25.10.08

ΠΕΡΣΙ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΓΡΑΦΑΜΕ...

 

25.10.07

ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΟ ΛΙΔΟΡΙΚΙ - ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΜΑΣ .

Υπέροχη , προπολεμική φωτογραφία , μιάς Λιδορικιώτικης παρέας στη Βαθειά .

Μοναδική φωτογραφία , από κάποιο Λιδορικιώτικο γλεντο..πανήγυρο στον Αη ΄Νικόλα ..με μεικτή..ορχήστρα , πνευστών και...εγχόρδων....

Πασχαλινή , σπάνια φωτογραφία , μιάς νεανικής ( τότε ) Λιδορικιώτικης παρέας . Από αριστερά , Γιώργος Μαργέλλος , του...Ελλάδα , βεβαίως..βεβαίως , Σπύρος Καραμήτσος , Σωκράτης Ταμβάκης και ο αξέχαστος , Γιώργος Καψάλης .

Μιά πανέμορφη φωτογραφία απ' το...άγημα του 1 συστήματος προσκόπων Λιδορικίου , σις εορταστικές εκδηλώσεις της Εξόδου Μεσολογγίου , σωτήριος...δεκαετία ..1950 ....

Αναμνηστική φωτογραφία , απ' την ...κάθοδο των...Δωριέων στη θάλασσα , ο πρώτος πρέπει να είναι ο Κώστας Κοντολάτης , από Βιτρινίτσα , ο τρίτος είναι ο Κλάκης Κοτροζίνης και οι Γιώργος Καψάλης και Μίμης ο Πέτρου , ο Κλάκης κι' ο Γιώργος , δυστυχώς έχουν φύγει.....

Στο χωριό μας αδέρφια , προπολεμικά είχαμε τους παρακάτω Δασκάλους .
Σφέτσος Ιωάννης η Ταγάιας , από Λιδορίκι .
Μίχος Κων/νος , από Κονιάκο .
Ζωητού Αντιγόνη , από Ερατεινή .
Φακίτσα...., από Λαμία .
Κοντολάτου Μαρία , από Ερατεινή .
Δραγώτης ....από Βιτρινίτσα .
Καρβέλλα Καίτη , από Αθήνα .
Ταμβάκη Σοφία ( μετά Παπανδρέου ) , από Λιδορίκι .
Σας δίνουμε και μερικές παλιές Λιδορικιώτικες φωτογραφίες , έτσι για να σας φτιάξουμε...ατμόσφαιρα.....
Καλό σας βράδυ.......Κ.-

25.10.07

ΑΛΩΝΙΑ - ΑΛΩΝΙΣΜΑ - ΑΛΩΝΙΣΤΑΔΕΣ ( ΒΑΛΜΑΔΕΣ ) . Β '.

Το απολαμβάναμε , αγαπημένοι μου φίλοι , το αλώνισμα , γιατί , κακά τα ψέματα , δεν είχαμε και πολλές επιλογές διασκεδάσεων τότε , θα μου πείτε ήταν ..διασκέδαση το αλώνισμα ; ήταν αδέρφια , αφού δεν είχαμε και κάτι καλύτερο να κάνουμε .
Θα πρέπει εδώ να σας εκμυστηρευτώ κάτι για χθες βράδυ , γράφοντας γιά το αλώνισμα , κόλλησα , δεν μπορούσα να θυμηθώ πως λέγαμε ένα ξύλινο εργαλείο με το οποίο οι βαλμάδες λίχνιζαν τα άχυρα με το στάρι , λοιπόν σε σημερινή...επαφή με κάποιον που γνώριζε αποκαταστάθηκε η...βλάβη και είμαστε πιά..πανέτοιμοι . Οι βαλμάδες φίλοι μου , όπως είπαμε δίνανε το ρυθμό στα ζώα , τα άλογα , ώστε οι περιστροφές τους , γύρω απ' το στρίαλο , νάναι γρήγορες , παράλληλα παρακολουθούσαν και την εξέλιξη της..εργασίας , δηλαδή να συνθλιβεί το στάχυ και ν' αρχίσει ο διαχωρισμός του απ' το στάρι .
Όταν αυτό γινόταν , κι' είχε πιά κατακάτσει το άχυρο με τον καρπό , τότε ήταν έτοιμο το λιώμα , έτσι λέγανε το..μείγμα άχυρου και καρπού , τότε λοιπόν όταν το λιώμα είχε γίνει...λιώμα , σταμάταγαν τα άλογα να.... δουλεύουν , κι' άρχιζε η διαδικασία του λιχνίσματος , οι βαλμάδες με ένα ειδικό εργαλείο , ξύλινο , γινόταν από κλαδί δέντρων , ένα στυλιάρι δηλαδή που κατέληγε σε μιά διχάλα , είχε δυό προεξέχοντα ..δάχτυλα , θα λέγαμε , που δημιουργούσαν μιά φούρκα , μ' αυτό λοιπόν το εργαλείο που το λέγανε " δκούλι "΄, έπιαναν και σήκωναν το λειώμα , λιχνίζοντάς το , και με τη βοήθεια του αέρα , βεβαίως..βεβαίως , ο καρπός έπεφτε ενώ τα άχυρα παρασύρονταν , και διανεμίζονταν .
Πριν όμως προχωρήσουμε , ας σταθούμε λίγο στο " δκούλι " , γιά να ετυμολογήσουμε ..ολίγον την ονομασία του , θα πρέπει , νομίζω , να προσθέσουμε ένα ι ανάμεσα στο δ και στο κ , δικούλι δηλαδή , που μάλλον πρέπει νάναι μετατροπή προς το ευηχότερον της πραγματικής του ονομασίας , που θα πρέπει να ήταν διχούλι , απ' το διχάλα , μιά σκέψη κάνουμε , που ίσως είναι σωστή , ίσως όμως και όχι .
Μετά το λίχνισμα με το δκούλι , η και παράλληλα , χρησιμοποιούσαν κι' ένα άλλο εργαλείο , που τόφτιαχναν από πλάτανο , ήταν κι' αυτό ένα κοντάρι που στην άκρη ήταν σαν φτυάρι , ξύλινο όμως , κατέληγε δηλαδή σε ένα πλατύ κομμάτι ξύλου , σαν πιάτο , όπως είναι το ξύλινο..φτυάρι του φούρναρη που φουρνίζει το ψωμί μόνο που αυτό κατέληγε σε 4 μυτερά...δάχυλα , και μ'αυτό συνεχίζανε το λίχνισμα μέχρι να ξεχωρίσουν τον καρπό απ' το άχυρο .
Το ξύλινο αυτό εργαλείο το λέγανε " καρπολόι " , η ονομασία του προδίνει και την δουλειά που έκανε , όλες οι δουλειές που αναφέραμε , γίνονταν γρήγορα-γρήγορα , γιατί το αλώνι έπρπε ν΄αδειάσει γιατί περίμεναν οι..επόμενοι , βέβαια εμείς είχαμε..πληρώσει εισιτήριο και γιά τις επόμενες..παραστάσεις , και συνεχίζαμε , το κράτημα της ουράς , το κύλημα στα άχυρα και το στριφογύρισμα μαζί με τα άλογα , γύρω-γύρω στον...στρίαλο , βέβαια μετά το αλώνισμα , υπάρχουν ένα σωρό διαδικασίες και δουλειές μέχρι να γίνει το στάρι..ψωμάκι , μη βιαζόσαστε όμως , θα τα πούμε όλα , με τη σειρά τους , αφού πάρουμε μιά ...ανάσα....αφού όμως σας δώσουμε και τα ονόματα των χωριανών μας που ...διέθεταν τότε..ι.χ αλώνια...ας τα δανειστούμε λοιπόν απ' το βιβλίο της Σοφίας Παλαιολόγου .
Δεδούσης , Δούκας , Δρόσος Χαράλαμπος , Ζόγκζας Κων/νος , Ζόγκζα Σοφία , Ζώης , Κάγκαλος Αθανάσιος , Κάγκαλος Ανδρέας , Κάγκαλος Γεώργιος , Κάγκαλος Ηλίας η Κουφολιάς ( Κφολιάς ) , Κανδρής , Κάππος , Κιντώνης , Κλώσσας , Κόκκινος η Κορδοπλής , Κολοκύθας , Κρυστάλλω ( Κστάλλω ) , Κωστοπαναγιώτου , Λακαφώσης , Λιάγγουρας , Μαλάμος , Μαργέλλος η Αρπάλης , Μαργέλλος η Σαψαρής , Μάρκος Αλέξανδρος , Μίχος , Ντζιούρας , Πανάγος , Παπαιωάννου , Πέτρου Χαράλαμπος , Π΄λιάνος Κων/νος , Πουρνιάς Αλέξανδρος , Πουρνιάς Γεώργιος , Σκούτας , Σούλιος , Σφέτσος , Σακαρέλλος , Φωτόπουλος .
όπως βλέπετε , φίλοι μου , υπήρχαν 37 αλώνια στο προπολεμικό Λιδορίκι μας ...
Καλό σας βράδυ , νάστε καλά και να περνάτε καλά....
Απ' το χωριό μας με αγάπη........Κ.-

25.10.07

ΕΔΩ...ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ...ΛΙΔΟΡΙΚΙ....

Αδέρφια Λιδορικιώτες , καλημέρα ...
Καλημέρα ακόμα στην Αθήνα , στη Θεσσαλονίκη , το Λιδορίκι , το Floral Park και το Norman Oklahoma , καλημέρα σ' όλους κι' όλες που η καρδιά τους χτυπάει..Ελληνολιδορικιώτικα ....
Πέμτη σήμερα , Μαρκιανού , Μαρτυρίου μάρτυρος , Ταβιθάς , 25 Οκτωβρίου 2007 , 298 η μέρα του χρόνου .
Ο καιρός καλός φαίνεται σήμερα , θάχουμε λιακαδίτσα , αύριο έχουμε τους Μήτσους , όχι του...Λαζόπουλου , αυτούς που γιορτάζουν , και την Κυριακή την Εθνική μας γιορτή , γι' αυτό και μέρες τώρα προσπαθούν να ..βολέψουν τ' Αλωνάκι , βάζουν τα φώτα , επί τέλους , φυτέψαν και λουλούδια προς ...τέρψιν των γελαδιών , που τα βράδια κάνουν πάρτυ .
Έχουμε χρόνια αδέρφια , να παρακολουθήσουμε τις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης , στο μυαλό βέβαια υπάρχουν οι παλιές εικόνες , για να δούμε έχουν καμμιά σχέση εκείνες με τις τωρινές ; Πάντως θα σας έχουμε πλήρες...ρεπορτάζ , μετά..φωτογραφιών , φυσικά , α..θα έχουμε και την ..καθιερωμένη...δεξίωση στους ..Αλβανομάχους , 'οοοχι σε ανοιχτό κύκλο , μεταξύ τους ....ο..Σκούρας και κατ' άλλοι , που λέγαν κι' οι παλιότεροι....
Σήμερα λόγω καλοκαιρίας , θα κάνουμε και κανένα...σεργιάνισμα , όλο και κάτι θα σας έχουμε το μεσημεράκι...
Να περνάτε καλά , νάστε όλοι καλά ...
Απ' το χωριό μας με πολλή αγάπη ........Κ.-

No comments: