Mόλις το 0,18% των υποθέσεων φορολογουμένων που την περίοδο 2009 - 2011 εξήγαγαν "μαύρο χρήμα" με εμβάσματα στο εξωτερικό έχει ελέγξει το υπουργείο Οικονομικών και, ειδικότερα, από τις 24.710 υποθέσεις έχει ελέγξει τις 44!
Την ίδια ώρα που το υπουργείο κυνηγά μικροοφειλέτες
απειλώντας τους με κατασχέσεις, οι περιβόητες λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής, όπως τουλάχιστον έχουν διαφημιστεί από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, είναι παρατημένες στα γραφεία των ελεγκτών της εφορίας και του ΣΔΟΕ εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού στις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών, αλλά κυρίως λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης ώστε να προχωρήσουν οι υποθέσεις ώς το τέλος.
Αναλυτικότερα, το τελευταίο δίμηνο ελέγχθηκαν 44 από τις 24.710 υποθέσεις φορολογουμένων που την περίοδο 2009 - 2011 έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό. Από τις υποθέσεις αυτές, που επελέγησαν με τις νέες μεθόδους ανάλυσης κινδύνου που χρησιμοποιούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 12 υποθέσεις διακίνησης μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, οι 12 κεφαλαιούχοι, από τους 44 οι οποίοι ελέγχθηκαν μέσα σε έναν μήνα, δεν ήταν σε θέση να δικαιολογήσουν τα εμβάσματα που έστελναν στο εξωτερικό.
Αυτοί αναγκάστηκαν να καταθέσουν αναδρομικές δηλώσεις για εισοδήματα που έκρυβαν τα προηγούμενα χρόνια. Στους εν λόγω φορολογούμενους βεβαιώθηκαν πρόστιμα και φόροι ύψους 7,2 εκατ. ευρώ. Από τα ποσά αυτά εισπράχθηκαν ή κατασχέθηκαν απευθείας από την εφορία περίπου 2 εκατ. ευρώ.
Με βάση το σύστημα που έχει αναπτύξει το υπουργείο Οικονομικών, η φορολογική συμπεριφορά κάθε φορολογούμενου παρακολουθείται και αξιολογείται με βάση κριτήρια και τη χρήση μεθόδων ανάλυσης (risk analysis) που αποτυπώνουν υψηλές πιθανότητες διάπραξης φορολογικών παραβάσεων. Έτσι, οι φορολογούμενοι βαθμολογούνται με ένα σύστημα μορίων (point system) και όποιοι συγκεντρώνουν τα περισσότερα μόρια εντάσσονται σε λίστες επιλεχθέντων για έλεγχο.
Υπενθυμίζεται ότι προ διμήνου αποκαλύφθηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών σχεδίαζε να μεταφέρει τους ελέγχους των υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής από το ΣΔΟΕ στις ΔΟΥ με πρόσχημα την παραγραφή τους στο τέλος του έτους. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απόφαση, καταθέτοντας τροπολογία που παρατείνει κατά δύο χρόνια όλες τις υποθέσεις που αφορούν στοιχεία από το εξωτερικό με ενδείξεις φοροδιαφυγής.
Kafeneio
No comments:
Post a Comment