet
Η επιβίωση της φύσης αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωση των ανθρώπων
Ας δώσουμε νέα πνοή στα παραδοσιακά αμπέλια
Εξόρμηση 9-10 Απριλίου για συλλογή βλασταριών
Η Κοινότητα του ΗΛΕΣΙΟΝ εξορμά για δεύτερη φορά φέτος για την συλλογή άγριων παραδοσιακών ποικιλιών αμπελιού στις 9 και 10 Απριλίου 2011.
Μεθυσμένοι... από την επιτυχία του στοιχήματος που βάλαμε για αρχαιοελληνικό οίνο, που αντέχει στο χρόνο χωρίς συντηρητικά, εξορμάμε για άλλη μια φορά.
Γιατί, πεμπτουσία της ύπαρξής μας παραμένει η διατήρηση, με κάθε μέσο, της φυσικής κιβωτού του τόπου μας.
Ερευνήσαμε εντοπίσαμε, καταγράψαμε και αποτυπώσαμε "άγρια" κλήματα της Γκιώνας, Οίτης και ...
του Κιθαιρώνα. Με την βοήθεια κατοίκων των ορεινών χωριών τα βρήκαμε κλαρωμένα (αναρριχημένα) πάνω σε δένδρα.
Οι ασυνήθιστα χοντροί κορμοί των κλημάτων, φανέρωσαν την πολύ μεγάλη ηλικία τους. Αυτό συνεπάγεται ότι έχουν αντιμετωπίσει όλες τις αρρώστιες του μικροκλίματος της περιοχής και έχουν φτιάξει ισχυρό αμυντικό σύστημα. Με τα χρόνια έχουν αναρριχηθεί και κλαρώσει πάνω στα δένδρα.
Σειρά έχουν τώρα τα βλαστάρια. Δηλαδή το γενετικό υλικό, που θα μας δώσει νέα «πολύτιμα» φυτά.
Τα βλαστάρια, που θα συλλέξουμε θα φυτευτούν σε γλάστρες και θα τα βοηθήσουμε να ζωντανέψουν. Η εξόρμηση προγραμματίζεται για το Σαββατοκύριακο 9-10 Απριλίου στα σημεία, που έχουν εντοπιστεί τα κλήματα.
Η Κοινότητα του ΗΛΕΣΙΟΝ αναζητεί επίσης σε Γκιώνα και Οίτη ένα ορεινό κτήμα να φυτέψει το υλικό για να δημιουργήσει έτσι ένα ορεινό φυτώριο παραδοσιακών ποικιλιών αμπέλου και άλλων δένδρων.
Γλάστρες με φυτά μπορεί να παραχωρηθούν στα μέλη, στους φίλους και τους ενισχυτές της Κοινότητας, ώστε να τα καλλιεργήσουν και να γίνουν έτσι... συνεργάτες της Φύσης.
Τι θα χρειαστούμε για τις εξορμήσεις μας:
? Διάθεση και κέφι
? Αυτοκίνητα
? Κλαδευτήρια
? Γλάστρες
? Φτυάρια
? Τσουβάλια για να βάλουμε τοπικό χώμα
? Χρηματικές ενισχύσεις για τα έξοδα
? Διαθέσιμα δωμάτια για διανυκτέρευση και
? Πολύ αγάπη για την φύση και την βιοποικιλότητα ...
Περιμένουμε μηνύματα και τηλεφωνήματα για να συνεννοηθούμε για τις λεπτομέρειες.
Το ΗΛΕΣΙΟΝ έβαλε στόχο να διασώσει αρχαίες ποικιλίες αμπελιών και δένδρων
Θα συμμετάσχετε;
Θα το συνδράμετε;
Απρίλιος 2011
Για την Κοινότητα του ΗΛΕΣΙΟΝ
Έμμη Πανούση, Νίκος Ρουμελιώτης
Τηλ: 210-5222323 και 6945358916
Με την Διάσωση Αρχαίων Ποικιλιών και Προτύπων Παραγωγής
Ας δώσουμε Αναπνοή στη Φύση και στις Παραδόσεις του Τόπου μας
Η Κοινότητα του ΗΛΕΣΙΟΝ προσκαλεί αυτούς που συμμερίζονται την αγωνία της για την διατήρηση αρχαίων ποικιλιών και την σύνδεση παράδοσης με την επιστημονική πρόοδο, να απαντήσουν στο κάλεσμά της για να ενισχύσουν τις μελλοντικές δράσεις, υιοθετώντας τις. Από τις κερδοσκοπικές εταιρείες και τους κρατικούς μηχανισμούς δεν έχουμε πάρει χρήματα. Γι αυτό οι μόνοι που μένει να χρηματοδοτήσουν την σωτηρία της βιοποικιλότητας είστε εσείς κι εμείς, δηλαδή εμείς οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες.
Η φυσική συμμετοχή σας δε στις δράσεις αυτές θα τους προσδώσει μεγαλύτερο κύρος και ώθηση. Με την εγγραφή σας σαν ενεργά μέλη της Κοινότητας θα αποκτήσετε την δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία και την οργάνωση των δραστηριοτήτων της.
Οι δράσεις που μπορείτε να υιοθετήσετε είναι:
- 20 ευρώ για τα αρχαιοελληνικά Πρότυπα Οινοποίησης.
- 30 ευρώ για ένα Γκοσμάρι.
- 50 ευρώ για την αναζήτηση και την συλλογή γενετικού υλικού παραδοσιακών ποικιλιών σταφυλιών.
- 100 ευρώ για τον γενετικό έλεγχο και ταυτοποίηση αυτών των ποικιλιών.
- 150 ευρώ για την έρευνα πάνω στην Δύναμη του Σπόρου.
Υιοθετώντας την δημιουργία αρχαιοελληνικών Πρότυπων Οινοποίησης με σύγχρονη τεχνολογία.
ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ
Με γνώμονα την παρακαταθήκη των παραδοσιακών οινοπαραγωγών της πατρίδας μας και μελετώντας τις παραγωγικές διαδικασίες των προγόνων μας, το «ΗΛΕΣΙΟΝ*» αναγέννησε τον αρχαιοελληνικό ¶κρατο Οίνο και το Ειδύλλι, τα οποία όταν ενωθούν μας δίνουν τον Κεκραμμένο Οίνο, τον οποίο σήμερα ονομάζουμε κρασί.
Άκρατος Οίνος + Ειδύλλι = Κεκραμμένος Οίνος (κρασί)
Οι μελετητές του «ΗΛΕΣΙΟΝ», αφού εμβάθυναν στους αρχαίους και παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής και τις εμπειρίες των προγόνων μας, στη συνέχεια μελέτησαν στις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες και σχεδίασαν προϊόντα, που να συνάδουν με αυτά των σημερινών γνώσεων της Μεσογειακής διατροφής. Ζωογόνος πυρήνας η «δύναμη του σπόρου» και πολλά από τα συστατικά των παλαιών και αρχαίων προϊόντων, χωρίς τη χρήση συντηρητικών κι άλλων τοξικών χημικών.
?Και δικαιώθηκαν! Δύο χρόνια μετά οι οίνοι του ΗΛΕΣΙΟΝ άντεξαν τις αντιξοότητες και τα προβλήματα της συντήρησής τους.
Πετύχαμε !
Αρχαιοελληνικό Οίνο χωρίς συντηρητικά !
Ο ¶κρατος Οίνος του ΗΛΕΣΙΟΝ είναι φυσικός, μέρος της Μεσογειακής διατροφής και του Γαλλικού παράδοξου. Δεν περιέχει συντηρητικά (θειώδη είτε τοξικά χημικά και χρώματα) και δεν φιλτραρίστηκε!
Δημιουργήθηκε το «Ειδύλλι», ένα υδατικό συμπλήρωμα από απόσταγμα του μούστου. Του μούστου, που δημιούργησε τον ¶κρατο Οίνο. Το «Ειδύλλι» δεν περιέχει οινόπνευμα και θερμίδες. Περιέχει σχεδόν όλα τα συστατικά του σταφυλιού, σε μικρότερες ποσότητες, χωρίς τα διατροφικά στοιχεία, που δίνουν θερμίδες!
Το «Ειδύλλι» αποτελεί το ιδανικότερο υλικό πρόσμιξης για τον άκρατο οίνο και φανταστικό ρόφημα για παιδιά και αθλητές. Αντικαθιστά υγιεινά το νερό.
Είναι το «κρασί» χωρίς οινόπνευμα για όλη την οικογένεια !
Ο Κεκραμμένος Οίνος είναι το «πάντρεμα» του ¶κρατου Οίνου με το Ειδύλλι. Δημιουργείται, λοιπόν, ένα διαβαθμισμένο κρασί όλων των βαθμών από το 0 έως το 15 !
Έτσι, χιλιάδες χρόνια μετά τις μυσταγωγικές συναντήσεις των αρχαίων φιλοσόφων και των επιφανών ανδρών, έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε το δώρο της αμπέλου, στην ίδια μορφή και με ανέγγιχτη την αγνότητα της φύσης.
Δεν έχετε παρά να πάρετε μέρος στην ιεροτελεστία...
Συγκριτικά πλεονεκτήματα:
- Κρασί βιολογικό χωρίς συντηρητικά, φάρμακα, χρωστικές
- Κρασί όλων των βαθμών από το 0 έως το 15, για όλες τις Εποχές! Για όλες τις Φυλές! Για όλη την Οικογένεια!
- Κρασί με προ-ανθο-κυανιδίνες (OPC) γιατί δεν φιλταρίστηκε
- Κρασί γνήσιο βαρελίσιο στο μπουκάλι!
- Κρασί αρχαιοελληνικό, γιατί έτσι μου αρέσει!
- Κρασί του 2008 χωρίς προβλήματα!
Υιοθετώντας ένα Γκοσμάρι.
Το γκοσμάρι είναι ένα παραδοσιακό κόκκινο σταφύλι, που οι πολύ παλιοί πρόγονοί μας, οινοποιούσαν στην Ρούμελη. Σήμερα διασώζεται κυρίως σε άγρια κατάσταση στα βουνά της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και γιΆ αυτό οι ντόπιοι το ονομάζουν «αγριοστάφυλο». Η Κοινότητα του ΗΛΕΣΙΟΝ μάζεψε γενετικό υλικό και το έβαλε σε γλάστρες, δημιουργώντας καινούργιους βλαστούς.
Υιοθετώντας τουλάχιστον μία γλάστρα γκοσμαριού με 30 ευρώ, θα βοηθήσετε στην διάσωση και στην διάδοσή του. Μπορείτε να υιοθετήσετε περισσότερα από ένα γκοσμάρια.
Υιοθετώντας την αναζήτηση και την συλλογή γενετικού υλικού παραδοσιακών ποικιλιών.
Τους ερχόμενους μήνες η Κοινότητα του ΗΛΕΣΙΟΝ ετοιμάζει εξορμήσεις στα βουνά της Ρούμελης για την συλλογή γενετικού υλικού, που εντοπίστηκε και χαρτογραφήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Το γενετικό αυτό υλικό αποτελείται από κλίματα «άγρια», που έχουν επιζήσει μόνα τους στα ψηλά βουνά τις Κεντρικής Στερεάς, χωρίς αμερικάνικα ή γαλλικά υποκείμενα. Αποτελεί δε την βιοποικιλότητα των κλιμάτων της πατρίδας μας.
Υιοθετώντας αυτή την δραστηριότητα και δίνοντας τουλάχιστον 50 ευρώ, συμβάλλουμε στην διάσωση αρχαίων και παραδοσιακών ποικιλιών σταφυλιού, που έχουν εντοπιστεί σε άγρια κατάσταση στα βουνά μας.
Υιοθετώντας τον γενετικό έλεγχο και την ταυτοποίηση των παραδοσιακών ποικιλιών.
Η Κοινότητα του ΗΛΕΣΙΟΝ έχει ήδη συναντηθεί με τους υπεύθυνους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας και ετοιμάζεται ερευνητική δράση για τον γενετικό έλεγχο και την ταυτοποίηση των παραδοσιακών ποικιλιών σταφυλιών, που έχουν συλλεχθεί και αυτών που θα συλλεχθούν.
Υιοθετώντας και ενισχύοντας αυτή την δραστηριότητα με τουλάχιστον 100 ευρώ συμβάλλουμε στην διάσωση παραδοσιακών και αρχαίων ποικιλιών σταφυλιού.
Υιοθετώντας έρευνα για την «Δύναμη του Σπόρου».
Όπως έχει υποσχεθεί η Κοινότητα του ΗΛΕΣΙΟΝ ο οίνος που έχει παραχθεί πρέπει να ελεγχθεί σε πολλά σημεία και με αυτόν τον τρόπο να δημιουργηθούν τεκμηριωμένες διαδικασίες και αποδείξεις.
Υιοθετώντας και ενισχύοντας αυτή την δραστηριότητα με τουλάχιστον 150 ευρώ συμβάλλουμε στην έρευνα για τα διατροφικά στοιχεία του οίνου αλλά και της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής.ΗΛΕΣΙΟΝ - www.helession.gr
Μακμίλλαν 10, 11144 Αθήνα, Ηλ.Ταχ: helession@gmail.com
Τηλ: 210-5222323 και 6945358916
No comments:
Post a Comment