31.10.11

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 12 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 

Του Στάθη Kουσούνη

Τουλάχιστον δώδεκα ξενοδοχειακές μονάδες διατίθενται αυτή την περίοδο προς πώληση σε κεντρικά σημεία της Αθήνας μέσω εξειδικευμένων διαδικτυακών τόπων μεγάλων μεσιτικών γραφείων, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η «Κ». Οι περισσότερες μονάδες βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας, όπως, για παράδειγμα, πέριξ της πλατείας Ομονοίας. Σύμφωνα με τις αγγελίες, τέσσερα ξενοδοχεία πωλούνται σε αυτή την περιοχή και τρία επί της οδού Πατησίων. Επίσης, από ένα ξενοδοχείο πωλείται πέριξ της πλατείας Συντάγματος, στο Κολωνάκι, στην Πλάκα και στου Ψυρρή.

Οι δώδεκα μονάδες πωλούνται από τους ιδιοκτήτες τους έναντι συνολικού επιδιωκόμενου τιμήματος ύψους 188,5 εκατ. ευρώ. Ορισμένα εξ αυτών των ξενοδοχείων οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να τα πωλήσουν αρκετό καιρό, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις που οι ξενοδόχοι έριξαν κατά πολύ τις αρχικές τους απαιτήσεις, ωστόσο δεν έχουν πωληθεί ακόμη.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ξενοδοχείου με δυναμικότητα 385 δωματίων στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας, που ο ιδιοκτήτης του το πούλαγε πέρυσι έναντι τιμήματος 145 εκατ. ευρώ ενώ σήμερα για την εκχώρησή του ζητεί 95 εκατ. ευρώ. Πρόκειται και για την υψηλότερη τιμή που ζητείται μεταξύ των δώδεκα μονάδων.

Οι ξενοδόχοι της Αθήνας έχουν επανειλημμένως αναφερθεί στο θέμα της υποβάθμισης πολλών περιοχών στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας ζητώντας την υιοθέτηση μέτρων και κινήτρων για την αναζωογόνησή τους. Τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει στην πρωτεύουσα έντεκα ξενοδοχεία. Οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι τα περισσότερα εξ αυτών έβαλαν «λουκέτο» τα τελευταία χρόνια στην πρωτεύουσα εξαιτίας της υποβάθμισης των περιοχών όπου λειτουργούσαν. Στις περιοχές αυτές συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος προς πώληση αριθμός ξενοδοχειακών μονάδων. Παράλληλα, τα επεισόδια και ο συχνός αποκλεισμός του κέντρου από κινητοποιήσεις έχουν πλήξει την τουριστική εικόνα του προορισμού Αθήνα.

Εξάλλου, από την έρευνα καταγράφηκαν άλλες δεκαπέντε μονάδες με έδρα στην Αττική, αλλά εκτός του κέντρου της πρωτεύουσας, οι οποίες έχουν αναρτήσει αγγελίες πώλησης σε εξειδικευμένους διαδικτυακούς τόπους μεσιτικών γραφείων. Τέσσερις μονάδες βρίσκονται στον Πειραιά, τρεις στην Καλλιθέα, από δύο λειτουργούν στη Βουλιαγμένη και στη Γλυφάδα και από μία στη Βάρκιζα, στον Αγιο Στέφανο, στην Ανοιξη και στα Λεγρενά. Το υψηλότερο τίμημα μεταξύ των δεκαπέντε μονάδων είναι αυτό των 30 εκατ. ευρώ για ξενοδοχείο στον Πειραιά.

Το επιδιωκόμενο τίμημα για την πώληση των δεκαπέντε μονάδων φθάνει σε 156,1 εκατ. ευρώ. Συνολικά και για τις είκοσι επτά ξενοδοχειακές μονάδες ζητείται το ποσό των 344,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με εκπροσώπους ξενοδοχειακών φορέων, οι εν δυνάμει πωλητές ξενοδοχείων είναι σήμερα περισσότεροι σε σχέση με το παρελθόν. Επίσης, εκτιμούν ότι ο αριθμός των προς πώληση μονάδων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που φαίνεται μέσω αγγελιών στο Διαδίκτυο. Οπως υπογραμμίζουν, υπάρχουν ξενοδόχοι οι οποίοι δεν δημοσιοποιούν τις προθέσεις τους μέσω της ανάρτησης αγγελιών, καθώς έχουν επιλέξει άλλα κανάλια για την προώθηση της διαδικασίας πώλησης των μονάδων τους.

kathimerini.gr

No comments: