24.7.14

ΟΙ “ ΤΡΕΙΣ ΑΣΤΕΡΕΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ “

 

Αν ανέβεις την Αχαρνών στα αριστερά, απέναντι ακριβώς από τον Άγιο Ελευθέριο, θα αντικρίσεις σχεδόν μοναχικό το παλαιό φουγάρο. Στέκει παράταιρα, ανάμεσα σε πολυκατοικίες και σε δρόμους με ονόματα ποιητών. Το εργοστάσιο που το περιβάλει παραμένει εδώ και πολλά χρόνια ερειπωμένο. Η  παλιά επιχείρηση δεν κατάφερε να επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας. Οι κληρονόμοι του εργοστασίου δεν κατάφεραν να βρουν λύση για το οικόπεδο και έτσι παραμένει ανεκμετάλλευτο στην καρδία των Κάτω Πατησίων.

Το Πάρκο "Τρεις Αστέρες" στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών.

Το Πάρκο “Τρεις Αστέρες” στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών.

Αν ξανακοιτάξει κανείς καλύτερα το φουγάρο τρία αστέρια είναι ακόμα εύκολα αντιληπτά. Δεν πρόκειται φυσικά για κάποια ύστερη ζωγραφική παρέμβαση. Αλλά για το λογότυπο του παλιού εργοστασίου.

Όταν η επιχείρηση μεσουρανούσε στις δραστηριότητές της, ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στην γειτονία της. Οι καλές της σχέσεις δεν αφορούσαν μόνο την επαγγελματική διέξοδο που έδινε σε πολλούς πατησιώτες. Αλλά το πολύ ανοικτό πνεύμα που είχε για την εποχή του ο ιδιοκτήτης της. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως την δεκαετία του ’50 η επιχείρηση έγινε ο κύριος χρηματοδότης της τοπικής ομάδα που ονομάζονταν «Αστέρας Πατησίων». Οι φανέλες της ομάδας δεν μπορούσαν να έχουν άλλο σήμα από τα τρία αστέρια του χορηγού τους. Με αυτόν τον έξυπνο τρόπος ο πονηρός επιχειρηματίας κατάφερε να κερδίσει πέραν της συμπάθειας των περιοίκων Αθηναίων, την πρωτιά στην αθλητική χορηγία πολύ πριν τη ScodaΞάνθη!

Με τα χρόνια όμως το εργοστάσιο άρχισε να παρουσιάζει κάμψη. Τελικά δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει και οδηγήθηκε σε πτώχευση. Τον ίδιο δρόμο σχεδόν είχαν και οι “Αστέρες Πατησίων” που μεσουρανούσε για ένα μεγάλο διάστημα. Όμως  οι  ελλείψεις πόρων και οι πολλές δυσκολίες στο δρόμο της ομάδας, την ανάγκασαν σε παύση δραστηριοτήτων.  Παρόλα αυτά όμως με το πείσμα ανθρώπων της περιοχής κατάφερε να επανιδρυθεί στα μέσα του `80, και έτσι σήμερα δραστηριοποιείται σε τοπικά πρωταθλήματα πολλών αθλημάτων.

Το Πάρκο "Τρεις Αστέρες" στον Άγιο Ελευθέριο με το παλιό φουγάρο του εργοστασίου.

Το Πάρκο “Τρεις Αστέρες” στον Άγιο Ελευθέριο με το παλιό φουγάρο του εργοστασίου.

Η κατάρρευση του εργοστασίου άφησε τον γύρω χώρο του για πολλά χρόνια παρατημένο. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα πέραν της ρύπανσης, να συγκεντρώνονται εκεί πολλά παραβατικά στοιχεία. Ο εφημέριος και πρωτεργάτης του γειτονικού Ιερού  Ναού Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών θέλησε  να συστρατευτεί με κατοίκους της συνοικίας απαιτώντας να εξωραϊστεί

η συγκεκριμένη έκταση. Μετά από έντονες πιέσεις στο Δήμο Αθηναίων κατάφεραν να απαλλοτριωθεί μέρος του εργοστασίου. Με αποτέλεσμα το 1997 να δημιουργείται μετά από πολλά χρόνια ένας σημαντικός χώρος πρασίνου στα Πατήσια. Όπως ήταν φυσικό το νέο πάρκο στην καρδία των πυκνοκατοικιμένων Πατησίων άλλαξε την εικόνα της γειτονίας.  Γρήγορα δίπλα του έφερε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο δίνοντας ζωή σε μια ολόκληρη περιοχή. Ίσως για αυτό τα «Τρια Αστέρια» να παραμένουν στο παλιό φουγάρο. Για να επιβραβεύουν το πείσμα των κατοίκων για να αλλάξουν την γειτονία τους.

http://astyries.com

 πίσω στα παλιά

No comments: