23.10.08

ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ..ΣΥΝΕΧΕΙΑ..

   Επειδή , αγαπημένοι μου φίλοι , κάποιοι έχουν σαν..χόμπυ την..ανακριβειολογία , γιά να μη χρησιμοποιήσω τη λέξη που..πρέπει , ψάξαμε , και βρήκαμε και δημοσιεύουμε , ασχολίαστο , ένα σχετικο ΄κείμενο του χωριανού μας Γιώργου Ριόλα , απ' την οποία πολλά θα μάθετε και θα..καταλάβετε , το υπό τύπον επιστολής σχόλιο , δημοσιεύτηκε στο " ΛΙΔΩΡΙΚΙ " ΦΎΛΛΟ 23 Οκτωβρίου 1983 .

   " Οι Αγ.Ανάργυροι η η " Αγιαναργύρω " - που κινητοποίησαν τους Λιδωρικιώτες , με την προτροπή Της Τασίας Κατσώνη και του Γιώργου Καψάλη - είναι ένα ταπεινό , λιτό και πασαλειμμένο με λίγο ασβέστη εκκλησάκι διαστάσεων 10χ8 μέτρα περίπου και ύψους 3 μέτρα στο Βαρούσι , 200 μέτρα νότια του Αη Γιώργη , προς το ρέμα . Αν δεν το ξέρει κάποιος και περάσει βιαστικός , στο διπλανό κακοτράχαλο σοκάκι , ούτε που θα το προσέξει καθώς ούτε τρούλλο , ούτε καμπαναριό έχει . Μπαίνοντας μέσα , η παρατηρώντας το απ' έξω , έντονα σου έρχονται στη σκέψη γλαφυρότατες περιγραφές , από διηγήματα του " αγίου ' των Ελληνικών γραμμάτων Αλ.Παπαδιαμάντη , ρημαγμένων , μοναχικών και χορταριασμένων ξωκλησιών , που όμως μόλις περάσεις την πόρτα τους νοιώθεις πιό κοντά στο Θεό και τον εαυτό σου από οπουδήποτε αλλού .

   Κτίσθηκε με δαπάνη του Γεωργίου Κων. Ανδρίτσου , γιού του "Μυταροκώστα " , το 1903 , όπως φαίνεται σκαλισμένο σ' ένα αγκωνάρι . Στην ίδια θέση , υπήρχε ένα μισογκρεμισμένο εκκλησάκι , αφιερωμένο στους ίδιους Αγίους .

   Γύρω στο 1900 , τα παιδιά του Ανδρίτσου , ο οποίος ήταν γιατρός και διετέλεσε γιά σειρά ετών και βουλευτής , αρρώστησαν από ευλογιά . Τότε δεν υπήρχαν εμβόλια και κινδύνευσε να τα χάσει .

   Προ του κινδύνου αυτού , έταξε ότι αν μπορέσει να σώσει τα παιδιά του , θα αναστηλώσει την εκκλησία . Αφού λοιπόν έγιναν καλά , πιστός στο τάμα του , έχτισε καινούργια εκκλησία , τη σημερινή , διατηρώντας την Αγία Τράπεζα , η οποία είναι της παλιάς .

   Ο Γ.Ανδρίτσος είχε τουλάχιστον 6 παιδιά , ίσως και περισσότερα . Ήταν ο Κώστας , ο Βασίλης , ο Νίκος , ο Ηλίας , ο Γιάννης και η Αργυρή . Σήμερα , νομίζω , δεν ζει κανένα . Την εκκλησία την έχτισε με Αβοριώτες μαστόρους , το εσωτερικό της είναι πολύ λιτό , λίγες εικόνες , άλλες σε μουσαμά και δυό σε ξύλο , λίγα αφιερώματα και 3-4 καντήλια που δημιουργούν θρησκευτική ατμόσφαιρα . Αυτά τα λίγα απέμειναν ύστερα από τόσες επιδιορθώσεις . Ελπίζουμε , η νέα επιδιόρθωση να μην αλλοιώσει το χρώμα και τον τύπο της .

                                          Γιώργος Ι . Ριόλας . "

   Πολύ ενδιαφέρον , φίλοι μου , το κείμενο , μας έκανε γνωστές λεπτομέρειες που ομολόγουμένως δεν γνωρίζαμε , εκείνο όμως που ακόμα δεν μάθαμε , είναι το γιατί , γιά ποιό λόγο , δηλαδή , μετά απ' την..γιορτή της..τραχανόπιτας , μετά..αρτοκλασίας ..βεβαίως..βεβαίως ,  στο ..εκκλησάκι , έγραψε αυτά τα ..ανακριβή (..παλιά μου τέχνη..κόσκινο ) ο κατά σύστημα..παραπλανώμενος ..συγγραφέας .

   Δεν νομίζουμε όμως φίλοι μου , πως αξίζει να ασχοληθούμε περισσότερο με το θέμα , υπάρχουν πολύ πιό σοβαρα θέματα στο χωριό μας , που ίσως να μη τα..γνωρίζουν κάποιοι...

   Πάντως , είναι ευκαιρία να επισκεφτούμε το ταπεινό αυτό εκκλησάκι , ίσως και αύριο , και θα σας έχουμε όποιες άλλες πληροφορίες , σχετικά  μ' αυτό , και φυσικά ...και ..φωτο..ρεπορτάζ...

                                 Καλό σας  βράδυ ......Κ.-

No comments: