11.12.11

ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ

 

Δέματα με φαγητό, χαρτοφύλακες, laptops πορτοφόλια, αλλά και... διαμάντια και (ταριχευμένοι) κροκόδειλοι μπαίνουν στη λίστα των αζήτητων. Η αφηρημάδα των επιβατών αλλά και η άγνοια των νόμων γεμίζουν τις αποθήκες σε ΚΤΕΛ, τρένα, αεροδρόμια και τελωνεία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΖΩΗ ΛΙΑΚΑ

Οι αποθήκες του Τελωνείου στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος τον τελευταίο χρόνο έχουν γεμίσει ασφυκτικά. Η οικονομική κρίση είναι η κύρια αιτία αφού οι παραλήπτες εμπορευμάτων αδυνατούν να πληρώσουν τους δασμούς για να τα εκτελωνίσουν. Ο Δημήτρης Μπερτσιμάς, υπεύθυνος των αζήτητων στο Τελωνείο του αεροδρομίου, διαπιστώνει ότι τα αντικείμενα που δεν μπορούν να βρουν τον τελικό αποδέκτη τους έχουν τετραπλασιαστεί. «Από 300 αντικείμενα που δεν εκτελωνίζονταν τον χρόνο τώρα έχουμε 1.200. Οι περισσότεροι, κυρίως εκείνοι που κάνουν ηλεκτρονικές αγορές, δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να πληρώσουν δασμούς κι έτσι τα εγκαταλείπουν, με αποτέλεσμα εμείς να τα χαρακτηρίζουμε αζήτητα και να τα βγάζουμε σε πλειστηριασμό. Συνήθως είναι ρούχα, παπούτσια ή σκευάσματα φαρμακευτικά».

Στον κατάλογο όμως των αζήτητων μπαίνουν και όσα έχουν κατασχεθεί για διάφορους λόγους, ακόμη και για προσπάθεια λαθραίας εισαγωγής, όπως διαμάντια και πλάκες χρυσού. «Πριν από δύο χρόνια καταθέσαμε σε κωδικό του υπουργείου Οικονομικών 3.000.000 ευρώ. Αυτή ήταν η αξία 29 πλακών χρυσού τις οποίες είχαμε δεσμεύσει πριν από 20 χρόνια και κανείς δεν αναλάμβανε να εκποιήσει. Ετσι τις παραδώσαμε στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία μας έδωσε μια επιταγή 3.000.000 ευρώ την οποία καταθέσαμε στο υπουργείο Οικονομικών».

Δεν είναι όμως αυτό το μεγαλύτερο ποσό που πέρασε από τα χέρια του κ. Μπερτσιμά. «Πριν από ενάμιση χρόνο είχαμε στα χέρια μας διαμάντια αξίας 15.000.000 ευρώ. Τα είχαμε δεσμεύσει προκειμένου να πληρωθούν φόροι. Ο ελβετός κάτοχος τους, έμπορος διαμαντιών, ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τη διαδικασία και τα πήρε πάλι πίσω αφού είχε όλα τα νόμιμα έγγραφα».

Η εκποίηση. Ρούχα, παπούτσια μέχρι και ακατέργαστα διαμάντια μπαίνουν στη λίστα των πλειστηριασμών που γίνεται στο Τελωνείο του αεροδρομίου τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. «Οταν παρέλθει η προβλεπόμενη κατά περίπτωση προθεσμία και οι κάτοχοι των εμπορευμάτων δεν παρουσιάσουν τα απαραίτητα έγγραφα ή δεν πληρώνουν τους δασμούς, προχωρούμε σε πλειστηριασμούς. Ο κόσμος όμως δεν έχει χρήματα για να αγοράσει. Εχουμε βγάλει 8 φορές 3 ακατέργαστα διαμάντια αξίας 2.000 ευρώ στην τιμή των 700 ευρώ, και ακόμη κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Τα είχαμε κατασχέσει γιατί δεν είχαν το πιστοποιητικό Κίμπερλι - ότι δεν προέρχονται δηλαδή από ξέπλυμα χρήματος».

Εκτός από πολύτιμους λίθους όμως, μπορεί να ξεμείνουν και διάφορα σπάνια είδη άγριας πανίδας ή και χλωρίδας στην αποθήκη του Τελωνείου, όπως ένας... κροκόδειλος. Κάποιος επιβάτης που ερχόταν από την Αυστραλία, εξηγεί ο κ. Μπερτσιμάς, προσπάθησε να φέρει το ταριχευμένο ζώο για να κοσμήσει το σαλόνι του. «Ο,τι ανήκει στην πανίδα ή στην χλωρίδα θα πρέπει να έχει πιστοποιητικό Cites (πιστοποιητικό το οποίο ρυθμίζει το διεθνές εμπόριο ειδών της αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση). Από την στιγμή που δεν το έχει το κατάσχουμε. Κρατείται στην αποθήκη για 45 μέρες και αν δεν προσκομισθεί το έγγραφο, καταλήγει σε μας ως αζήτητο. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ισχύει για ό,τι έχει παρακρατηθεί από τους επιβάτες ενώ για τα εμπορεύματα είναι 20 μέρες. Το ίδιο κάναμε και για τον κροκόδειλο. Δεν μπορεί να βγει σε πλειστηριασμό αφού δεν έχει το Cites. Εχουμε ξεκινήσει διαδικασίες προς τα αρμόδια υπουργεία να κάνουμε μια προθήκη στο αεροδρόμιο και να τα εκθέσουμε μαζί με κάποια άλλα αντικείμενα όπως λουράκια από δέρμα κροκοδείλου ή δέρμα φιδιού».

Στο αεροδρόμιο. «Τα περισσότερα αντικείμενα που φτάνουν σε μας είναι κυρίως κινητά, laptops και φυσικά βαλίτσες και πορτοφόλια. Πριν από λίγο καιρό ήρθε ένας κύριος και μας παρέδωσε ένα πορτοφόλι με 20.000 ευρώ. Αναζητήσαμε τον κάτοχο και τα παραδώσαμε» αναφέρει ο Γιώργος Μπουροδήμος, προϊστάμενος του τμήματος Ασφαλείας του αεροδρομίου. Σε περίπτωση που μέσα σε έναν χρόνο δεν εμφανιστεί ο κάτοχος, ο ευρών έχει δικαίωμα να έρθει και να παραλάβει το 10% που του αναλογεί. Το υπόλοιπο παραδίδεται στο υπουργείο Οικονομικών. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τα διαβατήρια ή τις ταυτότητες: «Αν μας παραδοθεί ένα διαβατήριο, οφείλουμε να το ακυρώσουμε αμέσως για την ασφάλεια του κατόχου. Οι ταυτότητες πρέπει να παραδοθούν στο αστυνομικό τμήμα όπου εκδόθηκαν και μετά να ακυρωθούν. Υπάρχει δηλαδή ένα μικρό χρονικό διάστημα για να περάσει στα χέρια του κατόχου αν την αναζητήσει εγκαίρως», λέει ο κ. Μπουροδήμος.

Previous

tanea.gr

No comments: