31.3.15

EΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ …

Λιδορικιώτικο  Ηλιοβασίλεμα …

 

Καλημέρα  αδέρφια  Λιδορικιώτες όλου  του  κόσμου ..

Καλημέρα  στους  φίλους  του  χωριού  μας  και  φυσικά στους  καθημερινούς  επισκέπτες  της  εφημερίδας  μας…

ΤΡΙΤΗ  ΣΗΜΕΡΑ  31  ΜΑΡΤΙΟΥ   2015

Ανατολή Ήλιου: 07:10
Δύση Ήλιου: 19:48
Σελήνη 11 ημερών

  • Παγκόσμια Ημέρα Αποθήκευσης Αρχείων
  • ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ 

    ΓΕΓΟΝΟΤΑ

    μ. Χ.

    1492

    Οι βασιλείς της Ισπανίας Φερδινάνδος και Ισαβέλλα εκδίδουν το διάταγμα της Αλάμπρας, με το οποίο διατάσσονται οι 150.000 Εβραίοι που ζουν στη χώρα, είτε να μεταστραφούν στο Χριστιανισμό, είτε να εγκαταλείψουν την Ισπανία.

    1821

    Ο Αθανάσιος Διάκος υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στη Λιβαδειά.

    1833

    Ο τούρκος φρούραρχος των Αθηνών Οσμάν Εφέντης παραδίδει την Ακρόπολη στον Βαυαρό ταγματάρχη Πάλιγκαν και στον υπολοχαγό Χριστόφορο Νέζερ. Οι Οθωμανοί αποχωρούν οριστικά από την Αθήνα.

    1946

    Στην Ελλάδα διεξάγονται οι πρώτες μεταπολεμικές εκλογές, από τις οποίες απέχει το ΚΚΕ. Το Λαϊκό Κόμμα κερδίζει 250 έδρες, ενώ η χώρα μπαίνει σε τροχιά εμφυλίου πολέμου.

    1970

    8 μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Γιαπωνέζικος Κόκκινος Στρατός» καταλαμβάνουν αεροπλάνο των Ιαπωνικών Αερογραμμών με 129 επιβάτες, κραδαίνοντας σπαθιά σαμουράι και μία χειροβομβίδα. Θα τους ελευθερώσουν λίγες ώρες αργότερα.

    1982

    Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου βραβεύεται με Όσκαργια τη μουσική της αγγλικής ταινίας Δρόμοι της Φωτιάς.

    ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

    μ. Χ.

    1596

    Ρενέ Ντεκάρτ, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Καρτέσιος, γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός. Έμεινε στην ιστορία και για τη ρήση του «σκέφτομαι, άρα υπάρχω». (Θαν. 11/2/1650)

    Αποφθέγματα

    1732

    Γιόζεφ Χάιντν, αυστριακός συνθέτης, που συνόψισε στο έργο του την Κλασσική Περίοδο της Δυτικής Μουσικής και ανέδειξε τη μουσική φόρμα της σονάτας. («Η Δημιουργία», «Συμφωνία αρ. 94») (Θαν. 31/5/1809)

    1914

    Οκτάβιο Παζ, μεξικανός διπλωμάτης και συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1990. («Ο λαβύρινθος της μοναξιάς») (Θαν. 19/4/1998)

    ΘΑΝΑΤΟΙ

    μ. Χ.

    1917

    Εμίλ Άντολφ φον Μπέρινγκ, γερμανός γιατρός, ο πρώτος επιστήμονας που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας, το 1901, για το έργο του που αφορούσε τη χρήση του ορού ως θεραπευτικού μέσου και ειδικότερα για τη χρήση του στη θεραπεία της διφθερίτιδας. (Γεν. 15/3/1854)

    1980

    Τζέσε Όουενς, αμερικανός μαύρος αθλητής του στίβου, που κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου και ανέτρεψε στην πράξη τις θεωρίες του Αδόλφου Χίτλερ περί άρειας φυλής. (Γεν. 12/9/1913)

    2008

    Ζιλ Ντασέν, γαλλικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης, σύντροφος της Μελίνας Μερκούρη.(Γεν. 18/12/1911)

    ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/3103#ixzz3VvlAZDP9

    Οι Βουλευτικές Εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946

    Προσέλευση πολιτών στις κάλπες

    Προσέλευση πολιτών στις κάλπες

    49

    0

    Οι εθνικές εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946 ήταν οι πρώτες εκλογές στη χώρα μας, μετά το 1936. Είχαν μεσολαβήσει η δικτατορία Μεταξά, το έπος του '40, η Κατοχή, η Αντίσταση, η Απελευθέρωση, τα Δεκεμβριανά και η Συμφωνία της Βάρκιζας. Αποδείχτηκαν μοιραίες, επειδή η έλλειψη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων σηματοδότησε την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, οι επιπτώσεις του οποίου ταλαιπώρησαν τη χώρα για τα επόμενα τριάντα χρόνια.

    Στις αρχές του 1946 την Ελλάδα κυβερνά ο κεντρώος Θεμιστοκλής Σοφούλης. Με την προτροπή των Άγγλων προκηρύσσει εκλογές για τις 31 Μαρτίου. Τα ΕΑΜικά κόμματα, με επικεφαλής το ΚΚΕ και οι αριστεροί φιλελεύθεροι υπό τον Γεώργιο Καφαντάρη αντιδρούν. Ζητούν δίμηνη αναβολή και εγγυήσεις, επειδή θεωρούν τις εκλογές σημαδεμένες υπέρ της δεξιάς, η οποία είχε εξαπολύσει ένα κύμα «λευκής τρομοκρατίας» στη χώρα, μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας και τον αφοπλισμό του ΕΑΜ. Στο στόχαστρο των ακροδεξιών ομάδων ήταν όχι μόνο οι αριστεροί πολίτες, αλλά και οι κεντρώοι αντιμοναρχικοί.

     

    Δεν εισακούονται και τελικά το ΚΚΕ, που φλερτάρει με την ένοπλη κατάληψη της εξουσίας, και η κεντροαριστερά θα ανακοινώσουν αποχή από τις εκλογές. Στις εκλογές θα λάβουν μέρος μόνο δεξιοί και κεντρώοι πολιτικοί σχηματισμοί. Οι παλιοί αντίπαλοι της προπολεμικής περιόδου είναι παρόντες, αλλά κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Το φιλομοναρχικό Λαϊκό Κόμμα, συμπαγές και ενωμένο, αποτελεί τον άξονα της δεξιάς συμμαχίας «Ηνωμένη Παράταξις Εθνικοφρόνων», ενώ το Κόμμα των Φιλελευθέρων, που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, είναι διασπασμένο σε έξι τμήματα (Κόμμα Εθνικών Φιλελευθέρων, Μεταρρυθμιστικόν Κόμμα, Κόμμα Βενιζελικών Φιλευθέρων, Δημοκρατικόν Σοσιαλιστικόν Κόμμα, Κόμμα των Φιλελευθέρων και οι Φιλελεύθεροι του Καφαντάρη που απέχουν).

    Το πρωί της 31ης Μαρτίου οι ψηφοφόροι πηγαίνουν στις κάλπες με το άγγελμα ότι τα ξημερώματα κομμουνιστές αντάρτες υπό τον Καπετάν Μπαρούτα επιτέθηκαν στο Σταθμό Χωροφυλακής Λιτοχώρου, με διαταγή του ηγέτη του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη. Κατά τη συμπλοκή σκοτώθηκαν 9 χωροφύλακες και 2 στρατιώτες, που συμμετείχαν στη φρουρά των εκλογικών τμημάτων. Η επίθεση αυτή θεωρείται από πολλούς ως το προοίμιο του Εμφυλίου Πολέμου.

    Οι εκλογές θα γίνουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, με αναλογικό εκλογικό σύστημα και θα τις κερδίσει η δεξιά και βασιλόφρων «Ηνωμένη Παράταξις Εθνικοφρόνων» με το 55,12% των ψήφων. Οι δύο κεντρώοι σχηματισμού, «Εθνική Πολιτική Ένωσις» και «Κόμμα των Φιλελευθέρων», θα συγκεντρώσουν το 34,67% των ψήφων. Όσον αφορά στο ποσοστό της αποχής, που πρέπει να θεωρείται «πολιτική», οι απόψεις διίστανται, επειδή δεν ανακοινώθηκε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων: Το ΚΚΕ την ανεβάζει στο 50%, οι διεθνείς παρατηρητές την κατεβάζουν στο 9,3%. Η αλήθεια πρέπει να βρίσκεται κάπου στη μέση. Νεώτερες έρευνες την υπολογίζουν γύρω στο 20-25%. Πολύ αργότερα, το ΚΚΕ θα κάνει την αυτοκριτική του και θα θεωρήσει μεγάλο πολιτικό λάθος την αποχή (Καθαίρεση Ζαχαριάδη το 1956, 8ο Συνέδριο του 1961).

    Η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές είχε 354 μέλη. Στήριξε δέκα κεντροδεξιές κυβερνήσεις και πέντε πρωθυπουργούς (Παναγιώτης Πουλίτσας, Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, Δημήτριος Μάξιμος, Θεμιστοκλής Σοφούλης και Αλέξανδρος Διομήδης) μέχρι το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου. Τον Ιανουάριο του 1950 θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν εκλογές για τις 5 Μαρτίου.

    Στις εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946 εξελέγησαν ως βουλευτές πολιτικοί που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις κατοπινές εξελίξεις κι έφθασαν μέχρι το αξίωμα του πρωθυπουργού από τα μέσα της δεκαετίας του '50 έως τις μέρες μας. Πρόκειται για τον Γεώργιο Παπανδρέου(Δημοκρατικόν Σοσιαλιστικόν Κόμμα), τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο (Εθνικόν Ενωτικόν Κόμμα), τον Κωνσταντίνο Γ. Καραμανλή (Λαϊκόν Κόμμα) και τον νεότερο όλων, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη (Κόμμα Βενιζελικών Φιλελευθέρων).

    Αποτελέσματα

    ΚΟΜΜΑΤΑ
    ΑΡΧΗΓΟΙ
    ΠΟΣΟΣΤΑ
    ΕΔΡΕΣ

    1
    ΗΝΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΤΑΞΙΣ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΩΝ
    55,12
    206

    Λαϊκό
    Πέτρος Μαυρομιχάλης,
    Κωνσταντίνος Τσαλδάρης,
    Τζον Θεοτόκης.
    156

    Εθνικόν Φιλελευθέρων
    Στυλιανός Γονατάς
    34

    Μεταρρυθμιστικόν
    Απόστολος Αλεξανδρής
    5

    Πανελλήνιον Εθνικόν
    Αλέξανδρος Σακελλαρίου

    Πατριωτική Ένωσις

    Βασιλοφρόνων

    Ανασυγκροτήσεως

    Κοινωνική Ριζοσπαστική Ένωσις

    Εμπρός

    Συνεργαζόμενοι
    11

    2
    ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ
    19,28
    68

    Βενιζελικών Φιλελευθέρων
    Σοφοκλής Βενιζέλος
    31

    Δημοκρατικόν Σοσιαλιστικόν
    Γεώργιος Παπανδρέου
    27

    Εθνικόν Ενωτικόν
    Παναγιώτης Κανελλόπουλος
    7

    Δημοκρατική Ένωσις

    Συνεργαζόμενοι
    3

    3
    ΚΟΜΜΑ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ
    Θεμιστοκλής Σοφούλης
    14,39
    48

    4
    ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
    Ναπολέων Ζέρβας
    5,96
    20

    5
    ΕΝΩΣΙΣ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΩΝ
    2,94
    9

    Εθνικοφρόνων
    Θεόδωρος Τουρκοβασίλης
    9

    Λαϊκόν Αγροτικόν
    Γεώργιος Παμπούκας

    6
    ΕΝΩΣΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
    0,67
    1

    Αγροτικόν Ελλάδος
    Αλέξανδρος Μυλωνάς

    Αγροτικόν Δημοκρατικόν Ελλάδος

    Δημοκρατικόν Αγροτικόν

    Αγροτικαί Ομάδες του Αγροτικού και Εργατικού Κόμματος

    7
    ΚΟΜΜΑ «Χ» (ΧΙΤΩΝ) ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ
    Κωνσταντίνος Ευσταθόπουλος
    0,17

    8
    ΚΟΜΜΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ
    Α. Αντωνόπουλος
    0,10

    9
    ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΑΡΑΤΑΞΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ
    Διοικούσα Επιτροπή
    0,03

    10
    ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΝ ΚΟΜΜΑ ΕΦΕΔΡΩΝ
    Διοικούσα Επιτροπή
    0,01

    11
    ΚΟΜΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ
    Δ. Παπαπολύζος

    12
    ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΝ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
    Διοικούσα Επιτροπή

    13
    ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ

    ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/240#ixzz3VvlTqTLj


    Ο Πύργος του Άιφελ

    1

    Το κτίριο - σύμβολο των Παρισίων και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κτίρια του κόσμου. Αποτελεί πόλο έλξης για τα εκατομμύρια τουρίστες που το επισκέπτονται κάθε χρόνο (7 εκατομμύρια το 2011) και πηγή σημαντικών εσόδων για την πρωτεύουσα της Γαλλίας. Πρόκειται για ένα μεταλλικό πύργο που βρίσκεται στο Πεδίο του Άρεως και κατασκευάστηκε το 1889 από τον Γάλλο μηχανικό Γκιστάβ Άιφελ (1823 - 1923), από τον οποίο πήρε και το όνομά του: Πύργος του ΄Αιφελ (La tour Eiffel στα γαλλικά).

    Οι αλματώδεις εξελίξεις της τεχνολογίας κατά τον 19ο αιώνα είχαν εξάψει την φαντασία των μηχανικών. Η ιδέα για την κατασκευή ενός πύργου ύψους 300 μέτρων πρωτοεμφανίστηκε το 1833 στην 'Αγγλία, επανεξετάστηκε γύρω στα 1874 στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στις δύο περιπτώσεις τα σχέδια ήταν εντελώς αόριστα και δεν προχώρησαν.

    Ο Γάλλος μηχανικός Γκιστάβ Άιφελ που εκείνη την εποχή κατασκεύαζε σιδηροδρομικές γέφυρες με τόξα πάνω από βαθιά φαράγγια, είχε αφιερωθεί στη μελέτη των μεταλλικών πύργων μεγάλου ύψους για τη στήριξη των γεφυροζευγμάτων. Όταν ολοκλήρωσε τη μελέτη των βάθρων τής γέφυρας του Γκαραμπί, δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του, οι μηχανικοί Εμίλ Νουγκιέ και Μορίς Κεσλέν, έριξαν την ιδέα της κατασκευής ενός πύργου ύψους 300 μέτρων.

    Το πρώτο σχέδιο συντάχθηκε από τον Κεσλέν στις 6 'Ιουνίου 1884 και παρ’ όλο που διέφερε αρκετά από τον μεταγενέστερο  δημιούργημα του Άιφελ περιλάμβανε αρκετά από τα βασικά χαρακτηριστικά του. Το 1886 ο ΄Αιφελ επανήλθε στην ιδέα για τον πύργο των 300 μέτρων. Παρουσίασε στον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Εντουάρ Λοκρουά ένα σχέδιο που εγκρίθηκε στις 12 ’Ιουνίου 1886.

    Η σύμβαση για τη κατασκευή του μνημείου υπογράφτηκε στις 8 Ιανουαρίου 1887 και οι εργασίες ξεκίνησαν χωρίς χρονοτριβή για να προλάβει να είναι έτοιμο την άνοιξη του 1889, όταν θα άνοιγε τις πύλες της Διεθνής Έκθεση και η Γαλλία θα γιόρταζε την εκατονταετηρίδα της Γαλλικής Επανάστασης. Στις 26 Ιανουαρίου άρχισαν οι εκσκαφές των θεμελίων που ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο του 1887 και αμέσως ξεκίνησε η κατασκευή του μεταλλικού σκελετού που τελείωσε τον Μάρτιο του 1889. Η εγκατάστασή του πύργου άρχισε την 1η Ιουλίου 1887. Ό πρώτος όροφος ολοκληρώθηκε την 1η Απριλίου 1888, ό δεύτερος στις 14 Αυγούστου 1888 και ο τρίτος στις 24 Φεβρουάριου 1889. Κατά τη διάρκεια μιας επίσημης τελετής την 31η Μαρτίου 1889 ο Άιφελ ύψωσε για πρώτη φορά την γαλλική σημαία στην κορυφή του μνημείου.

    Το επιβλητικό μνημείο θα ξάφνιαζε τους επισκέπτες της Διεθνούς Έκθεσης, καθώς ήταν το υψηλότερο κτίριο στο κόσμο και θα κρατούσε τον τίτλο αυτό μέχρι τις 30 Απριλίου 1931, οπότε θα του αφαιρέσει ο ουρανοξύστης της Κράισλερ στην Νέα Υόρκη (319 μέτρα). Εξακολουθεί πάντως να παραμένει το υψηλότερο κτίριο στο Παρίσι.

    Ο Πύργος του Άιφελ έχει κατασκευαστεί από σίδηρο και  ζυγίζει 7.175 τόννους. Η μελέτη κατασκευής του περιλάμβανε τη σύνταξη περισσότερων από 5.300 σχεδίων πού δείχνουν τις λεπτομέρειες των 18.038 διαφορετικών εξαρτημάτων του. Για τη συναρμολόγησή του χρησιμοποιήθηκαν 1.050.846 καρφιά. Έχει σχήμα τετραγωνικής πυραμίδας με κοίλες έδρες και διαθέτει τρεις ορόφους: ο πρώτος βρίσκεται σε ύψος 57,63 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους, ο δεύτερος σε ύψος 115,73 μέτρων και ο τρίτος στα 276,13 μέτρα.

    Ο τελευταίος αυτός όροφος φέρει τον τρούλο που αποτελεί το επιστέγασμα του  καθώς και ένα φάρο εγκατεστημένο το 1889 σε ύψος 300,51 μέτρων. Το ύψος αυτό αυξήθηκε στα 320,755 μέτρα από την εποχή της εγκατάστασης ραδιοτηλεοπτικής κεραίας (1959) και σήμερα φθάνει τα 324 μέτρα. Οι υδραυλικοί ανελκυστήρες που υπάρχουν στον πύργο επιτρέπουν την άνοδο των επισκεπτών στους διαφόρους ορόφους.

    ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/915#ixzz3VvmmQHJ5

    Φραντς Γιόζεφ Χάιντν
    1732 – 1809

  •  

  • Φραντς Γιόζεφ Χάιντν (Thomas Hardy, 1792)

    Φραντς Γιόζεφ Χάιντν (Thomas Hardy, 1792)

    25

    0

    Ο αυστριακός συνθέτης Φραντς Γιόζεφ Χάιντν (Franz Joseph Haydn, στην Ελλάδα τον γνωρίζουμε και ως Χάυδν) είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της Δυτικής Μουσικής, με καθοριστική παρουσία και συμβολή στην κλασσική της περίοδο. Ευτύχησε να ζήσει πολλά χρόνια για την εποχή του και να παραστεί μάρτυς πολλών σημαντικών αλλαγών στη μουσική και την κοινωνία (Διαφωτισμός, Γαλλική και Αμερικανική Επανάσταση).

    Με το έργο του επηρέασε την εξέλιξη της συμφωνίας, της σονάτας και του κουαρτέτου εγχόρδων κι έγινε κύρια πηγή έμπνευσης για συνθέτες όπως ο Μότσαρτ και ο Μπετόβεν, που με την πληθωρική παρουσία τους επισκίασαν την προσφορά του δασκάλου τους.

    Ο Χάυδν άφησε πίσω του ένα μεγάλο σε έκταση και ποιότητα έργο, αποτελούμενο από σχεδόν 1.200 συνθέσεις. Μεταξύ αυτών: 104 Συμφωνίες, 80 κουαρτέτα εγχόρδων, 50 σονάτες για πιάνο, 24 κοντσέρτα, 20 όπερες, 90 χορωδιακά έργα, 100 τραγούδια.

    ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/429#ixzz3Vvn5tlkx

     

    Ζιλ Ντασέν
    1911 – 2008

    Ζιλ Ντασέν

    77

    0

    Αμερικανός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου, σύζυγος της Μελίνας Μερκούρη. Οι ταινίες του εκτείνονται από το αστυνομικό γκανγκστερικό φιλμ νουάρ ως τον κοινωνικό ρεαλισμό και τον λυρικό εξπρεσιονισμό.

    Ο Ζιλ Ντασέν (Jules Dassin) γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1911 στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ και ήταν το 8ο παιδί ενός ρωσοεβραίου κουρέα. Ξεκίνησε την κινηματογραφική του πορεία ως μαθητευόμενος στο πλευρό του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Αργότερα, συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Μαρκ Χέλνγκερ, με τον οποίο έκανε δύο ταινίες. Η συνεργασία τους διακόπηκε, όταν αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί τη σκοτεινή εποχή του Μακαρθισμού, λόγω των διώξεων και των παρεμβάσεων που δεχόταν στη δουλειά του. Όταν κλήθηκε να απολογηθεί στο Κογκρέσο, κατηγορούμενος για αντιαμερικανική δράση, γύριζε την ταινία «Night and the City».

    Εγκαταλείποντας τις ΗΠΑ, εγκαταστάθηκε στη Γαλλία. Εκεί γύρισε την ταινία «Ριφιφί», ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φιλμ νουάρ της παγκόσμιας κινηματογραφίας, με το οποίο κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Κανών το 1955.

    Στη Γαλλία, επίσης, παντρεύτηκε την Μπεατρίς Λονέρ, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον διάσημο γάλλο τραγουδιστή Τζο Ντασέν (1938-1980) και την ηθοποιό Ζουλί Ντασέν. Ωστόσο, τη ζωή του χάραξε βαθιά ο έρωτάς του με τη Μελίνα Μερκούρη, την οποία γνώρισε δύο χρόνια μετά το «Ριφιφί».

    Από τη στιγμή εκείνη άρχισε η δεύτερη καριέρα του, καθώς οι περισσότερες ταινίες που σκηνοθέτησε είχαν πρωταγωνίστρια τη Μελίνα. Μαζί γύρισαν εννέα ταινίες, μεταξύ των οποίων το «Τοπκαπί», η «Φαίδρα» και το «Ποτέ την Κυριακή», που τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Κανών το 1960. Η ίδια ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρσκηνοθεσίας και σεναρίου, όμως τελικά απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης μουσικής και τραγουδιού για «Τα Παιδιά του Πειραιά» του Μάνου Χατζιδάκι.

     

    Με τη Μελίνα, παντρεύτηκε το 1966 και υιοθέτησε τόσο την υπηκοότητα του Έλληνα, όσο και το όραμα της συντρόφου του για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Μαζί ανέπτυξαν έντονη αντιδικτατορική δράση την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών και με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Ελλάδα.

    Σε μία συνέντευξή του είχε πει: «Ζούσα μια διαφορετική εξορία από το ' 67 έως το '74. Σκηνοθέτησα μία μόνο ταινία, γιατί η καρδιά μου είχε μόνο απογοήτευση για τη δικτατορία στην Ελλάδα. Αφοσιώθηκα στη Μελίνα, μένοντας πλάι της όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι ταινίες δεν βρίσκονταν καν στο μυαλό μας, γυρίσαμε μία, την "Υπόσχεση την αυγή", απλώς και μόνο επειδή είχαμε υπογράψει τα συμβόλαια».

    Στην Αθήνα ο Ζιλ Ντασέν σκηνοθέτησε και τρία θεατρικά έργα, την «Όπερα της Πεντάρας», τον «Γλάρο», και τον «Θάνατο του εμποράκου». Σε συνέντευξή του είχε δηλώσει: «Ξεκίνησα από το θέατρο και λόγω του θεάτρου είχα αρχίσει από νωρίς να σέβομαι και να αγαπώ την Ελλάδα».

    Μετά το θάνατο της διάσημης ηθοποιού και πολιτικού, ο Ντασέν δημιούργησε στη μνήμη της το Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη», με στόχο την προώθηση της δημιουργίας του νέου Μουσείου της Ακρόπολης και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Κατέχοντας τη θέση του προέδρου, παραχώρησε στο ίδρυμα τα έσοδα από τις ταινίες του, προκειμένου να ενισχυθεί ο αγώνας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

    Πέθανε πλήρης ημερών, σε ηλικία 97 ετών, στις 31 Μαρτίου 2008.

    Φιλμογραφία

  • Στα 16 γνώρισα τον έρωτα (1980)
  • Κραυγή γυναικών (1978)
  • Η Δοκιμή (1974)
  • Υπόσχεση την Αυγή (1970)
  • Εκτέλεση εν ψυχρώ (1968)
  • Hamilchama al hashalom- Survivor (1968)
  • 0:30 Καλοκαίρι Βράδυ (1966)
  • Τοπκαπί (1964)
  • Φαίδρα (1962)
  • Ποτέ την Κυριακή (1960)
  • Ο Νόμος (1959)
  • Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται (1957)
  • Ριφιφί (1955)
  • Η Νύχτα και η Πόλη (1950)
  • Thieves' Highway (1949)
  • Γυμνή Πόλη (1948)
  • Brute Force (1947)
  • A Letter for Evie (1946)
  • Two Smart People (1946)
  • The Canterville Ghost (1944)
  • Young Ideas (1943)
  • Reunion in France (1942)
  • The Affairs of Martha (1942)
  • Nazi Agent (1942)
  • The Tell-Tale Heart (1941)
  • ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/349#ixzz3VvncSG00

    Johnny B. Goode

    23

    0

    Εμβληματικό τραγούδι του ροκ εντ ρολ, γραμμένο και ερμηνευμένο από τον Τσακ Μπέρι. Κυκλοφόρησε σε σινγκλ στις 31 Μαρτίου 1958 και συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ του Μπέρι Chuck Berry Is on Top (Ιούλιος 1969). Το τραγούδι μιλά για το Αμερικάνικο Όνειρο, για έναν φτωχό επαρχιώτη νεαρό, που γίνεται σταρ με το ταλέντο του στην κιθάρα και τη σκληρή δουλειά.

    Το Johnny B. Goode είναι ημιαυτοβιογραφικό και ο Μπέρι άντλησε την έμπνευσή του από τον βασικό του συνεργάτη, τον πιανίστα Τζόνι Τζόνσον, με τον οποίο έγραψε πολλά τραγούδια και στον οποίο οφείλεται ο αψεγάδιαστος ήχος του Μπέρι. Για το επώνυμο του ήρωα οι ιστορικοί του ροκ πιστεύουν ότι προήλθε από τον δρόμο, όπου γεννήθηκε ο Μπέρι, την Goode Αvenue του Αγίου Λουδοβίκου (St. Louis).

    Το εναρκτήριο κιθαριστικό ριφ του τραγουδιού -ίσως το πιο φημισμένο του ροκ εντ ρολ- είναι κοπιαρισμένο νότα - νότα από το σόλο του κιθαρίστα Καρλ Χόγκαν στο τραγούδι του Λούις Τζόρνταν Ain't That Just Like a Woman (1946). Το Johnny B. Goode είναι από τα δημοφιλέστερα και πιο χιλιοπαιγμένα τραγούδια. Τουλάχιστον 55 διασκευές του έχουν καταγραφεί από πρωτακλασσάτους καλλιτέχνες και συγκροτήματα όλων των ειδών της λαϊκής μουσικής.

    Σχετικά
    • Στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται συχνά από Γιάννηδες της πολιτικής στις προεκλογικές τους εκστρατείες, όπως ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζον Κέρυ το 2004 και ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Τζον Μακ Κέιν το 2008.
    • Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε σ' ένα δίσκο με τραγούδια από τη Γη ως δείγμα του αμερικάνικου πολιτισμού και μεταφέρθηκε στο διάστημα το 1977 με το διαστημόπλοιο «Βόγιατζερ».

    ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/430#ixzz3Vvtb82jX

    Λιδορίκι 1943,αδελφωμένοι 5 Λιδορικιωτόπουλα της  εποχής μπροστά  στο Σαράϊ. Χαρ.Ζέκιος, Π.Παλαιολόγος , με τη  στολή - λάφυρο απ' τη  μάχη  της  Αράχωβας,Τάκης Καλαπτσής,Αλ.Κωστάκης, Χαρ. Κατσώνης

    Λιδορίκι   1943 , αδελφωμένα 5  Λιδορικιωτόπουλα της  εποχής  σε  αναμνηστική  φωτογραφία , μπροστά  απ’ το  περιβόητο  Σαράι , από  αριστερά  : Χαρ. Ζέκιος , Παν. Παλαιολόγος , με  τη  στολή..λάφυρο , απ’ τη  μάχη της  Αράχωβας , Τάκης  Καλαπτσής , Αλέκος  Κωστάκης – Καφτανιαλέκος  και Χαρ. Κατσώνης

     

    Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ   ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ

    meteo.gr

    Τετάρτη
    1/4

    03:00

    10°C

    69%

    4 Μπφ Δ
    24 Km/h

    ΚΑΘΑΡΟΣ

    09:00

    10°C
    Αισθητή Θερμοκρασία7°C

    94%

    5 Μπφ Δ
    35 Km/h
    Ριπές ανέμου55 Km/h

    ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ


    Μικρή πιθανότητα βροχής

    15:00

    14°C

    75%

    6 Μπφ Δ
    45 Km/h
    Ριπές ανέμου70 Km/h

    ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ

    21:00

    11°C

    94%

    4 Μπφ Δ
    24 Km/h

    ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ

    Δεκαετία  του  50 , τρεις  Γιάννηδες παρέα  στη Βαθειά , οι δύο , Μπούγαλης και Δημολάς  παίσουν  χαριά ενώ ο Γιάννης Γκομόζιας - Γκομοζόϊαννος , παρακολουθεί , στο χειμωνιάτικο  πρωιονό .Κυριακής , περοφανώς ...

    Δεκαετία  του  ‘50  , τρεις  Γιάννηδες  παρέα  στη  Βαθιά , οι  δύο , Γιαν.Μπούγαλης  και  Γιαν. Δημολάς  παίζουν χαρτιά  ενώ ο  Γιάννης  Γκομόζιας – Γκομοζόγιαννος , παρακολουθεί , στο  χειμωνιάτικο πρωινό κάποιας..Κυριακής …

     

    Καλή  σας  μέρα  να  είστε  Καλά και  ΠΡΟΣΟΧΗ  ΑΥΡΙΟ  ΜΗ  ΣΑΝ…ΞΕΓΕΛΑΣΟΥΝ ….

    Απ’ το  “ Λιδωρίκι “ , με  αγάπη …..Κ.Κ.-

    No comments: