21.10.08

ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ..

  Προχθές την Κυριακή αγαπημένοι μου φίλοι , κατέβηκα στη Ναύπακτο γιά να παραλάβω κάποια όργανα γιά την μπάντα μας , και γνώρισα από κοντά πιά , ένα..τηλεφωνικό..φίλο , τον Γιάννη Χαλάτση , ένα παθιασμένο ερευνητή των..περασμένων , της όμορφης εποχής που σιγα-σιγά..ξεθωριάζει ..ξεφτίζει και..χάνεται..

   Επαχτίτης , ο αγαπητός Γιάννης , με πάθος , μεράκι , κόπο και..μπόλικη υπομονή , που προσωπικά , δυστυχώς , δεν..έχω , μαζεύει ό,τι έχει απομείνει..σκόρπιο , εδώ κι' εκεί , και..συγκαιριάζει κομματάκι..κομματάκι , τ' αγαπημένο και νοσταλγικό παρελθόν μας .

   Μιά απ' τις πολύκοπες έρευνές του αφορά στα παλιά χάνια της περιοχής μας , και κατάφερε , ψάχνοντας και..ρωτώντας , να..ξετρυπώσει όλα τα τότε ..Motel , της..γούρνας μας , ένα απ' αυτά ήταν και το χάνι του Κωσταντελάκη  η  Κωνσταντέλου , που ήταν στο Στενό , όπως όμορφα το περιγράφει στο παρακάτω κείμενό του .

   Γιά μας , που μεγαλώσαμε στο Λιδορίκι , είναι γνωστή η ύπαρξή του , χθες όμως συνάντησα ένα Βελουχοβιώτη , που μου έδωσε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες γιά το χάνι αυτό .

   Κάποια στιγμή ο μπάρμπα Κωσταντελάκης κουράστηκε , γέρασε , και το χάνι το νοίκιασε σε κάποιον Πασαγγέλη , απ' την Πενταγιού , ο οποίος εγκαταστάθηκε εκεί και το δούλευε . Σιγά-σιγά όμως η δουλειά άρχισε να κόβει , έγινε βλέπεις κι' ο δρόμος , άρχισε η συγκοινωνία , κι αυτό το χάνι δεν είχε πιά δουλειά .   

   Ο Πασαγγέλης λοιπόν , αφού είδε κι' απο..είδε , χωρίς να ειδοποιήσει τον Κωσταντέλο , έκατσε κι' έγραψε το παρακάτω..γράμμα :

                     Νάστε μάρτυρες πλατάνια ..

                     ο Πασαγγέλης φεύγει νύχτα απ' τα Χάνια ,

                     κι' εσύ μ'κρούτσ'κο εικονισματάκι ,

                     χαιρέτα μ' τον Κωσταντελάκη ,

                     και ..πεστ' , άμα..ανταμωθούμε

                     .....τότες θα..λογαριαστούμε....

Άφησε το σημείωμα πάνω στον πάγκο και μην τον...είδατε ,  έφυγε γιά την Πενταγιού , το εικονισματάκι , που αναφέρει , ήταν μιά μικρούλα εικονίτσα , που υπήρχε , στην πέρα πλευρά του παλιού πέτρινου γεφυριού , προς τα Χάνια , βαλμένη μέσα σε ένα ..φυσικό εικονοστάσι , στο βράχο .

   Γιά το τουριστικό περίπτερο , που περιγράφει  παρακάτω , ο φίλος Γιάννης , έχουμε πολλά να πούμε , αλλά 'οχι..απόψε , κάποιο άλλο βράδυ..

               Καλό σας βράδυ , απ' το Λιδορίκι με αγάπη........Κ.-

Γεφύρι Στενού._0008 Αυτό είναι το παλιό πέτρινο γεφύρι του Στενού , πολύ πριν γίνουν οι μετέπειτα γέφυρες , αριστερά στη φωτογραφία , εκεί που φαίνεται η κολώνα , στο βράχο , υπήρχε μιά εσοχή , ένα ..βαθούλωμα , στο βράχο , που τόχαν κάνει εικονοστάσι , εκεί λοιπόν υπήρχε το εικονισματάκι που αναφέρει ο Πασαγγέλης .

                    

Χάνι Κωνσταντέλου

Σε απόσταση εκατό μέτρων δυτικά της πέτρινης γέφυρας των Στενών λειτουργούσε το χάνι του Κωνσταντέλου, γνωστό και ως χάνι Κολοκύθα. Ήταν ένα μικρό ισόγειο κτίσμα που λειτουργούσε από παλιά μέχρι το 1957-58.

Σύμφωνα με μαρτυρία του Αμφισσιώτη ιατρού Ηλία Ρεκαΐτη ο πατέρας του, ιατρός Νικόλαος Ρεκαΐτης, κάθε εβδομάδα για το χρονικό διάστημα από 1-8-1949 μέχρι 1-8-1955 πήγαινε στο χάνι Κολοκύθα ως διορισμένος από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Εκεί συγκεντρώνονταν οι κάτοικοι των γειτονικών χωρίων της περιοχής τους εξέταζε και τους χορηγούσε φάρμακα.

Τουριστικό περίπτερο Ε.Ο.Τ.

clip_image001[1] 

Δίπλα από το χάνι Κωνσταντέλου - Κολοκύθα, στα δεξιά του δρόμου Λιδορικίου - Ναυπάκτου λειτούργησε το 1958 το τουριστικό περίπτερο του Ε.Ο.Τ. Πρώτος υπεύθυνος του προσωπικού ήταν ο Αθανάσιος Κολοκύθας.

Το περίπτερο αυτό ήταν ένα σύγχρονο διώροφο κτίσμα που εξυπηρετούσε τους εποχούμενους της εθνικής οδού Αθηνών - Λιδορικίου – Ναυπάκτου - Ιωαννίνων. Λειτουργούσε καφετέρια, εστιατόριο και διέθετε δωμάτια ύπνου.

No comments: