22.11.09

88 ΜΟΝΑΔΑ ΧΩΡΟΥ - ΔΙΛΟΧΙΑ ΓΚΟΥΡΑ - Β.'

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ ΤΗΣ 18-4-1949 - ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ


Έκαναν κάποιο διάλογο οι δυό τους , που μου τον είπε ο Γκούρας . Όταν άκουσε τ' όνομά του είπε : " Σε κυνηγούσα μήνες με τα τρία τάγματά μου , μα δεν σε 'βαλα στο χέρι ". - " Κι' εγώ με 150 άνδρες σ' έπιασα ", απαντάει ο Γκούρας . - " 'Εχω δώσει εντολή να κινηθούν τρία τάγματα προς εδώ και θα πάθεις ζημιά ". - " Όχι και τρία τάγματα , το ένα στο διέλυσα " , του λέει ο Γκούρας . - " Είμαι Διοικητής της 22 Περιοχής κι έχω κι' άλλες δυνάμεις υπό τας διαταγάς μου ". - " Καλά ..καλά " , του λέει ο Γκούρας , " Δώσε τώρα τα πιστόλια σου και θα οδηγηθείς στο Διαμαντή ".

Τον παρέδωσε σε μαχητές να τον πάνε στο Διαμαντή . Σε ποιούς μαχητές δεν θυμόταν , όταν συζητήσαμε , και δεν δώσαμε κι' οι δυό σημασία σ' αυτό , μιά κι' έφτασε στα χέρια του Διαμαντή . Ο ίδιος συνέχισε την αποστολή του ώσπου να πάρουν οι επιμελητές όσο μπορούσαν περισσότερα πράματα .

Είχε περάσει η ώρα κι' έπρεπε να συμπτυχθούν , όταν ειδοποιήθηκε από επιμελητές ότι βρήκαν μιά αποθήκη με πολλά πράγματα . Δεν υπήρχαν όμως περιθώρια χρόνου γιά την παραλαβή τους . Έδωσε διαταγ'η να την ανατινάξουν και να μη φύγουν πριν τελειώσει η δουλειά αυτή . Ο ίδιος συγκέντρωσε το Τμήμα κι' άρχισαν την σύμπτυξη . Κατά την αναχώρηση τινάχθηκε και η αποθήκη .

Σ' όλ αυτό το διάστημα , ο Λόχος του Καλαμπόκα , προχώρησε λίγο πιό βόρεια μέσα στην κωμόπκλη , δέχτηκε πυρά από τις βάσεις πυρός των Κυβερνητικών που δεν είχαν πέσει κι ανταπέδιδαν συνέχεια με πυρά του Λόχου όλου . Δεν κατάφερε να φτάσει ως το κέντρο , ούτε είχε πλήρη εικόνα γιά το τι πέτυχε ο Γκούρας με το Λόχο Βουνίσιου και τους σαμποτέρ . Όταν συναντηθήκαμε στο ανατολικό μέρος , όπου συνέχιζαν να μας βάλλουν και έμαθαν λεπτομέρειες οι μαχητές του , στενοχωρήθηκαν που δεν είχαν κι' αυτοί τη χαρά των άλλων που μπήκαν μέσα .

Όλοι οι μαχητές μας είχαν εφοδιαστεί με τρόφια κι' ορισμένοι με διάφορα ρούχα . Κάτι είχε και ο Γκούρας , μιά νταμουζάνα μικρή κι 'είπε σε μιά μαχήτρια που τον ρώτησε πως είχε λάδι , ενώ είχε κονιάκ . Το είπε αυτή με χαρά στο Διαμαντή ότι ο Γκούρας πήρε και λάδι , γέλασε ο Διαμαντής , που ήξερε καλά το Γκούρα και το.." χούι " του.
Κατά τη συνάντησή μας με το Διαμαντή δεν συζητήσαμε τίποτα το ιδιαίτερο . Έδωσε στον Γκούρα εντολή να στείλει τμήμα της μονάδας του στην τοποθεσία " Έλατος " γιά ν' αντιμετωπίσουν κίνηση Κυβερνητικών δυνάμεων που ενδέχεται να έρθουν απ' την Άμφισσα . Σιγά-σιγά ανεβαίναμε προς το χωριό Καρούτα και στη συνέχεια στο οροπέδιο προς τον Έλατο , βορειο-ανατολικά του Λιδορικιού .
Σ' όλο το διάστημα , μετά τη σύμπτυξη , δεν είχε σταματήσει το εχθρικό πυροβολικό , αλλά και οι εχθρικοί όλμοι . Από εξοστρακισμό βλήματος όλμου τραυματίστηκε η Κούλα Μαστρογούλα , διμοιρίτισσα Ανθυπολοχαγός , στα μάτια της . Τα έχασε και τα δυό της μάτια . Το ένα κρεμόταν και της το έκοψε ο γιατρός , την επέδεσε αμέσως , την έβαλαν σε μουλάρι και μαζί με τους τραυματισμένους , κάπως ελαφρά , Θόδωρο Παπαθεοδώρου και Γιάννη Παπαγεωργίου , χωριανό μου , της 88 Μονάδας οδηγήθηκαν μετά από συνεχή πορεία και ταλαιπωρίες , στη " λούφα " στη ρεματιά της Καλοσκοπής .
Φέγγοντας προχωρούσαμε στα υψώματα κάτω από συνεχείς μυδραλιοβολισμούς των αεροπλάνων που είχαν λυσσάξει όλη μέρα . Τα τμήματά μας στον Έλατο απέκρουσαν επίθεση εχθρικού τμήματος που είχε κινηθεί από Άμφισσα . Το ανάγκασαν να οπισθοχωρήσει προς Άμφισσα και να μην αποπειραθεί πάλι να καταλάβει τον " Έλατο " .
Σε ανακοινωθέν του Γ.Ε.Σ . στις 21/4/1949 αναφέρεται : " Συμπλοκαί ημετέρων μετά Κ/Σ Διαμαντή εις περιοχήν Ρούμελης . Απώλεια προσβολής Λιδωρικίου , περί ης χθεσινόν ανακοινωθέν , ημέτεροι νεκροί 7 , τραυματίαι 8 , αγνοούμενοι 2 , μεταξύ των οποίων Ταξίαρχος Μαρκόπουλος - Κ/Σ νεκροί 4 , συλληφθέντες 22 ". Σε μας είχε μείνει η εντύπωση πως δεν είχαμε νεκρούς . Η Μονάδα 88 , που έκανε την επίθεση κι' αιχμαλώτισε τον Μαρκόπουλο , δεν είχε ούτε νεκρούς , ούτε συλληφθέντες . Είχε μόνο τραυματίες , που αναφέραμε , απ' τα αεροπλάνα .
Γιά την επιχείρηση του Λιδωρικιού και τη σύλληψη Μαρκόπουλου , γράφτηκαν πολλά κι' απ' τις δυό πλευρές του Εμφυλίου .


Αυτή είναι αγαπημένοι μας φίλοι η περιγραφή των γεγονότων της 18-4-1949 , που έγινε η επίθεση κατάληψης του Λιδορικίου , απ' τις ανταρτικέ δυνάμεις , με κύριο πυρήνα την Μονάδα 88 , δυστυχώς είναι αόριστα ..περιγραφική , χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα γεγονότα , από ένα ..συγκεκριμένο περιστατικό , αρκετά σοβαρό , και προσωπικά μας δίνει την εντύπωση αφήγηση , όχι..αυτόπτου μάρτυρα , αλλά απλή μεταφορά αφήγησης ..τρίτου .
Δεν αναφέρεται καν σε λεπτομέρειες της μάχης , που ήταν σκληρή και ..περιπετειώδης , απλά μόνο αναφέρεται , χωρίς να εξηγεί πως , στην σύλληψη του ταξίαρχου Μαρκόπουλου , χωρίς απολύτως καμιά λεπτομέρεια , ενώ αναφέρεται κάπου στην..ανατίναξη μιάς ..αποθήκης , με εφόδια , κάτι που μάλλον δεν είναι αληθές , γιατί η περί ης ο λόγος αποθήκη , βρισκόταν στο ισόγειο του Καλαπτσαίϊκου σπιτιού , όπου σήμερα είναι το εργαστήριο ζυμαρικών Τσιάντα , σε απόσταση τριάντα , περίπου μέτρων απ' την Χωροφυλακή , που ήταν , τότε , στο πατρικό μου σπίτι , το Καψαλαίϊκο , λίγο πιό πέρα απ' τ' Αλωνάκι , και λοξά-απέναντι απ' το σπίτι του Κ.Ευσταθίου , όπου είχε το στρατηγείο του ο ταξίαρχος Μαρκόπουλος , και το λέμε μετά βεβαιότητος , γιατί την επομένη το πρωί , βγαίνοντας απ' τα σπίτια μας , παιδί τότε 6 χρόνων , είδαμε το δρόμο γεμάτο από σκόρπια τρόφιμα και..εφόδια , που πάνω στη βιασύνη τους εγκατέλειψαν οι αντάρτες , και ..χαρακτηριστικά , στη άκρη του δρόμου , απέναντι απ' την αποθήκη , της σχωρεμένης της Ευδοξίας Καλαπτσή , υπήρχε ένα βαρέλι με..γλυκόζη , που ήταν τρυπημένο από σφαίρα και..έτρεχε λίγο..λίγο , και μείς με το δάχτυλό μας γλυκαινόμαστε..
Η αποθήκη λοιπόν , ήταν..λεηλατημένη , με σπασμένα παράθυρα και πόρτες , ολόγυρα δε , όπως προείπαμε , ήταν σκορπισμένα στο δρόμο , τρόφιμα , κονσέρβες , σοκολάτες και ένα σωρό άλλα είδη , κυρίως Αγγλικής προέλευσης , τότε μάλιστα , δοκιμάσαμε , τα ..παιδιά , και γιά πρώτη φορά...πουτίγκα , μάλιστα Εγγλέζικη ..πουτίγκα ...
Λεηλατημένη λοιπόν ήταν η αποθήκη , αλλά πουθενα δεν υπήρχαν ίχνη...ανατίναξης ...

Η έρευνά μας , πάνω στα γεγονότα εκείνης της ..θλιβερής βραδιάς , θα συνεχιστεί , με το..ψάξιμο και των δυό άλλων βιβλίων , που σας έχουμε αναφέρει , και αν επισημάνουμε κομμάτια που αφορούν στα γεγονότα που..ερευνούμε , θα τα δημοσιεύσουμε , πάντως απ' τις μέχρι σήμερα δημοσιευθείσες αφηγήσεις , και είναι τέσσερις , αυτές που , κατά την ταπεινή μας γνώμη , δίνουν τα περισσότερα στοιχεία , με..λεπτομέρειες , είναι του Αθαν. Ευσταθίου και του Τάκη Παπαδόπουλου , και μάλιστα είναι οι μόνες που ..ξεκαθαρίζουν κάποια πράγματα , που την επομένη της μάχης , ..κυκλοφόρησαν στο Λιδορίκι , και φυσικά είναι...χαραγμένα στον ..σκληρό δίσκο , της παιδικής μας , τότε , μνήμης , αλλά ολοκληρώνοντας τις αφηγήσεις , θα έχουμε την ευκαιρία να σχολιάσουμε κάποια πράγματα , και να ..βγάλουμε , ο καθένας , τα..συμπεράσματά του..

Καλό σας βράδυ ....Κ.-

No comments: