29.10.15

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Το ΥΠΟΙΚ σφίγγει τα λουριά στις ύποπτες εταιρείες

 

Πώς θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία αποδείξεων και τιμολογίων των επιχειρήσεων. Νέο όπλο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Εσόδων

Μαρίνα Φούντα

Οκτώβριος 29 2015 10:00

«Να… σφίξει τα λουριά» στις πλέον ύποπτες για φοροδιαφυγή εταιρείες επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών, ρίχνοντας στο τραπέζι ένα ακόμη μέτρο για την πάταξη του φαινομένου.

Κατά τις πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επιταχύνει τις διαδικασίες για τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών των εταιρειών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και δη το ηλεκτρονικό σύστημα Τaxis.

Πρόκειται για ένα μέτρο που βρίσκεται από χρόνια στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών και το οποίο, όπως όλα δείχνουν, ήρθε η ώρα να ενεργοποιηθεί και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν, καθώς η κυβέρνηση έχει θέσει «νούμερο ένα» πολέμιό της παντός είδους φαινόμενα φοροδιαφυγής.

Βάσει των σχεδιασμών του οικονομικού επιτελείου και μετά τις σαφείς εντολές του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, με τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων επιχειρείται να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά φαινόμενα μη απόδοσης ΦΠΑ και έκδοσης πλαστών αποδείξεων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, με το εν λόγω μέτρο, θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων όλα τα στοιχεία των επιχειρήσεων που αναγράφονται σε αποδείξεις και τιμολόγια. Η διαβίβαση των στοιχείων θα πραγματοποιείται κατά τη στιγμή της έκδοσής τους.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η επιβεβαίωση της γνησιότητας των στοιχείων που θα αναγράφονται σε αποδείξεις και τιμολόγια, καθώς θα υπάρχει δυνατότητα αυτόματου ελέγχου, ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο.

Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων θα καταστούν «ο μεγάλος αδερφός» των επιχειρήσεων, καθώς θα παρακολουθούνται όλες οι κινήσεις τους και δη η ροή πληρωμών και εισπράξεων.

Με το εν λόγω μέτρο, θα παρακολουθείται και η απόδοση ΦΠΑ για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και η καταβολή φόρων εισοδήματος.

Το οικονομικό επιτελείο έχει στοιχηματίσει στην αποδοτικότητα – και αποτελεσματικότητα – της εν λόγω δράσης, με αποτέλεσμα να κινεί τις διαδικασίες για την άμεση εφαρμογή της, βγάζοντας ένα ακόμη όπλο από τη φαρέτρα του και κλιμακώνοντας τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

news247.gr

No comments: