12.10.08

ΠΕΡΣΙ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ..ΓΡΑΦΑΜΕ...

12.10.07

TO..KOYΒΑΡΙ ΤΗΣ...ΖΩΗΣ.....

Μοναχός τις νύχτες..τριγυρνάς ,
και με τα’ άστρα σαν..τρελλός μιλάς …
μη γυρεύεις φίλε μου να..βρεις..
άκρη στο κουβάρι της ζωής .


Φίλοι , κολλητοί και…συγγενείς ..
όλοι σε..πουλήσανε..νωρίς..
όσο έχεις φίλε και..κερνάς..
όλοι..προσκυνούν όταν περνάς .


Ψάξε βρες κι' αγόρασε..μυαλό ,
συμμαζέψου σε παρακαλώ ,
φούμαρα και φούσκες μη..μασάς
φτύστους όλους να καλοπερνάς .


Έφτασες ψηλά στα..ρετιρέ..
τσίμπησες το..δόλωμα..κουτέ ,
λίγα ευρώ σου δώσαν..δηλαδή..
και σου αγοράσαν τη ζωή…

Το ‘παθαν και ..άλλοι πιο νωρίς ,
‘ομως δεν στο…σφύριξε κανείς !!
πως όλα τα ..ευρώπουλα της γης
δεν ..αξίζουν μια στιγμή ..ζωής…

Λιδορίκι Οκτώβριος 2007 ……..Κ.-

12.10.07

25...ΧΡΟΝΙΑ...ΠΡΙΝ.....

Στο 11ο φύλλο του ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ του Οκτωβρίου 1982 , φιλοξενείται μιά επιστολή του Γεωργίου Πέτρου , απ' το Σικάγο , που αναφέρεται στη...μάχη των ..αεροστάτων , με τον τίτλο : ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΩΝ..ΒΑΡΣΙΩΤΩΝ !
Αγαπητέ Γιώργο , γειά σου .
Με την εφημερίδα σου , μου θυμίζεις σε κάθε φύλλο , τα παιδικά μου χρόνια ! Ιδιαίτερα με τα δημοσιεύματα του φίλου μου του Αλέκου Κωστάκη .
Π'ανω , μάλιστα , στο τελευταίο του δημοσίευμα γιά τα αερόστατα ,έχω να προσθέσω τούτα :
Εγώ ο ίδιος πήρα από τους Κάτω Μαχαλιώτες ένα αερόστατο το 1937 .
Ήταν ένα μεγάλο αερόστατο με 24 κόλλες , που πήγε τόσο ψηλά ώστε κρύφτηκε μέσα στα σύννεφα και έπεσε στα Ζεστόπια .
Εκεί είχαμε καρτέρι οι Βαρσιώτες , το έπιασα εγώ και οι αντίπαλοι με πήραν κυνηγώντας . Ήταν , θυμάμαι , ο μακαρίτης ο Μήτσος Μαλάμος , ο Χρήστος Γατάκης και άλλοι πολλοί .
Μου φώναζαν από κοντά να τους το δώσω και να μου δώσουν ένα τάλληρο -ποσό μεγάλο γιά την εποχή -αλλά εγώ , τίποτα . Το κατόρθωμα των Βαρσιωτών και το ταπείνωμα των Κάτω Μαχαλιωτών ήταν πιό σημαντικά !!
Έτρεχα , λοιπόν , εγώ , έτρεχαν κι' αυτοί ξοπίσω μου και το κυνήγι εξακολούθησε πέρα στο Παλιοχώρι και κάτω προς τον Κόστεβο ,μέχρι που σκοτείνιασε και μ' έχασαν . Αλλοιώς δε σταμάταγαν...
Τι εποχές υπέροχες που ήταν εκείνες , και με πόα λίγα νοιώθαμε χαρά....
Τώρα ; Ποιό παιδι θάτρεχε τη ..μισή Γκιώνα γιά είκοσιτέσσερες κόλλες χαρτί και την τιμή των Βαρσιωτών ;
Καλά Χριστούγεννα και θερμές ευχές σε σένα κι' όλους τους Συμπατριώτες μας .
Γεώργιος Πέτρου .
Σικάγο .
Καταλάβατε , περίπου , αδέρφια τι γινόταν τότε με τον..αεροστατοανταγωνισμό , μεταξύ , κυρίως , Βαρσιωτών και Κάτω Μαχαλιωτών , Ομηρικές...μάχες , κι' έτσι και σου παίρναν το ..αερόστατο ; καλύτερα να ' μπαινες σαράντα οργιές μεσ' τη γης , πούλεγε κι' η μακαρίτισσα η μάνα μου .
Σας οφείλουμε μιά συνοπτική περιγραφή του πανέμορφου αυτού εθίμου , απ' τις σχετικές αφηγήσεις του αξέχαστου Λιδορικιώτη και φίλου , του Αλέκου Κωστάκη , θα τη...συναρμολογήσουμε..πρεπόντως , και αποδίδοντας , όσο καλύτερα μπορούμε το ύφος και τη...παθιασμένη..Λιδορικιωτο..φλόγα του Αλέκου , θα την δημοσιεύσουμε , σύντομα....δεν σας κρύβω δε , πως κάνουμε αγώνα να βρούμε και σχετικό..φωτογραφικό υλικό , θάναι πραγματικά...πολύτιμο.....
Καλό σας βράδυ..........Κ.-

12.10.07

ΕΔΩ...ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ...ΛΙΔΟΡΙΚΙ....

ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΙΚΕΛΛΑΣ - ENAΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΤΗΣ...ΙΝΔΙΑΝΟΣ !!!

Ο Κώστας , τον πρώτο καιρό που πήγε στη Βενεζουέλα , σωτήριον...έτος..1956......

Γιά ένα χρόνο περίπου , δούλεψε σαν βοηθός...τοπογράφος , στις ζούγκλες της Βενεζουέλας .

ΚΟΡΑΘΟΝ ΝΤΕ ΛΕΟΝ ...Λεοντόκαρδος που λέμε , το περίφημο ποταμόπλοιο του μπάρμπα Κώστα , ...γελάδια...300 η..ταύροι...220....μπορούσαν να...επιβιβαστούν.....

Ο


Ο Κώστας με φίλους του σε κάποιο...παζάρι ...

Ινδιάνικα ..όπλα , της Βενεζουέλας , τόξο , ακόντιο , και..φαρέτρα .....

Ο...Θεός των..ΙΝΚΑΣ......

Όλα ξεκινάνε πάντα με ένα..καφεδάκι , με καλή παρέα ,καλαμπούρι και...κοινωνικό...σχολιασμό , κουτσομπολιό...που....λέμε , έτσι έγινε και σήμερα στο Λευκαδίτι , ο...Λεοντόκαρδος ..Κώστας , όρθιος με τα γυαλιά , μας διηγείται κάποια απ' τις πολλές περιπέτειές του , στο μαγαζί στης κυρά Γιώτας , στην πλατεία στην ...πουρνάρα....

Γειά σας αδέρφια , καλό απόγευμα , Παρασκευή σήμερα , 12 Οκτωβρίου 2007 , ποιός στη...χάρη μας ( γιά τους..εργαζόμενους..φυσικά..) , Παρασκευή νάναι μάστορα κι' ας είναι...χίλιες ώρες , όπως λέγαν παλιότερα αλλά γιά το...Σάββατο ..βέβαια , Σαββατοκύριακο έρχεται θα ξεκουραστείτε και από Δευτέρα..τα κεφάλια..μέσα .
Ο καιρός εδώ είναι λίγο..μπερδεμένος , μία βγαίνει ήλιος μιά..ψιλοβρέχει , πάντως έχει λίγο ψυχράνει αλλά σε γενικές γραμμές είναι όμορφα , το χωριό μας πάντα καταπράσινο και τα Σαββατοκύριακα έχουμε λίγο κόσμο , κυρίως κυνηγούς , προσωπικά τη χαίρομαι αυτή την εποχή , ήσυχα , όμορφα κι' απλά , μακριά απ' τ' αγριεμένο...πλήθος .
Σήμερα έιχαμε , στο Λευκαδίτι , την πρώτη...συνάντηση με τον μπάρμπα Κώστα Κρικέλλα , ένα νεαρό...ογδοντατεσσάρη , που νεαρός έφυγε απ' τις πλαγιές και τα μονοπάτια της...Γκιώνας , κατέβηκε στην Αθήνα και μετά από πολλές..περιπέτειες βρέθηκε , από...τσοπανόπαιδο που ήταν , ποταμο...πλοιοκτήτης στις άγριες ζούγκλες της Βενεζουέλας , να κάνει μεταφορές και...ξεναγήσεις στον ποταμό Ορενόκο , κι' αργότερα ..αδαμαντο..θήρας , κυνηγός...κροκοδείλων , κι' ένα σωρό άλλες απίθανες εργασίες στα 30 περίπου χρόνια που έμεινε στη Βενεζουέλα .
Στο σπίτι του , στο Λευκαδίτι , όλα..θυμίζουν...Ινδιάνους , διάφορα ενθύμια , και πολλές-πολλές φωτογραφίες , έχει ακόμα γνήσια Ινδιάνικη φλογέρα , τόξα , βέλη , φυσοκάλαμο και φαρμακωμένες..βελόνες , των ιθαγενών της Βενεζουέλας , και φυσικά απέραντο..φορτίο..αναμνήσεων....
Πρώτη-πρώτη θέση έχει μιά μεγάλη φωτογραφία με το περιβόητο ..ποταμόπλοιο , το όνομά του ; " CORAZON de LEON " , Λεοντόκαρδος δηλαδή , που είχε μήκος 33 μέτρα , και 8,5 πλάτος και μεταφορική ικανότητα 150 τόννων , και όπως μας είπε ο...πλοιοκτήτης μπορούσε να μεταφέρει 300 περίπου γελάδια , μεσαίου μεγέθους , αν 'ομως ήταν μεγάλα , ταύροι , γύρω στα 220 , ήταν δε το μεγαλύτερο ποταμόπλοιο του Ορενόκο , στην εποχή του φυσικά , τα άλλα ήταν μκρότερα , μέχρι 100 τόννους .
Μάλιστα σε κάποι ταξείδι , συγκρούστηκε με ένα άλλο , μικρότερο , ποταμόπλοιο το οποίο και βυθίστηκε , αλλά έφταιγε ο άλλος καπετάνιος , μας έδειξε και την εφημερίδα της εποχής που αναφέρεται στο ναυτικό ατύχημα έχοντας και φωτογραφίες των ποταμόπλοιων .
όση ώρα μιλάγαμε , ο φίλος μας ...έλαμπε , τα μάτια του , αδέρφια , πέταγαν...σπίθες , και κάποτε -πότε η φωνή..λύγιζε , έτρεμε , αλλά το πάθος...πάθος .
Έτσι γιά..πρόγευση σας έχουμε μερικές φωτογραφίες και τα.... καλύτερα θα ...ακολουθήσουν.... Καλό...Παρασκευό..βραδο , νάστε όλοι καλά , να περνάτε ακόμα καλύτερα και μη...ξεχνάτε το χωριό μας , α...παρα λίγο να το ξεχάσω...όταν με το καλό , αδέρφια , έρθετε στο χωριό μας , και δεν...βρείτε στη..θέση της κάποια..βρύση , η κάποιο άλλο...Λιδορικιώτικο..μνημείο , μην ανησυχήσετε , κάπου εδώ γύρω θάναι , θα..στολίζει κάποιο...επώνυμο..κτήμα της περιοχής , ύστερα δεν είναι και πολλά τα...επώνυμα..κτήματα στο χωριό μας , ΄θα μπορείτε δε , αν θέλετε , να πάρετε σχετικές πληροφορίες απ' το ΚΕΠ του χωριού μας , που θάχει και τους..σχετικούς..χάρτες , αυτά γιά να μην ..ταλαιπωρηθείτε....

No comments: