11.5.17

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΧΩΡΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ...


Ένας αγαπημένος φίλος του  χωριού  μας , αγαπημένοι  μου  φίλοι , έφυγε πρόσφατα απ' τη ζωή ,  Ο Θεμιστοκλής Κων.Κοράκης , Δάσκαλος  που  για πολλά  χρόνια υπηρέτησε  στο Κάλλιο (Βελούχι ) και  έφυγε για  άλλο  σχολειο όταν όταν το  Βελούχι  κατακλύσθηκε απ' τα  νερά  του ΄Μόρνου ...



Ο εκλιπών , στο μικρό  Βελουχοβιότικο σχολείο , λίγες μέρες  πριν  το  χωριό πλημμυρίσει απ' τα  νερά του  Μόρνού 


Ο  αείμνηστος Θέμης σε μια  αναμνηστική φωτογραφία του  με  τα λ ίγοστά παιδιά  του Σχολείου  του Καλλίου , λίγο  πριν κατακλυσθεί το  Βελούχι 

Αποχαιρετισμός αναχωρησάντων 

Ο αγαπητός μας Λάκης , ο δάσκαλος , ο Θεμιστοκλής Κοράκης  (του Κωστάκη ο γιος) ,έφυγε για πάντα από κοντά μας . 
Σήμερα θα γίνει η κηδεία του στο χωριό που τόσο πολύ είχε αγαπήσει.
Αιώνια η μνήμη του 








Απόσπασμα από το εγκόλπιο , των απανταχού Κοκκινιωτών Δωρίδος ,( συγγραφέας ο  δάσκαλος Θεμιστοκλής  Κοράκης, έκδοση 1990 ).

Οι καστανιές του Χωριού 
Βόρεια - Ανατολικά του χωριού , και σε απόσταση 3 περίπου χιλ. από το χωριό και μετά από πορεία δια μέσου αρκετά καλού βατού αυτοκινητόδρομου , συναντούμε το μικρό δάσος των παμπάλαιων καστανιών . Οι καστανιές αυτές όπως αναφέρω είναι παμπάλαιες και υπολογίζεται περίπου ηλικία τους το λιγότερο 4 αιώνων ( 400 χρόνια ) .  Δηλαδή αρχάς του 1600 μ.χ .
Είναι και αυτές μια από τις όμορφες τοποθεσίες και ωραίο κόσμημα του χωριού . Στο μέσον αυτών βρίσκεται σαν διαμαντόπετρα το ευλαβικό πανοραμικό εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.  Στις 6 Αυγούστου που γιορτάζει το εκκλησάκι οι κάτοικοι του χωριού καθώς και άλλοι προσκυνητές από τα γειτονικά χωριά συγκεντρώνονται στο χώρο αυτόν για να εορτάσουν την Μεταμόρφωση του Σωτήρος , να κουβεντιάσουν για διάφορα ευκαιριακά θέματα και το σπουδαιότερον  να απολαύσουν τον δροσερό και παχυλό ίσκιο , μέσα στην Αυγουστιάτικη ζέστη του καλοκαιριού .
 Οι καστανιές αυτές παλαιότερα αποτελούσαν για το χωριό βασικούς πόρους διατροφής αλλά και εισόδημα με το οποίο κατα ένα μέρος ζούσαν οι κάτοικοι του χωριού.
 Τα κάστανα αυτά τα οποία μάζευαν ήταν ένα μέρος της τροφής των , αλλά ήταν και προϊόν εμπορίου με ανταλλαγή με αλλά προϊόντα .Χαρακτηριστικόν είναι  ότι μερικοί από τους κατοίκους τότε , με ζώα μετέφεραν στην Άμφισσα τα κάστανα και έπαιρναν ελιές .  Ένα κιλό κάστανα - ένα κιλό ελιές έτοιμες προς βρώσην.
Σήμερα οι καστανιές αυτές δεν είναι προσοδοφόρες καθόσον λιγοστά είναι τα κάστανα , αλλά είναι ένας περίπατος και μια ασχολία των κατοίκων , συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου.
Αυτά έχουμε να γράψουμε για το πανοραμικό τοπίο των καστανιών , ένα ακόμη στόλισμα για το χωριό.


ο δάσκαλος Θεμιστοκλής ,( Λάκης ) , Κοράκης στο Βελούχι, ( Κάλλιον ) , στην τάξη διδάσκει τα λιγοστά παιδιά λίγο πριν τα νερά του Μόρνου σκεπάσουν τα πάντα....



O  αείμνηστος είχε ασχοληθει με τα  Λαογραφικά του  χωριού του και  είχε εκδόσει και ποιητική  συλλογή .
   Εμείς  δανειζόμαστε κάποια  κείμενά του απ' το  εξαιρετικό blog του αγαπητού φίλου  Κώστα Μπερτσιά , που  είναι χωριανός του αείμνηστου  Θέμη ...
  Το  Λιδορίκι , αλλά  και  λοοι πιστεύω οι  Λιδορικιώτες που  έζησαν  και  αγάπησαν τον εκλιπόντα, στέλνουν τα  συλλυπητήριά  τους  στην αδελφή  και  τον αδελφό του , προσωπικά  δε στον  αδελφό  του Δημήτρη , που  ήταν  συμμαθητής  μου .
   Φίλε  Θέμη , καλοτάξιδος  και  αναπαυμένος , ΟΛΟΙ  ΣΕ ΑΓΑΠΟΎΣΑΜΕ  ΚΑΙ ΜΕ ΑΓΑΠΗ  ΠΑΝΤΑ  ΘΑ  ΣΕ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ
                             Οι  φίλοι σου  Λιδορικιώτες
                            WWW.LIDORIKI.COM 

No comments: