30.7.11

ME TH ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ : “ ΟΙ ΛΑΤΣΟΥΔΑΙΟΙ “.

 

  ΑΠ’ ΤΟ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ  ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝ. ΛΑΤΣΟΥΔΗ ( 1891 – 1985 ) .

IMG_0002

   Που  δημοσιεύτηκε  στην εφημερίδα “ Η Λεύκα  Δωρίδος “ αριθ.φυλ. 21 / 2003 .

   Γενάρχης των Λατσουδαίων της Στρούζας και της  Λεύκας είναι ο Αθανάσιος  Λατσούδης , αγωνιστής στο σ΄βωμα του Σκαλτσοδήμου την ε[οχή του 1821 . Καταγόταν από ορεινό χωριό της  Δωρίδας , που δεν μνημονεύεται όμως στο ημερολόγιο .

   Οι σημερινοί  Λατσουδαίοι πιστεύουν ότι προέρχονται απ’ τη Γρανίτσα ( Διακόπι ) όπου υπήρχαν Λατσουδαίοι και κατά τα μετέπειτα  χρόνια . Στους  καταλόγους των αγωνιστών του 1821 βρίσκουμε  τρεις  Λατσουδαίους : Ο Γιαννάκης αναφέρεται με καταγωγή απ’ την περιοχή Λιδορικίου , έτσι αόριστα . Ο Θανάσης , ο οποίος είναι αυτός που μας  ενδιαφέρει , και ο Κώστας , αναφέρεται πως  κατάγονταν από τη Βοστινίτζα ( Δάφνο ) . Μετά την επελευθέρωση από τους  Τούρκους , όπως  σημειώνεται στο ημερολόγιο , ήρθε  και παντρεύτηκε στη Στρούζα την αδελφή φίλοου του συναγωνιστή στην επανάσταση του 1821 . Ασχολήθηκε με την κτηνοτροφία , με τη βοήθεια  του πεθερού του , έχτισε δικό του σπίτι στη Στρούζα , το οποίο ,  κατά μια  πληροφορία , βρισκόταν στη θέση στην οποία είχε  χτίσει ο Καφριτσογιώργος , μετά το κάψιμο από τους  Γερμανούς , το μικρό ισόγειο  σπίτι του . Και επειδή τα οικόπεδα της περιοχής ανήκαν σε Καφριτσαίους , δεν αποκλείεται να είχε  παντρευτεί Καφριτσοπούλα ο Θανάσης  Λατσούδης .

   Σε τούτο  συνηγορεί και το γεγονός ότι στο σώμα του Σκαλτσοδήμου υπήρχε  και αγωνιστής Καφρίτσας ο οποίος πιθανόν να ήταν ο φίλος  του Λατσούδη . Από τα στοιχεία που έχουμε , φαίνεται ότι ο Λατσούδης απέκτησε τέσσερα  παιδιά , δύο κορίτσια  και δύο  αγόρια : Την Ελένη , η οποία  παντρεύτηκε τον αείμνηστο ιερέα της  Στρούζας Παναγιώτη Παπαπαναγιώτου . Τη Χρυσάφω , που παντρεύτηκε κάποιον Παπανικολάου , στη Σκαλούλα  . Απ’ τα  αγόρια , ο  Γιάννης  έγινε  έμπορος και ο Κώστας  κτηνοτρόφος ,

   Ο Κώστας Αθαν. Λατσούδης παντρεύτηκε την αδελφή του Ευθυμίου  Μπάκα , πατέρα  του Παναγιώτη , Γεωργίου , Χρήστου ( Μπακοχρήστου ) κλπ . Ήταν  κτηνοτρόφος , και  κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1890 εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στη Λεύκα .Είχε  δύο θυγατέρες και έξι  αγόρια : Η Μαρία ( 1863 ) παντρεύτηκε τον Δημ. Λέτσο , ( το σπίτι τους ήταν στη θέση του σημερινού Δημοτικού Σχολείου Λεύκας ) .  Η Παράσχω ( 1874 )παντρεύτηκε τον Γεώργιο Αθ.Δημόπουλο ( Ψωρλογιώργο ) .Τα αγόρια , χωρίς να είμαστε  απολύτως  σίγουροι για τη σειρά , ήταν : Ο Αθανάσιος ( Τσιάκας ) που έμεινε  στη  Λεύκα , ο Παναγιώτης ( Παναϊτάρας ) , που εγκαταστάθηκε στο Λιδορίκι , ο Ιωάννης , που εξελίχθηκε σε μεγαλέμπορο , στην Ερατεινή , και ήταν πατέρας του στρατηγού Ευσταθίου Λατσούδη , ο Γιώργος ( Λατσουδογιώργης  1870 – 1941 ), που έμεινε  στη Λεύκα , όπως και ο αδελφός του Ευθύμιος ( 1882 – 1957 ) και ο Δημήτριος που σκοτώθηκε στον πόλεμο του 1912 .

IMG

Ιωάννης Αθαν. Λατσούδης  ( 1852 – 1937 )

   Ιδιαίτερος λόγος  γίνεται στο ημερολόγιο για το δεύτερο γιο του  Αθαν. Λατσούδη  τον  Ιωάννη Αθαν. Λατσούδη ( 1852-1937 ) . Γεννήθηκε  στη  Στρούζα το 1852 , τη χρονιά  που χτίστηκε ο ναός του Αγίου  Πνεύματος . Όποια γράμματα  έμαθε , τα έμαθε από το Οχρωήχι , κοντά στον Παπαπαναγιώτη που παντρεύτηκε  την αδελφή του την  Ελένη .

   Το  1866 , σε ηλικία 14ω ετών πήγε υπηρέτης σε έμπορο  συγγενή του στο Γαλαξείδι , με το οποίο οι Δωριείς τότε είχαν τότε  εμπορικές  συναλλαγές . Γύρισε  το 1875 στη  Στρούζα , όπου άνοιξε  το πρώτο μαγαζί . Το διατήρησε  μέχρι το 1882 , οπότε το μετέφερε  στο Λιδορίκι . Το 1885 έχτισε στο Αλωνάκι μεγάλο σπίτι , στο οποίο στέγασε και το εμπορικό του . Το σπίτι αυτό σήμερα ανήκει στον Ιωάννη  Δημολά και τον Κων. Αναγνωστόπουλο .

   Τον ίδιο χρόνο (1885) παντρεύτηκε τη Λιδορικιώτισσα Ευθυμία  Δρόσου , αδελφή του Δροσοκώστα , τον οποίο σκότωσε  ο Τουρκάκης . Έξυπνος και αποφασιστικός έγινε ο καλύτερος έμπορος στο Λιδορίκι , έχαιρε  μεγάλης  εκτίμησης και έκανε  και καλούς  γαμπρούς . Απόκτησε επτά παιδιά : Τη Μαρία ( 1886 ) , που παντρεύτηκε το δάσκαλο Γεώργιο Κάγκαλο , την Ελένη ( 1887 ) , που παντρεύτηκε  τον έμπορο Δημ. Ευσταθίου , τη Ζωίτσα ( 1889 ) , που οαντρεύτηκε  το δάσκαλο Κων . Μίχο , τον Αθανάσιο ( 1891 ) που διαδέχτηκε  τον πατέρα  του στο εμπορικό κα;ι είναι και ο συγγραφέας του  ημερολογίου , τη Σπυριδούλα (1893) που παντρεύτηκε το γιατρό Δημ. Κυριαζή , την Τασούλα ( 1895) που παντρεύτηκε  τον έμπορο Χρήστο Μαραζιάρη , το σπίτι του οποίου στο Αλωνάκι αγόρασαν ο Φαλίδας  Βαασίλειος και Δημ. Κατσένιος , και τη Βασιλική ( 1897 ) που πέθανε  μικρή .

   Τη χήρα του Ιωάννη Λατσούδη , Ευθυμία , μαζί με την αδελφή της Μαρία σύζυγο Γεωργίου  Πουρνιά , τις σκότωσαν οι Γετρμανοί το 1944 στο κάψιμο του Λιδορικίου .

IMG_0004

Ευθυμία  Ιωαν. Λατσούδη .

 

32

Μαρία  Γ. Πουρνιά .

   Για  τον πατέρα  του , το Γιάννη Αθ. Λατσούδη , γράφει  στο ημερολόγιό ο γιος του Αθανάσιος : “ Στην εποχή του ο πατέρας μου υπήρξε  φαινόμενο ηθικού  μεγαλείου , ανθρωπισμού και οικογενειακής  λατρείας . Αν και  αγράμματος , ήταν σοφός ανθρωπιστής , πίστευε  στο Χριστό και το Θεό , αλλά και κατέκρινε το φαρισαϊσμό θρησκολήπτων και  ιερωμένων . Κάθε  μεγάλη  γιορτή , όσςο ζούσε  ο Παπαγιάννης , ερχόταν στο σπίτι και διάβαζε την καθιερωμένη ευχή του : “ Πλούσιοι επτώχευσαν και  επείνασαν , οι δε  εξαιτούντες τον Κύριον ουκ ελαττωθήσονται παντός  αγαθού “.

Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι ……

No comments: