28.7.14

ΜΕΛΙ OΛΥΜΠΟΥ

Ενισχύει τη μνήμη, μαλακώνει τον βήχα, υψώνει ασπίδα προστασίας στον οργανισμό, σκοτώνει ακόμα και βακτήρια

28.07.2014

-A +A

Ενισχύει τη μνήμη, μαλακώνει τον βήχα, παρέχει στον οργανισμό θρεπτικά συστατικά, υψώνει ασπίδα προστασίας στις αλλεργίες και, όπως αποδεικνύεται, μπορεί να σκοτώσει ακόμα και βακτήρια. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έβαλαν στο μικροσκόπιό τους τις φαρμακευτικές ιδιότητες του μελιού που παράγεται στον Ολυμπο και ανίχνευσαν αντιβακτηριδιακά και αντιοξειδωτικά συστατικά σε εξαιρετικά μεγάλες συγκεντρώσεις. Οπως διαπίστωσαν, μάλιστα, το μέλι Ολύμπου περιέχει συστατικά με ισχυρότερη δράση από εκείνα του μελιού Manuka, που παράγεται από ενδημικό φυτό της Νέας Ζηλανδίας και έχει ακριβή εμπορική τιμή, καθώς τα 250 γραμμάριά του πωλούνται έναντι 54 ευρώ.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας βασικός λόγος των πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει το μέλι Ολύμπου είναι η «συμβίωσή» του με τα αρωματικά φυτά που αναπτύσσονται στην πλαγιά του βουνού, όπως π.χ. της ρίγανης, του τσαγιού κ.ά. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί μελισσοκόμοι φυτεύουν δίπλα από τις μελισσοκομικές κυψέλες τους αρωματικά φυτά.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με το αντικείμενο προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα προκειμένου να μη μείνουν τα ερευνητικά τους ευρήματα αναξιοποίητα. Για παράδειγμα, ο αναπληρωτής καθηγητής Κωνσταντίνος Πετρωτός, από το Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Λάρισας, μαζί με την ομάδα του ανέπτυξαν μία μέθοδο και μετέτρεψαν το μέλι του Ολύμπου σε σκόνη ώστε να μπορεί να προστεθεί σε τρόφιμα και να χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο ευκολότερα από τη βιομηχανία. Σημειώνεται ότι η αντιοξειδωτική δράση του μελιού Ολύμπου μπορεί να δώσει στο προϊόν την υψηλή προστιθέμενη αξία που επιθυμούν οι παραγωγοί, αλλά και να αναβαθμίσει συνολικά την περιοχή, δίνοντάς της πολλαπλά οικονομικά οφέλη.

Δημοκρατία

No comments: