18.7.11

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΧΩΡΙΑΝΟΙ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ

§Á¹ÃÄÌÂ_thumb[2]

 

Ένας παλιός , ωραίος Λιδορικιώτης , ο Γιώργος Νικολ.Πέτρου , ο “ Ταλτογιώργος “ , γνήσιος “ Βαρ΄σιώτης “ έφυγε προχθές απ΄τη ζωή και κηδεύτηκε σήμερα το πρωί στο χωριό μας , όπου και έμενε όλα τα χρόνια μετά την επιστροφή του απ’ την Αμερική . Παθιασμένος Λιδορικιώτης , όλα τα  χρόνια της ξενητειάς , και ήταν πολλά τα ρημάδια , δεν έπαψε ούτε λεπτό να σκέφτεται και να νοιάζεται το χωριό μας , μετέχοντας , εστω κί’ από τόσο μακριά , στα Λιδορικιώτικα πράγματα . Είχε  καταφέρει να προχωρήσει τη ζωή του κρατώντας όμως όλες τις ομορφίές και τις αξίες του παρελθόντος ζώντας σαν …” Λιδορικιώτης “.

   Θυμάμαι παλιότερα , που κυκλοφορούσε η εφημερίδα “ Λιδωρίκι “ του αξέχαστου Γιώργου  Καψάλη , δεν κυκλοφόρησε φύλο που να μην είχε και μια ..” ανταπόκριση “ του αγαπημένου μπάρμπα Γιώργου  , που ήταν ξάδερφος της μάνας μας , και δεν σας κρύβω πως απ’ τον αείμνηστο μπάρμπα Γιώργο μάθαμε σχεδόν όλοι οι νεώτεροι του , για πολλά προπολεμικά Λιδορικιώτικα  πράγματα , όπως π.χ το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο που έγινε στο χωριό μας στα 1930 , και τόσα  άλλα πράγματα .

  Μετά την επιστροφή του απ’ την ξενητειά , έζησε στο χωριό μας , στο Βαρούσι , όπου γεννήθηκε  και μεγάλωσε   , μόνο που τα τελευταία χρόνια δεν πολυκατέβαινε στην αγορά .

     Σήμερα  λοιπόν , στις 10 το πρωί , οι Λιδορικιώτες , βουρκωμένοι , τον αποχαιρέτησαν με  αγάπη , στην εκκλησία  του Αγίου  Κωνσταντίνου του νεκροταφείου μας , με πρώτους βέβαια τη χήρα του και τα δυό του Αγαπημένα  παιδιά που κατέφθασαν απ’ την Αμερική , και φυσικά όλους τους συγγενείς και φίλους , που ήταν μάλιστα  και πολλοί ..

  Ο αξέχαστος μπάρμπα Γιώργος είχε φοβερή μνήμη αλλά και το χάρισμα της αφήγησης και μας έλεγε υπέροχες παλιές Λιδορικιώτικες ιστορίες , κυρίως προπολεμικές , κάτι που τώρα πια  θα μας ..λείψει , κάποιες απ’ αυτές θα δημοσιεύσουμε κάποια στιγμή , όπως επίσης και γράμματα που έστελνε στο “ Λιδωρίκι “ απ’ την ξενητειά ..

   Ας είναι  καλοτάξειδος  και  αναπαυμένος  έχοντας την αγάπη όλων μας , που βέβαια  θα τον θυμόμαστε πάντα ..

2_thumb[4]

No comments: