18.11.09

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ “ ΕΣΒΥΣΑΝ “ ΜΕ ΤΟ..ΧΡΟΝΟ : “ ΧΑΝΙΑ – ΧΑΝΙΤΖΗΔΕΣ “ - Β.’

 

 

Χάνια - Μόρνος -Βελούχι

 Μπροστά ακριβώς , τα Χάνια Στενού , στο βάθος το Βελόυχοβο , Κάλλιο , και ο Μόρνος ..

 

   Ξεκινήσαμε πριν από μέρες ,  το ..οδοιπορικό μας στα Δωρικά χάνια , με μερικά ..γενικά στοιχεία και ιστοριούλες απ’ τα δυό χάνια του “ Στενού “ , τα χάνια του Κωσταντέλου η Κωσταντελάκη και του Νάκου η Κ’τσάκου , λίγο όμως παραπέρα , στο δημόσιο δρόμο προς Ναύπακτο , υπήρχε κι’ άλλο χάνι , το χάνι του Κολοκύθα η Γκέκα , και  βρισκόταν στην αριστερή πλευρά του δρόμου , προς Ναύπακτο , και ένα περίπου χιλιόμετρο παρακάτω , φεύγοντας απ’ το δημόσιο δρόμο και προχωρώντας , προς Γρανίτσα , μέσα στα πλατάνια , ήταν το χάνι του μπάρμπα Μήτσου Καραπιστόλη , του Ντακουίνου , όπως τον λέγαμε .

ι

   Το τουριστικό περίπτερο του Ε.Ο.Τ , που έγινε στη δεκαετία του ‘50 , στη θέση , περίπου , που ήταν το χάνι του Κωσταντελάκη ..

  Συνεχίζοντας όμως το δρόμο γιά τη Ναύπακτο , στη διασταύρωση του Κροκυλείου , στο Κουμεντάρι , υπήρχε κι’ αλλο ένα χάνι που το ’χε κάποιος Πολύμερος , αν θυμάμαι καλά , απ’ τα μέρη εκείνα , μάλλον Κροκυλειώτης . Συνεχίζοντας , και περνώντας τη γέφυρα της Ρέρεσης , σε μικρή απόσταση , δεξιά υπήρχε , αλλα υπάρχει κι’ ακόμα , και μάλιστα σε..μεγάλες δόξες , το χάνι Ρέρεσης , που το ‘χε γιά πολλά-πολλά χρόνια , ο μακαρίτης , πιά , Αποστόλης Αδαμόπουλος , πάνω απ’ το Τείχιο η τα..Παλιοξάρια ..

Χάνια

  Η συναρμολογούμενη , τύπου Βeley , γέφυρα της Ρέρεσης , και στο βάθος φαίνεται λίγο το χάνι της Ρέρεσης , των Αδαμοπουλαίων , που υπάρχει και σήμερα ανακαινισμένο και..αναπτυγμένο..

   Ανεβαίνοντας το δρόμο που είναι γεμάτος ομορφιά , ανηφόρες  και..στροφές , μόλις αντικρύζεις απέναντι , και..δεξιά , το μοναστήρι της Βαρνάκοβας , πνιγμένο , μέσα στο πυκνό δάσος , συναντάς , στην κορφή της ..ανηφόρας , σε ένα πλάτωμα με πλατάνια , το χάνι του Φασουλά ..

IMG

Ρημαγμένο πιά , το πανέμορφο αλλά και..πασίγνωστο , χάνι του Φασουλά , πέρασε ..δόξες και δόξες ..Μέχρι ..χορό στήνανε , οι διάφοροι εκδρομείς , κάνοντας μιά στάση γιά φαγητό , ξεκούραση και , γιατί όχι , και λίγο…γλέντι..

   Ήταν σε ..περίοπτη θέση , στην κορφή της ανηφοριάς , κι’ από Ναύπακτο , αλλά κι’ από Λιδορίκι..ήταν και κοντά στο μοναστήρι της Βαρνάκοβας , και είχε πάντα κίνηση ..Βέβαια ήταν ..συμβεβλημένο και με τους οδηγούς , που έκαναν τα δρομολόγια Λιδορίκι – Ναύπακτο κι’ αντίστροφα , και όσο ..να’ναι , γίνονταν οι σχετικές ..στάσεις..

   Απ’ του Φασουλά , μέχρι τη Ναύπακτο , δεν γνωρίζουμε αν υπήρχε και κάποιο άλλο χάνι , αλλά και να υπήρχε , μπορεί , ίσως , να ήταν εντός της..Δωρίδας , αλλά πέρα απ’ τα ..Δωρικά ενδιαφέροντα , αφού ήταν πολύ κοντά στη Ναύπακτο…

  Τα προς ..Ναύπακτο , Δωρικά χάνια , ήταν όσα αναφέραμε πιό πάνω , στο επόμενο θα αναφερθούμε στα χάνια που ήταν στο δρόμο προς Άμφισσα , και αφού κάνουμε τη γενική μας αναφορά , θ’ αρχίσουμε το..ψιλοκοσκίνισμα γιά καθένα από αυτά…

                   Καλό   σας  βράδυ….Κ.-

   Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι ….

No comments: