21.7.11

ONEIΡΕΜΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ..

ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

EKDROMH GYMNASIOU

‘Ενας παλιός καλός φίλος , που πέρασε τα Γυμνασιακά του χρόνια στο χωριό μας , ο Δήμος Ξανάλατος , απ’ το Αλποχώρι , μας έστειλε αυτή την όμορφη παλιά φωτογραφία από κάποια ..” μακρινή “ εκδρομή της τελευταίας τάξης του Γυμνασίου μας , της 8ης , όπως τη λέγαμε τότε , στην Πεντάπολη , που τότε , σωτήριον έτος 1952 ή 1953 , ήταν άχτιστη και λόγω..άπλας , ήταν προορισμός σχολικών εκδρομών .

Κοιτάζοντας προσεκτικά αναγνωρίζεις στα νεανικά πρόσωπα των τότε μαθητών , σημερινούς καλούς φίλους που έχουν γίνει..παππούδες , αλλά και κάποιους που δυστυχώς έχουν φύγει απ’ τη ζωή , αλλά τους θυμόμαστε με αγάπη ..

Ο φίλος ο Δήμος λοιπόν μας βοήθησε “ τηλεφωνικά “ να θυμηθούμε πολλούς απ’ τους εικονιζόμενους , αλλά κάποιοι βέβαια δεν αναγνωρίστηκαν στο “ σκληρό δίσκο “ της μνήμης μας .

Πρώτος από αριστερά , απ’ τους όρθιους , με τη γκλίτσα , ο αείμνηστος γυμναστής μας Κώστας Παπανδρέου , που τόσα πρόσφερε στο Γυμνάσιό μας , δεύτερος ο Μιλτιάδης Βασ. Κασίδης , τρίτος ο Σπύρος Ευαγγελόπουλος , τέταρτος ο Σπύρος Χρυσανθάκης , ο..επαναστάτης , όπως τον περιγράφει ο Δήμος , απ’ την Αμυγδαλιά , ο Καραχάλιος , χωρίς άλλες λεπτομέρειες , ο Βασίλης Κρίτσας , απ’ το Κροκύλειο και μια καθηγήτρια και δύο καθηγητές , τελευταίος των οποίων είναι ο καλός μας θεολόγος , αλλά και ..γενικών καθηκόντων Αντώνης Ζούκος . Στους καθιστούς αναγνωρίσαμε τον Μπούγαλη , τον Κ. Νταλάκα , το Λάκη Πάζα και τον Γιώργο Πενταγιώτη , απ’ την Πενταγιού .

Ανάμεσά τους ο τότε Γυμνασιάρχης μας , ο αξέχαστος Χαρίλαος Παπαδημητρίου , με γκλίτσα κι’ αυτός , και τελευταίος δεξιά ο αείμνηστος φιλόλογός μας Νίκος Καλλιμάνης , απ’ την Αμυγδαλιά , ενώ δεν καταφέραμε να αναγνωρίσουμε και τις καθηγήτριες που είναι καθιστές , όπως και τον καθηγητή και την καθηγήτρια που είναι όρθιοι . Βέβαια ..ελλείπουν οι πολλές μαθήτριες , κάτι συνηθισμένο εκείνη την εποχή , και βέβαια οι μαθητές όλοι φοράνε , όπως βλέπετε , το περίφημο ..” πηλήκιο “ με την..κουκ’βάϊα ( ..κουκουβάγια στην ..καθομιλουμένη ) . Ξεχάσαμε να αναφέρουμε τον φίλο μας το Δήμο , ο οποίος είναι δεύτερος από αριστερά στους καθιστούς , δίπλα από την καθηγήτρια που , δυστυχώς , δεν μπορέσαμε να αναγνωρίσουμε .

Όλα τα παιδιά , που σπούδασαν με χίλιες δυο ..στερήσεις , πολύ ..δύσκολα βλέπεις εκείνα τα χρόνια , σταδιοδρόμησαν σε διάφορους κλάδους , και με ό,τι κι’ αν ασχολήθηκαν διακρίθηκαν . Ο Μιλτιάδης Κασίδης δάσκαλος , το ίδιο κι’ ο Σπ.Ευαγγελόπουλος όπως κι’ ο Βασίλης Κρίτσας , ο Λάκης΄Πάζας , ασχολήθηκε με το εμπόριο , ο Σπ. Χρυσανθάκης , αν δεν κάνω λάθος έγινε Γιατρός κι’ ο Γιώργος Πενταγιώτης Ταχυδρομικός , όσο για το Δήμο , αυτός σταδιοδρόμησε στην Αεροπορία , απ’ όσο γνωρίζουμε όλα τα παιδιά του Γυμνασίου μας καταξιώθηκαν σε διάφορους κλάδους , αλλά δυστυχώς δεν γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες .

Και οι καθηγητές μας έγραψαν κι’ αυτοί την ιστορία τους , βοηθώντας τα παιδιά της Δωρίδας , που σπούδασαν με το “ έτσι ..θέλω “ κάτω από …σκληρές συνθήκες , όπως θα έχετε διαβάσει σε κάποιες ..αφηγήσεις ..αναμνήσεων , παλιών μαθητών του Γυμνασίου μας , από χωριά , κυρίως μακρινά , της Δωρίδας ..

Χρήσιμο πολύ θα ήταν αν όποιοι απ’ τους παλιούς μαθητές του Γυμνασίου μας , θυμούνται κάποια περιστατικά , ή έχουν κάτι να μας πούνε για την ζωή των μαθητών της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου , μας στείλουν τις ..” αναμνήσεις “ τους , να τις δημοσιεύσουμε , για να ..θυμούνται νοσταλγικά οι παλιοί και να μαθαίνουν οι…νεότεροι , για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία επικοινωνήστε kapsaliwμαζί μας στα τηλέφωνα : 2266022581 – 6946243033 , και τελειώνοντας τη σημερινή μας επικοινωνία θα θέλαμε να παρακαλέσουμε τους αγαπημένους φίλους των παιδικών μας χρόνων , να μας στείλουν όποια παλιά φωτογραφία έχουν απ’ τη εποχή εκείνη , όπως ακριβώς έκανε κι’ ο αγαπητός φίλος ο Δήμος Ξανάλατος , η ηλεκτρονική μας διεύθυνση είναι : kkapsalis@hotmail.com , σας ευχαριστώ εκ των προτέρων ..

Απ’ το “ Λιδωρίκι “ με αγάπη …Κ.Κ.-

No comments: